Între abandon și salvare, povestea unor cățeluși

Abandonul animăluțelor, o obișnuință

De când mă știu am avut o slăbiciune pentru căței. În copilărie, cum găseam unul abandonat pe stradă, cum îl luam acasă. Bineînțeles că acasă începea ,,show-ul” cu bunicii. Cu chin, cu vai îi induplecam să primească căte unul!

Pisicile le-am îndrăgit mult mai târziu. În urmă cu vreo 20 de ani a început să se înfățișeze la noi, la fiecare masă, de parcă ar fi avut setată vreo alarmă, o pisică a cărei stapăna decedase, care mai apoi a facut puișori și astfel am ajuns stăpăni de pisici sau, cum se mai zice, să fim ,,stăpâniți” de pisici.

În prezent, avem un cățel năzdravan, numit Țiți, doi motanei și o pisicuță.

Unul dintre motănei și pisicuța, alături de frații lor au fost aruncați pe stradă în urmă cu un an și ceva. Erau mici și morți de foame când au ajuns la noi.

N-am înțeles niciodată de ce, acum, când diverse asociații pentru protecția animalelor fac campanii de sterilizare gratuite, oamenii preferă să abandoneze aceste suflete ce nu au nici o vină că s-au născut, pe stradă, în loc  să-și sterilizeze pisicile și cățelușele. Dăca abandonezi un animal adult, poate se mai descurcă dar cei mici nu au prea multe șanse de supraviețuire.

La fel cum nu pot întelege de ce autoritățile locale nu investesc în campanii de sterilizare și asistă nepasătoare la abandonul pe stradă al acestori puișori sau chiar al pisicilor și câinilor adulți.

Povestea unor cățeluși

În urmă cu trei zile, un vrednic ,,gospodar” s-a sculat cu noaptea în cap, a luat de lângă mama lor puișorii cățelei ce îi pazește cu devotament gospodăria, i-a pus în saci și i-a abandonat lăngă o casă unde nu locuia nimeni. Probabil s-a gândit că astfel nu îi va afla nimeni identitatea și totodată vreun vecin va auzi plânsetul cățelușilor înfometați. Nu i-a pasat că ei încă aveau nevoie de laptele mamei lor sau că pâna vor fi descoperiți de vreun om, ar fi putut fi șfâșiați de câinii ce se plimbă întreaga noapte pe stradă.

Pentru că micuții, drăgălași nevoie mare, aveau nevoie de ajutor iar noi nu-i puteam adopta pe toți, am încercat inițial să le găsesc prin intermediul rețelelor de socializare, familii în localitate dar din pacate, nu am avut sorți de izbândă. Din păcate, aceste cazuri de abandon sunt foarte frecvente iar oamenii de buna credință nu-i pot adopta pe toți.

cățeluși abandonați

Apoi am început să cer ajutor pe la cele mai apropiate adăposturi, pentru ca mai apoi să extind aria căutărilor de familii pentru cățelusi tot prin intermediul rețelelor sociale.

Aproape 1000 de persoane și un ziar local au încercat să ajute acești cățeluși distribuind filmulețul cu ei. Unii au încercat să-i ajute, dându-ne sfaturi, alții adresând injurii celor vinovați de situația cățelușilor. Doar doua persoane au spus ca doresc sa-i adopt. Una din Cluj, dorea unul, iar cealalta, președinta unei asociații pentru protecția animalelor a și venit și i-a luat pe toți, a doua zi după ce a aflat situația lor.

Mulțumesc, Mirela Mira, și sper că cei sașe cățeluși abandonați pe strada Teiului din Răstoaca vor avea o viața frumoasă alături de tine și de prietenii tăi patrupezi iar poate când vor mai crește vor găsi șase familii iubitoare care sa-i primescă în casele lor! Mulțumesc, Carmen Cilibiu, pentru sprijinul acordat! Mulțumesc, celor ce si-au facut timp să întrebe de sorta cățelușilor, ce au încercat să ajute distribuind mesajul meu și vecinilor ce au adus laptic cățelușilor cât timp au locuit pe strada Teiului, în Răstoaca!

Foto: Mirela Mia

Concluzie

Deși pâna la urmă cei șase cățeluși au un cămin, povestea lor mi-a lăsat un gust amar…

Aceste animăluțe abandonate pe strada, fie că sunt cățeluși sau pisicuțe, nu sunt ale nimănui. Ar trebui să fie ale tuturor…

Foto: Vasile Prunila

Autoritățile locale ar trebui să facă campanii gratuite de sterilizare iar noi cetățenii ar trebui să le tragem de mânecă atunci când acest lucru nu se întâmplă. La fel, cum ar trebui să nu mai fim toleranți cu cei ce abandonează aceste ființe pe stradă.

Schimbările pot începe și de la noi iar aceste suflete nevinovate, chiar au nevoie de ajutorul nostru.

Felicitări, acelor oameni ce dedică timp și resurse financiare, acestor cățeluși sau pisicuțe!

 

Recomandări

Suflete nascute pentru a darui iubire sau despre un catel si pisicutele din viata mea

Despre Tina sau cum să ne purtăm cu un câine ghid

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply