Padurea Dumbravita sau pe urmele copilariei

Padurea Dumbravita se intinde pe o suprafaţă de 240 de hectare

padure padurea Dumbravita VN Rastoaca 1

Daca calatoresti prin judetul Vrancea pe DN23, treci prin padurea Dumbravita si esti dornic sa cunosti mai multe informatii despre ea, vei afla ca alaturi de Padurea Neagra face parte din Rezervatia Naturala Lunca Siretului si ca se afla situata între Putna şi Siret, în amonte de confluenţa celor două râuri. Este străbătută la nord de Putna, iar prin zona mediana este fragmentată de drumul DN 23 Focşani – Brăila.

padure padurea Dumbravita VN Rastoaca 2

Se întinde pe o suprafaţă de 240 de hectare si are o bogată reţea de ape freatice, influenţată de debitul râurilor.

În cele două păduri ce formeaza Rezervatia Naturala Lunca Siretului se găsesc multe specii de pasari protejate prin lege.

Specific pentru aceasta zona e faptul ca reprezintă loc de refugiu pentru păsări pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul perioadelor de migrație.

Din punct de vedere al vegetaţiei,  apar exemplare de Quercus sp., iar în subarboret întâlnim: soc, păducel, verigariu, dracilă, curpen de pădure, măceş, salbă moale şi salbă râioasă, lemn câinesc, mur. Există exemplare rare de porumbar, cătină albă şi cătină roşie.

Padurea Dumbravita va face intotdeuna parte din copilaria mea.

  Pentru mine insa, ca si pentru ceilalti locuitori ai asezarilor invecinate padurea Dumbravita reprezinta mult mai mult decat aceste date seci. Va face intotdeuna parte din copilaria mea.

Imi amintesc cu nostalgie de primaverile in care alaturi de prietenele din copilarie parcurgeam pe jos cei doi kilometri, ce desparteau localitatea noastra de padure, pentru a culege toporasi. Cat de fericite eram inconjurate de milioane de toporasi! Parca altceva nu mai existau pentru noi decat acele frumoase si minuscule floricele. Le culegeam formand mici buchetele pe care le legam cu o ata unele de altele, uitand ca trebuia sa ne intoarcem acasa pentru a ne face temele. Ca cat aveam mai mult buchetele cu atat eram mai fericite.

Apoi incepand cu 1 Mai alaturi de parinti sau/si de prieteni ieseam cu patura la iarba verde. Poienita din fata vechiului restaurant era neincapatoare in orice zi de sarbatoare. Asa sarbatoreau oamenii in vremea copilariei mele. Se bucurau de frumusetea naturii ce ii inconjura.

Cazuta prada acestor amintiri in aceasta primavara am mers la Dumbravita vrand sa redescopar padurea copilariei mele. Din pacate, n-am mai gasit nimic din farmecul si frumusetea padurii de altadata.

padure padurea Dumbravita VN Rastoaca 3

Inca din parcarea situata pe marginea soselei ce traverseaza padurea am fost intampinati de foarte multe gunoaie. Peturi, doze si multe ambalaje aruncate la intamplare. Ce-i drept, nici n-am zarit vreun cos de gunoi in zona. Ba am vazut pe margine si un catel ce probabil fusese omorat de o masina si aruncat acolo. In rest, nu am mai gasit nici macar o poienita unde sa te poti opri si cauta frumusetea naturii. Cu chiu cu vai, de abia am aflat o alee pe unde am putut parcurge cativa metri in padure si  unde am putut descoperi cateva floricele galbioare.

padure padurea Dumbravita VN Rastoaca 4

Foarte putini oameni mai incearca sa se bucure de aceasta bogatie a naturii numita padurea Dumbravita.

Probabil de mult timp nimeni nu mai incercase sa descopere frumusetea padurii pentru ca dupa doua minute padurarul s-a si sesizat si a venit sa ne intrebe ce cautam acolo.

padure Dumbravita VN Rastoaca 5

Acum cei ce merg la Dumbravita isi petrec timpul la popasul de aici, foarte frumos de altfel, si tot mai putin incearca sa se bucure de aceasta bogatie a naturii numita padurea Dumbravita.

Am plecat de la Dumbravita cu acelasi dor dupa padurea copilariei mele.

Be the first to comment

Leave a Reply