Impresii din Praga

Praga, a sasea destinatie turistica din Europa

N-am visat niciodata sa vad Praga si totusi am ajuns in Cehia!

Praga este capitala Republicii Cehe si are peste 1 600 000 de locuitori. Orasul este strabatut de raul Vitava iar cetrul lui istoric face parte din Patrimoniu UNESCO, citisem inainte sa plecam spre Cehia. De asemenea, aflasem ca este a sasea destinatie turistica din Europa.

Iesim din aeroport, ne urcam intr-o masina iar soferul vorbind o engleza aproape perfecta, inainte de a porni ne inmaneaza o harta si un ghid cu obiectivele turistice, informatii despre hoteluri, restaurante, baruri, institutii de cultura, despre preturi si cuvinte uzuale in limba ceha.

Se pare ca cehii stiu sa se promoveze.

Nu prea avem timp sa privim cladirile din jurul aeroportului. Ne indepartam de acesta si ne indreptam spre centrul orasului Praga.

In timp ce masina se strecoara prin trafic realizez ca drumurile lor sunt perfecte. Nu au gropi, santuri sau denivelari iar praghezii par foarte calmi. Nu se depasesc unii pe altii, nu se claxoneaza si nu par a depasi viteza legala. N-am vazut nici ambuteiaje sau sensuri giratorii in Praga.

La plecare intreband un alt sofer cum de nu se grabesc cehii pe sosele, ne-a spus ca peste tot sunt amplasate camere ce masoara viteza si nimeni nu vrea sa aiba probleme depasind viteza legala. A ramas foarte mirat cand a aflat ca la noi nu exista asa ceva.

Privim pe fereasta si nu ne saturam sa admiram cladirile bine intretinute desi multe sunt contruite in urma cu un secol, doua sau poate mai multe.

Cladiri mai noi sau mai vechi, stiluri arhitectonice diferite ce parca se impletesc pentru a-ti rasfata privirea si a-ti umple sufletul cu armonie.

praga1

Trecem peste un pod, apoi peste altul… si inca vreo cinci. Pe suprafata raului Vitava pot fi zarite in fiecare zi plimbandu-se vaporase cu turisti sau diverse barcute.

pod Praga

De ce altii pot si noi, nu?!

Mintea-mi nu poate sa nu faca comparatie cu Bucurestiul. Si el e travestat de un rau… Cladiri noi sau mai vechi a caror ,,dezordine” arhitectonica parca iti zgarie ochiul… Si multe dughene, ambuteiaje, gropi…

Cum oare altii pot exploata la maxim ce au mai frumos, iar noi…?!Cum altii pot da atentie oricarui detaliu?

Acum inteleg de ce Praga este una dintre cele mai vizitate capitale din Europa.

Oriunde ti-ai intoarce privirea vei descoperi o cladire impresionanta prin dimensiuni, stil arhitectonic sau repere istorice.

praga

Un oras linistit, curat ce stie sa cucereasca turistii din intreaba lume.

Praga este cunoscuta si admirata pentru o colectie intreaga de ceasuri cu cadran montate pe cele mai frumoase edificii din oras, pentru catedralele-i dar si pentru Turnul de observație Petrin, un turn de otel, inalt de 63,5 metri, care seamana cu Turnul Eiffel. Cu toate ca este mai mic decat Turnul Eiffel, el se afla pe culmea unui deal inalt, Petrin, astfel incat varful sau se afla la o inaltime mai mare decat cea a Turnului Eiffel.

turnul Petrin

Ce m-a mai surprins in Praga? Tinerii muncesc de la varste foarte fragede. In hoteluri, in restaurante, in aeroport… poti intalni la orice pas tineri la locul de munca. Vorbesc engleza si sunt foarte amabili.

Si Romania are multe de aratat. Si noi am fi putut fi in topul celor mai vizitate tari europene… Si totusi nu suntem…

Mai multe fotografii din Praga puteti descoperi aici.

Informatii utile

Moneda oficiala a Republicii Cehe este coroana ceha.

1 CZK=0,19 RON=0,04 EUR

Daca mergeti in Cehia si nu aveti coroane, puteti plati linistiti cu cardul chiar daca contul vostru este in lei.

Interesant e ca preturile din supermaketurile din Praga sunt mai mici decat preturile acelorasi supermaketuri de la noi desi salariile sunt mai mari decat in Romania.

Totodata e bine sa stiti ca inainte de a lua un taxi, trebuie sa intrebati taximetristul cat va costa cursa. O doamna din Cehia ne-a zis ca taximetristii pot umfla destul de mult preturile, asa ca e bine sa-l alegeti pe cel cu tariful cel mai mic.

 

Recomandari

,,22end EULAR Annual European Conference of PARE ”, povestea unei conferinte

Brasov, orasul pe strazile caruia poti intalni Istoria

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply