Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”din Dragosloveni

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”din Dragosloveni

Scurtă prezentare a Muzeului Memorial „Alexandru Vlahuță”

Pe drumul de întoarcere de la Mănăstirea Recea, ne-am oprit în Dragosloveni să vizităm Casa Memorială ,,Alexandru Vlahuță”.

Aceasta se află în județul Vrancea, comuna Dumbrăveni. Când pleci din Focșani spre Buzău, pe drumul european E 85, la aproximativ 17 km, un indicator te anunță că dacă faci dreapta poți ajunge la Casa lui Alexandru Vlahuță.

Muzeul se află foarte aproape de E85 iar langă el se află și o parcare generoasă.
Casa memorială funcționează într-o clădire proiectată de arhitectul Alexandru Clavel, în stil arhitectonic românesc, cu cerdac și pridvor. Aceasta reconstituie atmosfera specifică secolului XIX și cuprinde: mobilier, cărți din biblioteca proprie, reviste ale vremii, reproduceri ale tablourilor și obiecte care au aparținut scriitorului Alexandru Vlahuță.

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni

Foto Vasile Prunila

Alexandru Vlahuță la Dragosloveni

La casa de la Dragosloveni, scriitorul și-a petrecut câțiva ani din viață, până în 1916, an în care, obligat de înaintarea frontului, s-a refugiat la Bârlad.

I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Brătescu-Voinești, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Octavian Goga au poposit pe aceste meleaguri, în casa prietenului lor Alexandru Vlahuță despre care se spunea că avea un cult al prieteniei.

Cella Delavrancea care își petrecea adesea vacanțele. împreună cu familia, la Dragosloveni spunea despre prietenul tatălui ei, Vlahuță: Nimeni n-a încarnat prietenia mai adânc ca el.

I.M. Dimitrescu, publicist, memorialist, vrâncean, scria: Mai târziu eram în Focșani, tot într-o zi călduroasă de iulie. După ora 4:00 ieșisem în oraș. Pe strada Mare negustorii cu băieții de prăvălie picurau de somn prin faza dughenilor goale de mușterii. Lume puțină pe stradă. Ici, colea, câte-un cetățean se mișcă agale, torpit de căldură. Prin mijlocul străzii, veneau dinspre Muntenii trei bărbați străini c-o fată. I-am identificat îndată. Erau pictoriu Nicolai Grigorescu, Barbu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și marea noastră pianistă Cella Delavrancea. Veniseră în oraș de la Dragosloveni, de la casa lui Vlahuță, să-și facă cumpărături. Mergeau înspre centru, discutau încet și ca oamenii de la țară mâncau cu poftă, pe neîntrecute niște fursecuri, cumpărate de la cofetăria Hamel. I-am urmărit cu interes și emoție.

În centru, sergentul Pavel Căzăciai i-a salutat cu respect. Se vede că-i cunoștea. Restul oamenilor de pe trotuare îi priveau cu indiferență. Au făcut unele cumpărături de manufactură de la Missir și apoi s-au înapoiat la Hamel unde la o masă de pe trotuar li s-a oferit înghețată. Peste puțin, într-un docar sclipitor a apărut un bărbat elegant în costum sport de vară și frumos ca un semizeu.

Era Duiliu Zamfirescu. A salutat solemn și-au strâns mâinile cu afecțiune. S-a așezat și el la masă, servindu-i-se asemenea înghețată. M-am gândit atunci, cum mă gândesc și astăzi, dacă în orașul Unirii și-au mai dat vreodată întâlnire atâția nemuritori de talia acestora?

Peste puțin că soarele dădea înspre apus, Cella Delavrancea, Grigorescu, Delavrancea, Vlahuță ca niște oameni de la țară s-au urcat în brișca lor modestă și au plecat la Dragosloveni, iar impunătorul Duiliu, în echipajul său elegant la via lui de la Odobești, de unde venise… 

Casa Memorială ,,Alexandru Vlahuță”

După moartea poetului, casa a fost donată de soția acestuia, Ruxandra Gâlcă Vlahuță, Societății ,,Cultul Eroilor Căzuți în Război”, fondată în 1919 de Regina Maria, al cărei președinte executiv era Miron Cristea.

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni

S-a înființat, prin restaurarea clădirii, ,,Așezământul cultural Alexandru Vlahuță” cu un muzeu, sală de conferințe și Școală de Menaj și Gospodărie pentru fetele sătenilor din împrejurimi unde erau învățate să gătească, să țeasă, să brodeze și căpătau noțiuni de maniere elegante și protocol. 

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”din Dragosloveni este deschis de marți până duminică, între orele 9.00 și 16.00. Persoanele cu dizabilități pot vizita gratuit muzeul, din păcate însă, acesta nu este accesibilizat.
În duminica în care noi am ajuns aici, eram singurii vizitatori iar doamna muzeograf Diaconu, ne-a prezentat cu multă răbdare exponatele din muzeu.

Cu ocazia acestei vizite am intrat și în posesia cărții ,,Alexandru Vlahuță și Dragosloveni” scrisă de Horia Dumitrescu, carte ce pe mine m-a captivat de la primele pagini și m-a ajutat să-l cunosc mai bine pe scriitorul Alexandru Vlahuță.

Recomandări

Impresii din Iași

Vacanță în Delta Dunării

Be the first to comment

Leave a Reply