Unde ne tratam? In unitatile medicale de stat sau private?

 unde ne tratam

La stat…

E ora 13.15. Pe usa un afis anunta curiosii ca programul incepe la 13.00. Vreo opt persoane asteapta cuminti pe scaune. Un domn imi ofera scaunul pe care il ocupa. Ma asez si-mi zic ca am venit cam devreme. Cand sunasem la fisier pentru a afla programul medicului, mi se spusese ca acesta vine la ora 14.00.

Nu-i nimic, am timp sa studiez atmosfera din jur! Faianta de pe pereti pare a fi pusa inainte ca eu sa ma fi nascut. Nu mai are nici urma de chit ci doar un spatiu ce pare plin de murdarie. Bagheta probabil a cazut de mult timp dar cine mai sta sa priveasca locul gol ramas in urma ei. M-am surprins intrebandu-ma, oare cand or fi fost spalati peretii aia ultima data? O atmosfera deprimanta. N-am mai fost in policlinica asta de prin copilarie si tot de atunci se pare ca nu i s-a mai adus vreo imbunatatire.

Si foarte multe fete triste. Fie ca sunt pacienti sau angajati. Nimeni nu are timp sau disponibilitate pentru vreun zambet.

In cele din urma, apare si medicul ,,meu”. Nu-l mai intalnisem niciodata. E tinerel si are o alura strengareasca. Se pare ca nu sta prea mult pe ganduri. Pacientii intra si ies, unul dupa altul si in maxim o ora imi vine si mie randul. Un cabinet luminos… o masa la care stau medicul si asistenta, un scaun de fier in fata mesei pentru pacient si un dulap ce probabil continea fisele pacientilor. Nici urma de dotari care sa te duca cu gandul la un cabinet medical din secolul XXI. Ii spun ce ma supara si ma cheama pentru investigatii la o clinica privata.

Sa ne mai miram de ce romanii nu fac controale preventive?

Cand ies, in hol, la usa cabinetului de alaturi o doamna blonda in halat alb tipa la pacientele din hol. N-am inteles care ii era nemultumirea, in schimb aud o doamna ce tocmai trecea pe langa mine, spunandu-si:,,dupa ce ca vine tarziu, mai e si agitata”. Sunt curiosa ce cabinet e acolo si descopar ca pe usa scrie ,,planning familial”. Pacientele din hol asteptau pentru a li se face testul Papanicolau gratuit. Imi zic, Doamne fereste sa cazi pe mana tipei blonde ce tipa in hol! Si plec.

La privat…

O noua zi. Alta clinica. O alta specialitate. Canapelele negre din piele contrasteaza cu peretii albi pe care panouri din sticla anunta pacientii cat ii va costa trecerea pe acolo. Pe ecranul unui televizor ruleaza ultimele clipuri muzicale. Intr-un colt o camera video supravegheaza sala de asteptare.  Si aici trebuie sa astepti dar atmosfera e total diferita…

Odata intrata in cabinet privirea imi cade pe un monitor. Scaune desprinse parca dintr-un film SF te imbie sa te asezi. O doamna doctor te intreaba zambindu-ti ce te aduce in cabinetul dumneaei si te asculta de parca tu ai fi singurul pacient din acea zi. La plecare desi ai mult mai putini bani in portofel si mai ai inca multe investigatii de platit, te simti de parca problema pentru care ai mers acolo e pe jumatate vindecata.

Unde ne tratam?

Stiu ca nu este peste tot asa. Am intalnit si medici din unitati medicale private ce isi trateaza pacientii cu superioritate si dezinteres, la fel cum am intalnit si spitale de stat dotate cu aparatura de ultima generatie dar se pune intrebarea unde ne tratam? In spitalele si policlinicele de stat unde ar trebui sa primim servicii gratuite dar ne lovim de lipsa de dotare, conditii demne de secolele trecute si uneori suntem tratati de cadrele medicale de parca ne-ar face o mare favoare sa ne primeasca in cabinetul lor sau in clinicile private, dotate cu aparatura de ultima generatie, conditii decente dar preturile pe care le platim lasa goluri consistente in bugetele familiilor noastre?

Asadar unde ne tratam? La stat sau la privat?

 

Va recomand sa cititi si

Odiseea unui tratament medical

,,Nu stii sa multumesti?”

De ce n-ar exista in Romania si meseria de pacient?!

Despre medici si pacienti…

Bolnav intr-o tara ce sufera

 

 

5 Comments

  1. Buna ziua. Foarte bine scris si … la subiect. Si eu sunt o persoana cu handicap locomotor, dobandit de la sapte luni. In urma cu doua-trei saptamani mi-am facut si eu testul Papa Nicolau la privat. Ce pot sa spun decat ca „dai un ban si stai in fata”. La fel am facut si cand mi-am facut mamografia. La stat nu se respecta aproape niciodata demnitatea umana …

    • Ai dreptate! Atunci cand iti permiti sa platesti anumite consulturi sau investigatii e de preferat sa mergi in unitatile private dar din pacate, sunt si persoane care nu-si permit sa mearga acolo, asa ca n-ar fi frumos daca am primi aceeasi calitate a serviciilor medicale si la stat?

Leave a Reply