Localizare
La doar 5 km de Manastirea Buciumeni, trecand in judeţul Vrancea, in comuna Ploscuteni, se afla Manastirea Sihastru, lacas pe care l-am mai vizitat in urma cu multi ani dar pe care nu puteam rata sa-l revad acum, fiind in aceasta frumoasa zona, incarcata de spiritualitate din sudul Moldovei. Se pare ca este mai putin cunoscuta decat Manastirea Buciumeni, despre care v-am povestit in articolul precedent, tinand cont de faptul ca mai multe cunostinte cu care am vorbit despre cele doua manastiri, vizitasera Manastirea Bucimeni dar nu stiau nimic despre Manastirea Sihastru desi sunt atat de aproape una de cealalta.
Primele impresii de la Manastirea Sihastru
Inca de la intrare te intampina o avalansa coloristica de trandafiri ce par a se bucura de rasfatul razelor de soare la orele amiezii.
Pe un platou in mijlocul complexului manastiresc troneaza biserica „Sfintii Apostoli Petru şi Pavel” ce chiar si prin amplasare iti sugereaza menirea-i, aceea de a ajuta pe cei ce-i calca pragul sa urce inca o treapta spre cer.
Scurt istoric
Manastirea Sihastru a fost ctitorită, in anul 1748, de catre boierul Sandu Sendrea si calugarul sihastru Sebastian, cel dintai staret al obstii monahale, de unde provine numele manastirii. Biserica manastirii, avand hramul „Sfintii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost contruita intre anii 1882-1891 si a fost zidita pe locul unui lacas de cult mai vechi. Intre anii 1996-1997, s-a construit şi un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Muzeul manastirii
Cu bunavointa maicilor am reusit sa vedem si muzeul Manastirii Sihastru ce are o colecţie muzeala de icoane, carti de cult, vesminte şi obiecte bisericesti care au o vechimi considerabile, unele avand peste 400 de ani. Nu multe muzee din tara au obiecte de o asemenea valoare.
Accesibilizare
Pentru a ajunge in biserica este necesar sa urci mai multe trepte ceea ce e mai dificil daca ai o mobilitate redusa.
Concluzii
Aici, ca si in Manastirea Bucimeni de altfel, pe langa frumusetea asezamantului, spiritualitatea locului si valoarea istorica a bisericii si a obiectelor din muzeu, m-a impresionat blandetea si nobletea locuitoarelor acestui complex manastiresc. Chiar daca le pasesti pragul intr-un moment in care isi indeplinesc sarcinile zilnice, ele au disponibilitatea sufleteasca sa te faca sa te simti binevenit oricand in casa lor.
Si daca cumva ajungeti in acesta frumoasa zona din sudul Moldovei, pe langa cele doua manastiri mentionate mai sus puteti vizita si Schitu Oancea, situat intre cele doua manastiri. Eu nu m-am incumetat sa urc treptele ce duc la schit asa ca m-am multumit sa-l admir de jos.
Pe aceeasi tema puteti citi si:
Manastirea Buciumeni, raiul din padurea e tei
Manastirea Dalhauti, o poarta spre divinitate
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.