Sectia de ortopedie și traumatologie a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani, cu bune și mai puțin bune

UPU Sf Pantelimon Fo VN
foto: Prunila Vasile

Mare vâlva în Sectia de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani

După ce în urmă cu două săptămâni, întreaga presa a vorbit despre gândacii din Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani, în săptămâna ce tocmai s-a încheiat a fost mare vâlva în Sectia de Ortopedie și Traumatologie a aceluiași spital.

Cineva a fotografiat un dispozitiv improvizat ce ținea piciorul unui pacient în extensie și a postat imaginea pe rețelele sociale, însoțită de un mesaj în care îi acuza pe medicii secției că ar fi primit 1000 de lei de la pacient iar în replică o reporteră a unei televiziuni locale merge să spele imaginea Spitalului Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani și realizează un interviu cu șeful Secției de Ortopedie, dr. Mihalache, și cu alți doi ortopezi, dr. Taban și dr. Bivol, ce se străduiesc să explice de ce folosesc dispozitive empirice dar și ce e cu cei 1000 de lei pe care sunt acuzați că i-ar fi luat.(vezi aici)

Bineînțeles că și pacientul în cauză e pus să apere reputația secției și totodată să-și exprime mulțumirea față de condițiile din spital.

Apoi situația din Secția de Ortopedie s-a tot rostogolit în presă.

Secția de Ortopedie cu bune și mai puțin bune

În urmă cu doua luni soțul meu a fost pacientul acestei secții. Am mai scris și atunci impresiile mele din Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani. (vezi aici)

Soțul a ajuns la UPU cu o fractură. În două ore i s-a făcut radiografie, a fost văzut de ortopedul de garda și dus în salon, așteptând să fie supus unei intervenții chirurgicale. După cinci ore era deja, operat, la A.T.I.

Secția de Ortopedie, pare-se că a fost renovată în ultimii ani. Pereții sunt curați, paturile sunt destul de bune dar băile nu sunt accesibilizate, nu există sonerii cu ajutorul cărora  pacieții imobilizați să cheme personalul medical, există o singură priză în salon iar frigiderul la orice atingere părea că vrea s-o ia la fugă.

Căt despre bani, unii angajați primesc bani, alții nu. Pacienții dau, cu speranța că va veni o/un asistent/ă să le închidă perfuzia imediat după ce s-a terminat și nu după o oră, dau pentru că au nevoie să le pună cineva un telefon la încărcat, să le dea un iaurt din frigider, să le golească recipientul cu urina sau sa le aducă/să ia o ploscă.

Într-un alt articol prezentam experiența unei paciente dintr-o secție de ortopedie a unui spital dintr-un orășel italian, care povestea că pacienții alegeau ce doresc să mănânce, erau ajutați să se spele iar lenjeriile se schimbau în fiecare zi. Din păcate, astea sunt povești SF pentru spitalul din Focșani, ca și pentru multe alte spitale din țară, de altfel.

Cât despre personalul medical… Unii erau agasați de orice întrebare, alții erau foarte amabili și-ți ofereau sprijinul de care aveai nevoie. Ba chiar și un zâmbet. Îmi amintesc cu plăcere de un domn asistent, al cărui nume nu-l cunosc, în absența ecusoanelor, ce îl încuraja pe soțul meu de câte ori îl vedea.

Mulțumiri, domnului doctor Laurențiu Taban!

În toată suferința se pare că am fost norocoși (ne-au spus asta alți pacienți sau aparținători, întâlniți in spital). Norocoși pentru că atunci când a ajuns la U.P.U soțul meu, era de garda domnul doctor Taban ce l-a operat, dupa cum am mai spus, în după-amiaza aceleiași zile.

Un medic ce-ți intră ușor la suflet prin blândețea cu care îti vorbește și prin răbdarea cu care îți explică tot ce vrei să știi… Nu te tratează cu superioritate, atunci când te vede umblând sau așteptând pierdut pe culoarele Secției de Ortopedie și face tot ce poate ca să-și ajute pacienții, fără să accepte altceva decât un simplu, mulțumesc.

Concluzie

E mai bună sau mai rea, situația din Sectia de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani comparativ cu secțiile de ortopedie din alte spitale din România? Peste tot în țară, pot fi întâlniți medici ce se chinuie cu dispozitive improvizate, pacienți ce ,,aleargă” să pună banuți, strânși cu mari sacrificii, în buzunarul cadrelor medicale, în speranța că vor fi mai bine tratați, atât timp cât sănatatea nu va fi o prioritate pentru decidenți și atâta vreme cât unitățile medicale sunt conduse de persoane cu simpatii politice cunoscute și fără o pregatire profesională care să le recomande pentru acea funcție.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply