Cimitirul Vesel, scurtă prezentare
Deși am trecut de mai multe ori prin Săpânța, în drum spre Satu Mare, până la sfârșitul acestei veri nu ne-am oprit să vizităm Cimitirul Vesel din această localitate.
Vestitul cimitir din Săpânța se află în centrul comunei, la biserica parohială şi are opt sute de monumente de artă populară, un adevărat muzeu în aer liber.
Acesta reprezintă opera de o viață a renumitului sculptor, pictor şi poet popular lon Stan Pătraş, continuată de Dumitru Pop, unul din ucenicii lui Pătraş.
Crucile sunt sculptate in lemn de stejar, pictate şi versificate prin încrestare. Toate crucile sunt vopsite într-o nuanță de albastru, numită albastru de Săpânța.
Fiecare cruce are încrustat pe ea câte un epitaf scris în versuri scurte. Cele mai multe epitafuri sunt scurte, dar sunt câteva ale căror cuprins se întinde şi pe partea cealaltă a crucii.
Fiecare text conține numele şi ceea ce a fost esențial în viața celui de sub cruce.
Epitafele de pe crucile din cimitirul din Săpânța constituie o adevărată cronică a vieţii oamenilor din această localitate cu diversele lor preocupări, cu gândurile şi sentimentele lor, cu stările lor sufleteşti, etc. Unele epitafe au şi o anumită notă de umor, din acest motiv cimitirului din Săpânța primind numele de „Cimitirul Vesel”.
În textele încrustate pe cruci aflăm drame, definirea unor oameni de elită pe care i-a dat Săpânța, referiri la feciorii Săpânței morți în războaie, persecutați de opresiune, etc.
În unele cazuri epitaful are rol moralizator, laudă sau dojeneşte, elogiază sau deplânge caractere, virtuţi sau vicii, acte eroice sau laşități.
Impresii
Dacă mergeți pe DN19 spre Satu Mare, când ajungeți în județul Maramureș, în comuna Săpânța, pe parte stânga a drumului veți vedea un indicator ce vă anunță că dacă virați pe un drum lateral la stânga veți ajunge la Cimitirul Vesel.
Înainte de a ajunge la cimitir, veți vedea multe tarabe pe ambele părți ale străzii
În jurul cimitirului se vinde orice. De la costume populare, nu neapărat specifice zonei, până la mâncare.
Foarte multe mașini, tarabe și oameni.
La intrare in cimitir se plătește o taxă de 10 lei.
Persoanele cu dizabilități beneficiază de intrare gratuită.
Cimitirul era plin de turiști ce încercau să descifreze mesajele de pe cruci. Forfota din cimitir am regăsit-o și în superbă biserica din mijlocul acestuia.
Una dintre cele mai frumoase biserici pe care am văzut-o vreodată părea, ca și cimitirul de altfel, transformată într-un simplu obiectiv ce trebuie bifat pe o listă, atunci când ajungi in Maramureș.
Foto Vasile Prunila
Poate că e de preferat să vizitezi Cimitirul Vesel de la Săpânța, în altă luna decât august și într-o zi lucrătoare (noi am fost sâmbăta).
La prima vedere, totul pare mult prea comercial.
Nu poți simți smerenia cu care ar trebui pășit in astfel de locuri.
Nu se mai simte tragismul din spatele mesajelor de pe cruci.
La ieșirea din cimitir, cineva își exprima dezaprobarea față taxei de taxa de intrare. Se întrebă indignat de ce să plătești pentru a intra într-un cimitir.
Tot în Săpânța pot fi vizitate și Casa Memorială Stan Ioan Pătraș și Mănăstirea Săpânța-Peri. Noi, din păcate, moleșiți de căldură acelei dupa-amieze am renunțat.
Îmi dorisem demult să vizitez Cimitirul Vesel și mă bucur că am făcut-o dar regret că am ajuns într-o zi in care era atât de aglomerat.
Recomandări
Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, Satu Mare
Mănăstirea Prislop din Maramureș
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.