Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, impresii din secția de ortopedie și traumatologie
Nu mai fusesem de peste 27 de ani la ortopedie în Spitalul Județean de Urgența „Sf. Pantelimon” Focșani. Nici nu-mi mai aminteam unde e situată. Așa ca am intrat în corpul central și am întrebat la Informații cum pot ajunge la ortopedie. Apoi urmând indicațiile primite, am pornit pe holișoare întortocheate spre secția amintită. Cu gândul la persoana ce mă aștepta, nici măcar nu eram atentă la starea acestora dar comentariile persoanei ce mă însoțea, au avut menirea să-mi atragă atenția:
-Doamne, în ce hal arată!
Trăise mulți ani în afara țarii și probabil îi venea greu să creadă că în anul 2019, într-o țară europeană există spitale pe ale căror holuri gresia e crăpata, pereții scorojiți și murdari…
Ajungem la ortopedie. Patru pacienți în salon. Toți imobilizați. Si nici măcar o sonerie cu ajutorul căreia să solicite ajutorul personalului medical. O singura priza în salon. O baie fără măcar o minimă accesibilizare, având în vedere că aici ajung persoane cu probleme locomotorii. Pe noptiere, câte doua felii de pâine și o cană metalică cu o zeamă colorată.
O infirmieră, apostrofeaza un vârstnic că iar s-a scăpat pe el dar ce ar fi putut oare să facă sărmanul, atât timp cât operat fiind, nu putea să coboare din pat iar prin salon nu mai trecuse nici un membru al personanului de peste doua ore?! Cât despre kinetoterapeutul ce trebuia să-i coboare din pat, ajungea la ei cu o ora înainte de externare…
Personal insuficient? Nepasare? Probabil, dupa caz, puțin din fiecare. Am întâlnit însă aici și asistenți, medici foarte amabili și implicați. Și bineînteles absența investițiilor în accesibilizare, atât de necesară într-o asemenea secție.
Impresii de la A.T.I.
Dacă despre ortopedie știam măcar că era situată la parter, despre A.T.I și Blocul Operator nu aveam nici cel mai mic reper. Și totuși, iată-mă așteptând, parcă pierdută într-o lume necunoscută mie până atunci, în fața acestora.
După vreo ora o doamna se apropie de mine și mă întreabă ce am pățit. Am aflat ca era psiholog la A.T.I. Nu-mi închipuisem niciodată ca cei ce ajung în această secție din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, beneficiază de sprijinul unui psiholog.
Dumneaei și infirmierele din această secție mi-au oferit tot sprijinul de care aveam nevoie, fară ca măcar sa le cer și le sunt recunoscătoare pentru asta.
În intreg spitalul m-a surprins absența ecusoanelor care să ajute pacienții sau aparținătorii să identifice membrii personalului medical. Astfel nu știi dacă vorbești cu un medic, un brancardier sau un asistent.
Interesul pacienților sau luptă pentru putere?!
În presă e un adevărat război al declarațiilor între parlamentarii PNL din Vrancea și Directorul Spitalului Judetean de Urgența „Sf. Pantelimon” Focșani. Primii ,,plâng” de mila pacienților acestui spital, al doilea își apară cu îndărjire scaunul, laudându-se cu realizările sale. Nu pot să nu mă întreb, oare domniile lor și cei apropiați lor unde se tratează când se îmbolnavesc?! Nu știu de ce dar ceva îmi spune că nu in Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani.
Oare vom ajunge să trăim vremuri în care pacientul este în centru sistemului? Oare va ajunge vreodată interesul pacientului mai important decât jocurile politice? Dacă ajungi în Spitalul Județean de Urgență”Sf. Pantelimon” Focșani, speranța într-o schimbare benefică te părăseste la intrare.
Recomandari
Recomandari pe aceeasi tema:
,,In loc sa dormiti acasa, v-a gasit sa veniti aici ca va doare stomacul!”- UPU Focsani
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.