Scrisoare adresata soferilor ce parcheaza pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati

Azi am fost sa ne facem cumparaturile si iarasi toate locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati erau ocupate ce soferi ce nu aveau dreptul sa parcheze acolo.

In timp ce traversam parcarea, ne-am intalnit si cu Ghita, si el membru al grupului DizAbil.eu – Vrancea ce, de asemenea, fusese nevoit sa-si lase masina la mare distanta de intrarea in supermaket. Asa ca doua persoane cu dizabilitati locomotorii se chinuiau sa parcurga poate peste 100 de metri pana in fata marketului, in timp ce locurile de parcare ce le erau destinate erau ocupate de persoane valide. Poate ca azi multe alte persoane cu dizabilitati au fost in aceeasi situatie in Focsani, in tara… Si nu doar azi…

Asa ca am hotarat sa adresez o scrisoare deschisa, acelor soferi ce ne ignora drepturile…

Scrisoare adresata soferilor ce parcheaza pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati

Traim vremuri  stresante. Intreaga  viata  a devenit o cursa contracronometru. La serviciu/scoala, acasa, la cumparaturi, la medic, sa platim facturi … Timpul parca s-a comprimat si nu vrea sa mai cuprinda tot ce avem de facut intr-o zi. Coplesiti de griji nu mai avem rabdare si disponibiliate sufleteasca sa observam oamenii din jurul nostru si problemele lor.

In goana noastra nebuna nu mai avem ragaz sa realizam ca prin actiunile noastre putem leza alte persoane, necunoscute chiar, si drepturile lor.

Candva si viata mea urma acelasi acelasi ritm nebun…  Apoi  am fost diagnosticata cu o afectiune invalidanta.  Timpul parca s-a oprit pentru o clipa, apoi viata-mi a inceput sa  urmeze  un ritm necunoscut pana atunci, la fel de  sovaitor ca si pasi-mi.

In absenta unei infrastructuri accesibilizate  sau accesibilizate necorespunzator, ies mai rar din casa. Fiecare pas, fiecare metru  parcurs presupune efort si durere.  Nu mi-am dorit niciodata privilegii. Mi-as dori sa intorc timpul… Dar acest lucru nu e posibil. Asa ca iau viata asa cum e si incerc sa ma bucur de ea.

dizabil.eu

Petrica in urma cu opt ani, era ca voi toti. Avea un job, o familie si grijile obisnuite oricarei persoane sanatoase. Apoi dintr-odata parca viata ar fi vrut sa-l invete o alta lectie, necunoscuta pana atunci. A fost diagnosticat cu o afectiune circulatorie din cauza careia in scurt timp si-a pierdut  un picior. Desi foloseste o proteza , mersul il oboseste si ii provoaca dureri.

Ghita si-a pierdut un picior in urma unui accident si cu toate astea a reusit sa-si faca o viata frumoasa. Este sot, tata, bunic si posesorul unei masini ce ii creste gradul de autonomie.

Andreica Ghita

Daniela ca si Razvan, de altfel, au ramas cu sechele la nivelul membrelor in urma unor interventii chirurgicale.

…Si lista poate continua cu zeci de mii de nume din intreaga tara.

Persoane cu dizabilitati ce-si duc suferinta cu demnitate pe picioare, ajutati sau nu de carje, sau in fotoliu rulant.

Nu prea ne vedeti  pe strada, prin marketuri , prin muzee sau sali de spectacole si de multe ori va intrebati de ce avem nevoie de locuri de parcare si alte facilitate daca oricum stam in casa.

Stim ca cei mai multi nu aveti timp sa realizati ca ocupandu-ne locurile de parcare, nu doar ne incalcati drepturile conferite de lege ci ne si ingreunati  viata!

Noi, persoanele cu dizabilitati, va cerem insa sa va opriti pentru o clipa si sa va puneti in locul nostru!  Numai  astfel, voi , soferii ce parcati pe locurile de parcare ce ne sunt destinate, veti reusi sa intelegeti consecintele  actiunii voastre.

Asadar  NU NE MAI OCUPATI LOCURILE DE PARCARE!

Iuliana Prunila-Negoita

www.dizabil.eu

 

Recomandari pe aceeasi tema:

Kaufland Focsani incapabil sa gestioneze locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati

Locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati avem, respect n-avem

 

2 Comments

  1. Daca marile magazine si supermarketuri sunt incapabile sa isi gestioneze locurile de parcare … propun sa gaseasca solutii ! Una din ele o propun eu, ca persoana cu dizabilitati … cumparaturile online pentru persoanele cu dizabilitati, cu transport gratuit pe o anumita suma din valoarea cumparaturilor si sa le fie aduse la domiciliu !

    • Din cate stiu anumite supermaketuri ce au si magazine online asigura transport gratuit in marile orase daca cumparaturile se ridica la o anumita suma dar nu cred ca ar fi dispusi sa livreze gratuit si persoanelor cu dizabilitati ce locuiesc in mediul rural, mai ales daca distanta este mare. Aceasta masura ar fi benevenita dar nu ar trebui sa excluda gestionarea eficienta a locurilor de parcare speciale. Legea 448 ii obliga sa aiba asemenea locuri dar de cele mai multe ori e ca si cum nu ar fi pentru ca oricum persoanele cu dizabilitati nu au acces la ele.

Leave a Reply