Aflasem de existența Mănăstirii Recea de câțiva ani și chiar ne gândisem de câteva ori să mergem acolo dar nu am ajuns până în această toamnă.
Așezare geografică
Mănăstirea Recea este așezată la marginea unei păduri din zona Subcarpatilor de Curbura, in localitatea Cândești, comuna Dumbraveni.
Drumul pana la Mănastirea Recea este relativ ușor. Din Focșani se merge pe E85, spre Râmnicu Sărat, aproximativ 17 km, apoi se face dreapta în Dragosloveni și se mai continuă pe un drum asfaltat încă vreo cinci kilometri până la poarta mănăstirii.
Scurt istoric
Prima atestare documentară a unui locaș de cult, pe locul actualei mănăstiri, datează din anul 1685, când, intr-un hrisov al vremii, este mentionat și Schitul Recea.
Alte mentionari ale schitului dateaza din anii 1700 si 1710. Biserica locașului monahal este închinată Adormirii Maicii Domnului și a fost reconstruită, la începutul secolului al XIX-lea, alte lucrari de reparații având loc, mai apoi, în anii 1850, 1948 și 1983.
În urma secularizării averilor mănăstirești, din anul 1863, așezamântul monahal Recea este desființat, biserica acestuia fiind folosită ca biserica parohială, până in anul 1947.
Începând cu anul 1947, câteva maici se așează in vechiul schit. După numai câțiva ani, acestea au inceput să fie asuprite de comuniști.
Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost consolidată, intre 1985-1990. Dupa anul 1990, Mănastirea Recea a fost reinființată.
Biserica cea veche a fost zugravită in fresca, odată cu reinființarea mănăstirii. Catapeteasma bisericii este din lemn și datează din anul 1987.
Mănăstirea Recea are și un muzeu care cuprinde icoane vechi de peste doua secole, căramida cu inscriptia „Antipa monahul. 1877”, Sfânta Evanghelie, din anul 1749, clopotul de 70 de kilograme, donat către mănăstire, in anul 1847 și alte asemenea odoare. Din păcate, noi nu am reușit să vizităm și muzeul.
Impresii
Încă de când ajungi în parcarea mănăstirii, te întâmpină două pietre frumos pictate, una anunțîndu-te că ai ajuns la Mănăstirea Recea iar cealaltă transmițând, celor ce poposesc pe aceste tărâmuri, un mesaj pentru suflet ce te face să te simți binevenit.
Foto Vasile Prunila
Apoi după ce ai pășit pe poarta mănăstirii, trebuie să parcurgi vreo cincizeci de metri situați într-o pantă lină ce face însă accesul mai dificil pentru cei ce au o dizabilitate locomotorie.
In partea stânga poate fi vazut un mic cimitir iar in dreapta diferite aranjamente florale și băncuțe ce te îmbie să te așezi pentru a-ți odihni nu doar picioarele ci și sufletul, timp în care poți asculta slujba ce se aude în toată curtea mănăstirii.
Biserica este destul de mică și degajă o atmosferă intimă în care nu te simți străin.
In fața bisericii, ascunsă de un umbrar este o mică fântână arteziană, înconjurată de bănci, unde cei ajunși aici pot sta să asculte slujba sau doar pentru a se odihni.
În întregul locaș de cult se vede că cineva a dat o atenție deosebită detaliilor. Totul este plăcut vederii și sufletului.
Maicile vorbesc blajin cu toți cei ce le calcă pragul, fie că sunt participanți fideli la Sfânta Liturghie sau au ajuns pentru prima dată pe aceste meleaguri.
Este prima mănăstire în care am fost invitați la masa și am primit flori pe care să le punem în ghivece.
Mănăstirea Recea este printre puținele locașuri de cult în care nu esti privit de maici ca un vizitator ce ar putea perturba desfășurarea programului obișnuit al mănăstirii ci ca un musafir ce e oricând binevenit.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.