Manastirea Lepsa, coltul de rai din Muntii Vrancei

Zona Lepsa din Muntii Vrancei, pentru mine este locul in care muntele ma cucereste iremediabil de fiecare data cand merg sa-l intalnesc.

Aici nu sunt telegondole sau telecabine, muzee sau parcuri realizate de mana omului, insa natura te copleseste prin frumusete si maretie. Intalnirea cu Muntii Vrancei, la Lepsa, este o experienta spirituala.

Daca anul trecut am vizitat la Lepsa, Cascada Putnei, anul acesta am descoperit Manastirea Lepsa, coltul de rai din Muntii Vrancei.

Manastirea Lepsa, scurt istoric

Schitul Lepsa a fost intemeiat in anul 1774 de un ucenic al Sfantului Vasile de la Poiana Marului cu ajutorul localnicilor.

In 1929 un incendiul a distrus biserica de lemn si toate construcţiile din ansamblul schitului.

In acest incendiu o icoana ce se afla in chilia staretului la momentul declansarii incendiului, in mod miraculos a scapat neatinsa desi chiar si chilia a fost afectata de flacari. De atunci se considera ca icoana este factoare de minuni si in dreptul ei este mereu o candela aprinsa. Celelalte icoane de patrimoniu, carţile de cult şi documente din schit s-au transformat în scrum.
Astfel asezamantul a fost ridicat din nou intre anii 1930-1936, fara a se mai respecta insa planurile de la 1774.
Chiar regele Carol al II-lea a vizitat manastirea Lepsa in 1934 si a daruit un policandru care impodobeste si astazi biserica din lemn refacuta in aceeasi perioada pe o temelie de piatra de rau, pe care s-au asezat barnele din lemn.
Biserica de lemn, Manastirea Lepsa
In perioada reconstructiei, manastirea Lepsa a mai beneficiat de o donaţie generoasa de la Ierusalim: o icoană pictata in 1584, ce intruchipeaza pe Mantuitorul si pe Fecioara Maria.
In 1952, Lepsa devine manastire de maici, venite de la Manastirea Trotusanu.
In 1960, maicutele au fost insa alungate de regimul comunist si manastirea desfiintata.
A fost redeschisa neoficial in 1974, biserica din lemn fiind restaurată si resfintita in 1982.
Abia după 1989, manastirea a fost insa repopulata, avand hramul „Naşterea Maicii Domnului”.
Noua biserica a manastirii a fost sfintita in anul 2012 si a primit hramurile ”Izvorul Tamaduirii’ si ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.
Manastira Lepsa

Manastirea Lepsa, impresii

Ajunsi in Lepsa, din DN2D am luat-o la dreapta(exista un indicator) si am mers vreo doi kilometri pe un drum asfaltat pana am ajuns la poarta manastirii.

Ceea ce noi nu am stiut era ca exista doua intrari in manastire.

Dupa ce intri pe prima poarta trebuie sa urci destul de multe trepte ceea ce face accesul in ansamblul manastiresc destul de dificil, mai ales daca ai probleme locomotorii.

Odata ajuns sus mai intai te intampina o clopotnita veche, apoi ti se descopera biserica din lemn (monument istoric), chiliile cu foarte multe flori si mai apoi dupa inca un mic urcus la vreo 200 de metri, in stanga, te intampina majestoasa biserica noua din zid, una dintre cele mai frumoase biserici pe care am vazut-o vreodata.

Ansamblul manastiresc pare o impletire armonioasa a trecutului cu prezentul, intr-un peisaj impresionant.

Biserica noua, Manastirea Lepsa

Credit foto: Vasile Prunila

Dupa ce am vizitat biserica noua, am descoperit ca mai exista o a doua cale de acces in manastire, o alee asfaltata in panta ce era mult mai usor de parcurs decat treptele pe care noi urcasem cand am sosit aici.

Concluzie

Daca ajungeti in comuna Tulnici, mergeti si vizitati Manastirea Lepsa! Este un loc incarcat cu spiritualitate in care il poti descoperi pe Dumnezeu atat in cele doua biserici cat si in florile, padurile sau pasunile ce inconjoara locasul monahal!

Daca aveti o dizabilitate locomotorie, manastirea e mai greu de vizitat insa chiar daca nu poti intra in cele doua biserici se merita sa ajungi pentru a te reculege pe una dintre bancutele din complexul monahal, muntii ce inconjoara manastirea fiind martorii rugaciunilor tale.

Manastirea Lepsa este coltul de rai din Muntii Vrancei!

Mai multe fotografii de la Manastirea Lepsa puteti vedea pe pagina: Vasile Prunila – Fotograf Freelancer

Recomandari

Be the first to comment

Leave a Reply