26 de ani de ,,convietuire” cu poliatrita reumatoida
Poate alte date din calendar, in care au avut loc diverse evenimente din viata mea, le-am uitat… Data de 9 septembrie insa, nu. E ziua in care a inceput o altfel de viata pentru mine.
O viata cu lacrimi, durere, revolta, lupta dar si cu speranta si lucruri firesti transformate in bucurii.
Cei ce ma cunosc inteleg cel mai bine ce se ascunde in spatele cuvintelor asternute de mine. La fel de bine inteleg si cei diagnosticati cu poliatrita reumatoida, mai ales cei diagnosticati inainte de anul 2000. De ce inainte de acest an? Pentru ca apoi au inceput sa apara si la noi tratamente ce pot incetini evolutia bolii sau chiar stopa.
Astazi cand se implinesc 26 de ani de cand s-a declansat aceasta afectiune a carei denumire aveam s-o aflu sase luni mai tarziu, am ales sa nu ma gandesc la noptile nedormite din cauza durerilor, la disperarea adusa de afectarea fiecarei noi articulatii sau la anii de imobilitate ci la lectiile pe care le-am invatat in cei 26 de ani caci pot spune ca poliatrita reumatoida in toti acesti ani, mi-a oferit foarte multe lectii de viata.
Despre familie
Prima lectie invatata de mine a fost ca atunci cand ti-e greu mama este singura fiinta care iti simte durerea, iti este alaturi, pregatita sa lupte pentru tine. Eu datorita mamei am reusit sa invat iarasi sa merg si sa am o familie. Fara sprijinul familiei ,,convietuirea” cu aceasta boala este mult mai dificila.
Despre prietenie
Apoi am aflat ca cei pe care ii consideram prieteni de o viata, au fost prieteni doar la bine, nu si la rau sau ca prietenia lor a fost doar o iluzie. Nici cu fostii colegi de scoala situatia nu a fost diferita. Asa ca am invatat ca in momente dificile primesti sprijin de unde te astepti mai putin si ca oameni frumosi pot aparea oricand in viata ta. Oameni care te aleg pentru ca doresc sa ajute si nu pentru ca au nevoie de ajutor.
Si poliatrita mea si-a propus sa ma invete si alte lectii extrem de utile pe care viata nu avusese grija sa mi le predea pana la 16 ani.
Despre medici
Am invatat ca nu toti medicii pun pe primul loc binele pacientului lor si de aceea e bine sa nu fii pacienta unui asemenea medic prea mult timp. Cand boala se agraveaza iar medicul nu incerca sa gaseasca noi solutii pentru tine, schimba medicul. Eu am facut greseala sa merg la acelasi medic pana am ajuns in fololiu rulant. Cuvintele si promisiunile ca intr-o zi ni se va prescrie un tratament ,,miraculos” nu tin loc de tratament iar poliatrita reumatoida evolueza dupa bunul ei plac.
Despre tratamente
In absenta unui tratament de fond eficient, disperarea m-a facut sa incerc diverse tratamente complementare care n-au fost decat o pierdere de timp si de bani, astfel am invatat ca trebuie sa lupti pentru a gasi un medic care sa-ti prescrie tratamentul adecvat starii tale, de care mai apoi sa te tii cu sfintenie.
Despre viata
Orice umilinta, transform-o intr-o provocare! Asta am invatat datorita acestei afectiuni si datorita medicului reumatolog despre care scriam mai sus. De cate ori avea o replica ce avea menirea de a ma umili, ma simteam obligata sa-i demonstrez ca nu are dreptate. Ma indoiesc ca el a invatat ceva din asta dar eu am invatat.
Si lectiile au continuat…
Dumnezeu iti e alaturi chiar si atunci cand te simti singur si fara speranta! O alta lectie pe care am invatat-o datorita poliatritei!
Nu spune niciodata, niciodata! Cand credeam ca nu ma voi mai putea misca niciodata, Cel de Sus mi-a demostrat ca ma insel si am reinvatat, pas cu pas, sa merg din nou, aceasta fiind cea mai mare realizare a vietii mele, cred.
De asemenea, am invatat ca depinde de mine sa aleg daca vreau sa vad lucrurile frumoase, oamenii minunati din jur si sa ma bucur de viata sau sa plang dupa ce am pierdut din cauza acestei afectiuni si sa fiu nefericita in fiecare zi.
Poliatrita reumatoida iti frange aripile, impiedicandu-te sa zbori dar iti pune plumb in picioare ajutandu-te sa ai mai multa stabilitate.
Va recomand sa cititi si:
Eu si poliartrita reumatoida: Au trecut 23 de ani…
Grupul pacientilor cu poliartrita reumatoida
Ce memorie ai. Eu nu mai țin minte când m-am îmbolnăvit. Poate și pentru că aveam numai 3 ani și opt luni.
Cand esti mic nu constientizezi atat de acut schimbarile ce au loc in viata ta…