Brasov, orasul pe strazile caruia poti intalni Istoria

Brasov, orasul ce stie sa-si promoveze istoria

Nu mai fusesem niciodata in Brasov… Vazusem insa imagini la televizor sau pe net, asa ca as putea spune ca nu-mi era un oras total necunoscut. Si cu toate astea… nu m-am asteptat ca in Brasov sa te intalnesti cu Istoria pe fiecare strada. Cel putin in centrul orasului.

In partea veche a orasului Brasov, fiecare cladire pe langa care treci parca te trage de maneca pentru a-ti spune propria-i poveste.

Si chiar au cui sa o spuna. Pe strazi auzi vorbindu-se pe langa limba romana, limbile engleza, spaniola, franceza, italiana, germana, japoneza, maghiara sau rusa.

Turisti din diverse colturi ale lumii vin sa auda povestile pe care Brasovul vrea sa le depene.

Poate ca si in alte orase din Romania, poate fi intalnita Istoria dar spre deosebire de acestea, Brasovul chiar stie sa o promoveze.

Istoria la Persoana I

Daca cumva ai ales orasul de sub Tampa ca destinatie de vacanta si ajungi in Piata Sfatului sa nu fii surprins daca vor veni la tine diverse personalitati din alte secole, ce au avut o contributie majora in evolutia orasului. Ele se vor prezenta si iti vor spune povestile lor, luindu-te intr-o calatorie in alte vremuri.

Astfel noi am intalnit in Piata Sfatului din Brasov pe Johannes Honterus (1498-1549) un invatat umanist sas, reformator religios al sasilor din Transilvania si fondatorul gimnaziului sasesc din Brasov,

Johannes Honterus-Brasov

pe Apollonia Hirscher (d.1547) cea mai bogata femeie a Brasovului, la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVII-lea, ce a reuşit sa adune o avere impresionanta intr-o lume considerata a barbatilor si a construit Casa Negustorilor.

 Apollonia Hirscher-Brasov

De asemenea, tot aici i-am intalnit pe Michael Weiss (1569-1612), istoric sas, ales ca jude al Brasovului in 1612 ce a lasat in urma mai multe scrieri cu date importante despre istoria Transilvaniei si mai ales a Brasovului, pe George Baritiu (1812-1893) istoric si publicist roman transilvanean, intemeietorul presei romanesti din Transilvania,

George Baritiu-Brasov

pe Maria Baiulescu (1860-1941) scriitoare, militanta pentru emanciparea femeilor din Romania si implicata in numeroase actiuni umanitare

 Maria Baiulescu-Brasov

si pe Aurel Muresianu (1889-1950), ziarist si om politic.

Daca despre George Baritiu si Gazeta de Transilvania am invatat la scoala, trebuie sa recunosc ca despre celelalte personalitati brasovene nu auzisem pana acum.

Proiectul cultural „Istoria la Persoana I, editia a III-a” am aflat ca este initiat si coordonat de  Asociatia Cultour si este finantat de Primaria Municipiului Brasov.

Prin intermediul acestui proiect turistii pot cunoaste zece personalitati marcante ale istoriei orasului Brasov.

Biserica Neagra

Si daca tot ai ajuns in Piata Sfatului trebuie neaparat sa vizitezi si Biserica Neagra, simbol al orasului de sub Tampa, unul dintre cele mai reprezentative edificii ale goticului transilvanean. Biserica parohiala evanghelica din Brasov, avand hramul Sf. Fecioare Maria, si-a primit numele ca urmare a marelui incendiu care a cuprins orasul in 1689, cand fumul si flacarile i-au înnegrit zidurile.

Biserica Neagra- Brasov

Aici puteti vedea si Orga Buchholz, construita in perioada romantismului timpuriu, cea mai mare orga mecanica din Romania.
Cu exceptia Turciei, Biserica Neagra poseda cea mai mare colecţie de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI. Tocmai pentru protejarea acestor covoare, fotografiatul este interzis in biserica.

Persoanele cu dizabilitati pot vizita acest edificiu gratuit.

