Interviu cu medicul veterinar Ana Maria Nica, îngerul prietenilor necuvântători

Salvarea Albei

În acestă toamnă, din dorința de a evita zonele aglomerate și de a petrece câteva clipe în natură, ne-am făcut un obicei din a ieși duminica la marginea pădurii Dumbrăvița.
O zonă frumoasă cândva care în prezent a devenit un loc în care nu sunt abandonate doar gunoaie ci și foarte mulți căței.
Astfel în peregrinările noastre duminicale, am descoperit aici o cățelușa ce se apropia, cu speranța că va primi ceva de mâncare, de toate mașinile ce opreau, înainte ca drumul DN 23 să treacă prin padure.
Cățelușa, extrem de slabă, cu multiple răni pe corp, dădea din coadă fericită de câte ori vreun drumeț se îndura să-i arunce vreo coaja de pâine. Dacă simtea că prezența ei deranjează, te urmărea timid de la distanță.
Blândețea ei m-a facut să cer ajutor, pentru ea, pe rețelele sociale iar printr-o cunoștință comună (Mulțumesc, Mihaela!) apelul meu a ajuns la doamna doctor Ana Maria Nica care imediat s-a urcat în mașină și a venit la Dumbrăvița după cățelușă.
Din păcate, fiind o oră târzie, nu a găsit-o dar asta nu a descurajat-o să revină și a doua zi. A găsit-o, a luat-o în brațe, a urcat-o în mașina și a dus-o la cabinet pentru a-i acorda ajutorul de care avea nevoie.
A doua zi aveam să aflu că biata cățelușă suferea de râie, de babesioză și avea urechile taiate, poate chiar de cel ce a abadonat-o.
Acum, după două luni, Alba, după cum a fost botezată, e sănatoasă, s-a îngrășat și zburdă prin curtea doamnei doctor. După ce va termina schema de vaccinare și va fi sterilizata, cățelusa va fi dată spre adopție.

Interviu cu medicul veterinar Ana Maria Nica

În vremuri în care canalele media promovează tot mai mult nonvalorile, astfel de oameni ce dăruiesc o parte din sufletul lor acestor ființe neajutorate, ar trebui cunoscuți de noi toți și tocmai de aceea, în cele ce urmează, am rugat-o pe doamna doctor să ne spună câteva cuvinte despre dumneaei și despre ceea ce face.

dr Nica

IPN: – Vă rog să ne spuneți câte ceva despre dumneavoastră! Cine sunteți, cu ce vă ocupați…

Dr. Ana Maria Nica: – Numele meu este Ana Maria Nica și sunt medic veterinar!
IPN: – A existat un anumit moment, o experienta în viața dumeavoastră care v-a determinat să vă dedicați viața prietenilor necuvântători?
AMN: – Sigur că exista multe momente în care am decis să-mi dedic viața necuvântatoarelor, însă unul singur a fost decisivul, bunicul meu care din păcate s-a stins din viață în urmă cu un an!

Bunicul meu, mi-a insuflat încă din copilarie, iubirea față de animale, m-a învățat ce înseamnă un suflet fără glas și de aici s-a dezlănțuit iubirea interminabilă și dăruirea în totalitate!

IPN: – Din câte știu, sunteți implicată și în campanii de sterilizare gratuită. Ne puteți spune câte ceva despre aceste campanii? Cum va pot contacta cei ce doresc sa sterilizeze un cățel sau o pisică dar nu își permit financiar să facă acest lucru?

AMN: – Printre atâtea lucruri malefice ce se abat asupra “celor mai adevarați prieteni ai omului”, au apărut și lucruri care ușor, ușor reduc vizibil numărul animaluțelor abandonate, cum ar fi sterilizarea!
Momentan suntem implicati într-o campanie gratuită de sterilizări pentru câini și pisici, cu sau fără proprietar, sustinută de organizația germană SpecialDogs.e.V.
Thomas Jhan este omul minunat cu care în luna iunie am început o colaborare.
Dânsul ne sustine de șase luni. Șase luni în care am reușit să castrăm 506 animaluțe, atât căței cât și pisici, un număr important (pentru noi iubitorii), sterilizarea fiind singura șansă de a stopa înmultirea necontrolata, abandonul masiv și desigur, maltratamentul aplicat animalelor comunitare!
Dr Nica - sterilizare
IPN: – Ce mesaj ați transmite acum in pragul sărbătorilor de iarnă semenilor noștri? Dar autorităților?
AMN: – Aș dori să transmit prin acest articol, tuturor oamenilor, că un animaluț (indiferent de specie) nu este o jucarie, nu este un moft, este o mare RESPONSABILITATE!
Odata adoptat, cumpărat sau primit cadou, el are nevoie de toată grija noastră, de mâncare, apa, afecțiune și un adăpost desigur (și aici nu ma refer la o cușca fără acoperiș și lanț), un adăpost în adevaratul sens al cuvantului!
Este foarte important ca după ce ați achiziționat, primit sau adoptat un animalut în primul rând să il sterilizați (vârsta optimă 5-6 luni) iar în cazul în care nu il mai puteți îngriji, încercați să cautați o soluție confortabilă, nu doar pentru dumneavoastră ci si pentru el!
Abandonul nu este o soluție, este o opțiune care nu ar trebui să existe, însă, din păcate, este foarte des practicată! Legi împotriva acestei “optiuni” sunt, însă, de multe ori, nu sunt aplicate, pentru că “animalele” în țara noastră nu conteaza, cum nu contează nici omul, de altfel!
Dacă fiecare dintre noi s-ar implica câtuși de putin, dacă am pune stop acestor răutăți gratuite, dacă ne-am gândi că doar un psihopat poate face rău unui suflet iar dacă azi a putut să o faca unui animal, mâine nu va ezita să o faca omului… Doar cine simte va putea întelege!
Dacă nu-l putem lua acasă, sa-i oferim măcar un bol cu apa și mâncare! Dacă nu-l putem iubi, să nu-i dăm cu piciorul, să nu-l împușcăm, să nu-l chinuim…
Cum noi avem rolul nostru pe pământ, așa il au și ei pe al lor (si nu, nu în lanț, mâncand o bucată de mămăligă pe săptamană).
La ce avem noi dreptul au și ei! Singura diferență o face glasul, de aceea trebuie să fim noi vocea lor! Implicați-vă, sterilizați, ajutați atât cât puteți, pentru că să fii OM e lucru mare!
IPN: – Doamna doctor, câte animăluțe aveți, ale dumneavoastră, și câte pe care le îngrijiți în vederea adopției?
AMN: – Toate sunt ale mele! Am patru căței și încă 12 pisici și 12 căței pentru adopție.
IPN: – Vă sunt recunoscătoare pentru că ați salvat-o pe Alba și pentru că i-ați oferit șansa la o viață mai buna! Vă mulțumesc pentru acest interviu și vă doresc putere să ajutați cât mai multe necuvântătoare în dificultate!

În loc de concluzie

Dacă aveți un cățelus sau o pisicuță ce are nevoie de ajutor, o puteți găsi pe doamna doctor Ana Maria Nica la cabinetul veterinar Animar Expertvet.
Oferă fiecărui animăluț nu doar ajutor de specialitate ci și o frântură din sufletul dumneaei!
Dr Ana Maria Nica

Be the first to comment

Leave a Reply