Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne la Școala Gimnazială „Profesor Nicu Grozea” din Răstoaca

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne

Sursa foto: Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne

Scurta prezentare a campaniei Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne

Trăim vremuri în care siguranța noastră și a celor dragi nouă nu mai este o certitudine.

Tot mai des auzim vorbindu-se despre copii sau adolescenti rapiți, violați, traficați și/sau uciși, despre adulți, ademeniți cu diverse locuri de muncă în afara țării ce ajung sclavii diverselor rețele de trafic de persoane.

Conform Raportului privind traficul de persoane din 2018 al Departamentului de Stat al SUA, România rămâne o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și a exploatării prin muncă din Europa.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată. Traficanții supun bărbați, femei și copii români la exploatare prin muncă în agricultură. Experții semnalează o creștere a numărului femeilor din România recrutate pentru căsnicii formale peste hotare care sunt forțate apoi să se prostitueze sau să muncească. Minorii reprezintă 50% la sută dintre victimele traficului, printre ei regăsindu-se și persoane aflate în îngrijirea statului, în special în orașele mici.

Desi pare greu de crezut, acest moment in lume exista peste 40 de milioane de sclavi.

In aceste conditii, singura arma cu care ne putem apara este informarea.

La inceputul acestei luni, in Vrancea a demarat o campanie intitulata Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne prin care se urmareste tocmai prevenirea unor asemenea situatii prin informare.

Campania, inițiată de dna Aurora Martin, de la Agenția Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, expert în antidiscriminare și drepturile omului, bursieră a Departamentului de Stat al SUA în colaborare cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, și-a propus să educe și să tragă un semnal de alarmă asupra acestor pericole la care este expusa societatea.

Astfel un microbuz colantat cu imagini semnificative călătorește prin comunitățile din Vrancea, pentru a promova această campanie. În interiorul microbuzului sunt amplasate manechine, fiecare prezentând experienţe reale ale unor persoane ce au suferit diferite forme de exploatare, vizitatorii având posibilitatea să asculte poveştile acestora.
Proiectul se va extinde ulterior la nivel naţional, precum şi în ţări din sud estul Europei şi în Balcani, dat fiind faptul că majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din această zonă.
„Ideea acestui proiect mi-a venit în Statele Unite, când am vizitat Muzeul Freedom Center din Cincinnati, unde există un etaj întreg dedicat sclaviei moderne. Din nefericire, şi România este acolo la loc de cinste, ca ţară resursă pentru traficanţi. M-am gândit că acest muzeu ar trebui să ajungă la cât mai multe potenţiale victime. Şi atunci am găsit soluţia unui muzeu mobil, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA. „, a declarat iniţiatoarea acestui proiect, Aurora Martin.

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne la Scoala Gimnazială ,,Profesor Nicu Grozea”din Răstoaca

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne la Rastoaca

După ce la inceputul lunii noiembrie Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne a poposit atât în Focsani cât și în mai multe comunități  din mediu rural, în aceasta saptamana acesta a revenit in Vrancea, poposind și la Școala Generala ,, Profesor Nicu Grozea” din Răstoaca.

Aurora Martin, Monica Manolache, comisar în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și Emilia Bartoli Spurcaciu, reprezentanta unui sindicat din Italia s-au întâlnit cu elevii din gimnaziu și le-au vorbit despre diferitele forme ale sclaviei moderne, învătându-i totodata cum să caute informații, cum să identifice persoanele de rea credință cu care vin in contact și ce sa facă atunci când sunt în pericol, ei sau ce-i apropiați lor.

Astfel adolescentii de la Scoala Generala ,,Nicu Grozea” din Răstoaca au aflat siguranța lor depinde și de ei.

Întrebări și răspunsuri

Scoala Generala Rastoaca

Foto: Vasile Prunila

Printre întrebările la care li s-a răspuns celor prezenți sunt și următoarele:

1. Cine poate ajunge victima traficului de persoane?

ORCINE poate deveni o victimă a traficului de persoane ….chiar şi TU!

2. Traficul de persoane = exploatare sexuală?

Traficul de persoane înseamnă, în primul rând, exploatare, de orice fel: abuz, ameninţare, violenţă. Prin orice formă de constrângere, prin violenţă fizică şi psihică, victimele sunt exploatate sexual pe stradă, în cluburi, în apartamente private, saloane de masaj şi studiouri de video-chat.

3. Se întâmplă des ca apropiaţii să apară în rol de recrutor?

Da! Peste 60% din victimele traficului de persoane au fost recrutate de persoane apropiate.

4. Care sunt promisiunile cele mai des folosite de către traficanţi?

Ofertele de muncă în străinătate reprezintă metoda cea mai răspândită de recrutare a tinerelor. Locurile bune de muncă în străinătate constau în: a lucra într-un restaurant, club, bar sau hotel. Mai există şi alte metode, precum metoda “Loverboy”, în care traficanţii aleg viitoarele victime, petrec câteva săptămâni sau luni cu o fată, câştigându-i încrederea şi spunându-i că ar vrea să o ia în căsătorie, apoi o determină să îl însoţească în altă localitate sau ţară, unde are loc exploatarea.

Te poţi afla într-o situaţie de risc dacă o altă persoană:

-Se oferă să-ţi împrumute bani pentru a-ţi plăti biletul de călătorie sau şederea;

-Îţi propune să pleci cu documente false;

-Te sfătuieşte să nu declari motivul real al călătoriei tale la punctul de frontieră;

-Doreşte să păstreze cartea de identitate sau paşaportul pentru că “aşa e în siguranţă”;

-Îţi cere telefonul mobil;

-Îţi spune să nu iei bagaje cu tine.

Dacă eşti în pericol:

-Încearcă să părăseşti locul în care eşti ţinut(ă) fără voia ta;

-Contactează poliţia sau Ambasada/Consulatul României din ţara în care te afli;

-Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane;

-Transmite un mesaj SOS unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România ( prin telefon, e-mail, sms, etc.)

HELP-LINE 0800.800.678

La eveniment a participat si Ruslan Lazarin autorul imnului campaniei Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne.

Acest eveniment a fost posibil datorită dnei Aurora Martin care a inclus și Răstoaca pe lista comunităților vizitate de Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne și dnului Nicolae Dănila, directorul Școlii Gimnazială ,, Profesor Nicu Grozea”, gazda acestui eveniment în Răstoaca!

Alte recomandari

Profesori ce au modelat destine

O viata dedicata medicinei si oamenilor

Be the first to comment

Leave a Reply