Iar daca ai vizitat Biserica Neagra ar fi pacat sa nu asisti si la unul dintre concertele de orga ce au loc martea, joia si sambata dupa-amiaza. Biletul la concert costa 12 lei.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

De asemenea in Piata Sfatului, poti descoperi Biserica Adormirea Maicii Domnului ascunsa intr-o curte, fara fatada la strada. Din cauza sistemului religiilor din sec al XVII-lea, ortodocsii nu aveau dreptul de a construi edificii de cult in cetate. Astfel dupa ce au fost alungati din biserica greco-catolica, au primit dreptul sa ridice o biserica din coleta publica in curtea unui negustor ce nu avea vedere la strada.

Prima-biserica-ortodoxa-Brasov

Dupa doi ani, in 1896 biserica a fost terminata, si este o copie fidela a bisericii grecesti din Viena. Interiorul se mandreste cu un iconostaz al scolii brasovene, si cu picturi damiane.

Cu trenuletul prin Brasov

Daca vei consulta un ghid turistic si ti se pare ca timpul nu-ti ajunge pentru a vizita toate obiectivele ce-ti sunt propuse, un investitor privat a avut o initiativa ce-ti poate veni in ajutor. Un trenulet ce face un tur pe stradutele incarcate cu istorie ale Brasovului.

Trenuletul- BrasovPacat insa ca acesta este parca prea grabit si cladirile iti fug prea repede de sub privire. In plus, nimeni nu stie de unde pleaca. Noi am aflat ca pleaca din Piata Sfatului dupa ce am asteptat, alaturi de alti turisti, vreo 20 de minute la Livada Postei, loc indicat de un taximetrist.

Pretul unei calatorii este de 10 lei. Desi trenuletul nu este accesibilizat, persoanele cu dizabilitati se pot plimba cu acesta gratuit.

Telecabina Tampa

Odata ajuns in Brasov, nu trebuie sa ratezi nici o plimbare cu Telecabina Brasov Tampa. Aceasta face legatura dintre orasul situat la poalele Tampei si varful masivului.

Daca inca nu te-ai indragostit de Brasov, sigur o vei face in cele 2-3 minute in care telecabina urca sau coboara. Brasovul vazut de la inaltime e impresioant. Cetati, turnuri, ziduri de aparare pe de o parte si blocuri, zone industriale pe de alta parte.

Brasovul, vazut din telecabina

Din pacate, aceasta experienta nu o pot recomanda persoanelor cu dizabilitate locomotorie grava. Sunt foarte multe trepte de urcat pana la locul in care se face imbarcarea in telecabina. In plus, odata ajuns sus, daca ai probleme cu mobilitatea este imposibil sa parcurgi cararea abrupta ce duce spre o platforma de unde poti admira Brasovul si vei fi ramane blocat pe terasa unui restaurant ce te duce cu gandul la un balci din secolul trecut.

Un bilet dus/intors costa 18 lei. Persoanele cu dizabilitati nu au reducere.

Concluzii

Brasovul este un oras in care nu te poti plictisi. Oriunde ai merge, oriunde ai privi vei descoperi o poveste. In plus, brasovenii stiu sa atraga turistii. Muzica, dans(in fiecare seara in Piata Sfatului cateva perechi danseaza pe ritmuri de tango), povesti, cladiri impresioanante, privelisti minunate, mancare pe toate gusturile…

Mie mi-a placut foarte mult proiectul Istoria la Persoana I. Un proiect ce ar putea avea succes si in alte orase.

Ce nu mi-a placut? Lipsa accesibilizarii. Daca ai o dizabilitate locomotorie grava te deplasezi foarte greu pe strazile pavate cu piatra cubica. Stiu ca in aceasta privinta nu se poate face nimic pentru fara a modifica specificul zonei insa desi Brasovul este orasul in care am vazut cele mai multe hoteluri, cafenele, pizzerii, fast-food-uri, cofetarii, restaurante, terase …. n-am vazut nici macar o rampa.

 

Mai multe imagini din Brasov puteti vedea pe pagina Vasile Prunila – Fotograf Freelancer

 

 

Recomandari

Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati ? (I)

Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati? (II)

Castelul Peles din Sinaia, o destinatie turistica ce ar trebui cunoscuta de orice roman

[SLGF id=1775]

Be the first to comment

Leave a Reply