Persoanele vulnerabile și coronavirusul (Covid-19)
Sunt un pacient autoimun. Pentru ca poliartrita reumatoidă, cu care am fost diagnosticată în urma cu peste 28 de ani, să nu ma imobilizeze sunt nevoită să fac un tratament imunosupresiv iar asta înseamnă că sunt mult mai expusa infecțiilor.
În situația mea sunt mulți alți pacienți cu afecțiuni autoimune, ce sunt tratați cu medicamente ce scad imunitatea, dar și vârstnicii sau persoanele diagnosticate cu alte afecțiuni cronice, ce au imunitate scazută din cauza acestor afecțiuni.
O banală viroză, în cazul nostru, poate duce la complicații. Posibilitatea de a contacta un virus gripal pentru noi este un coșmar. Despre Covid-19, ce să mai spun?
Ce putem face noi, persoanele cu imunitate scăzută în contextul actual? Nu prea multe!
Să ne limităm ieșirile în spațiu public, interacțiunile cu alte persoane, să ne spalăm pe mâini cu săpun cât mai des, să dezinfectăm obiectele din jur… Și cam atît!
Cum ne pot ajuta ceilalti?!
Ce pot face ceilalți pentru a ne proteja? Mult mai mult!
Asa da!
De astăzi s-au închis școlile pentru 11 zile. O decizie contestată de unii, salutată de alții.
Eu as zice că e o decizie bună. Copiii, în general, și cei cu afecțiuni preexistente în special, vor fi mai puțin expuși riscului de a contacta temutul virus, în codițiile în care se știe că până zilele trecute, copiii luau viroze unii de la alții, pentru că cei bolnavi erau trimiși/primiți la școala fără ca parinții sau cadrele didactice să țină cont că astfel pot fi îmbolnaviți și colegii lor.
Asa nu!
În urmă cu o săptămână ne-am facut cumparăturile intr-un supermaket.
La casă, aglomerație mare. Angajata asaltată de produse și clienți, a strănutat și de abia a reușit să-și acopere gura cu un colț al vestei cu care era îmbracată.
Într-o discuție cu o altă angajată a aceluiași centru comercial, am întrebat de ce nu li se dau să poarte măști, având în vedere că intra zilnic în contact cu foarte mulți oameni și astfel sunt foarte expuse. Am aflat astfel că purtarea maștilor ar stârni panică printre clienți, în viziunea conducerii supermaketului în cauză. Prin urmare, important era ca clienții să mergă liniștiți să-si facă cumparaturile și nu ca aceștia să fie cît mai protejați. Ca și angajații, de altfel.
În fiecare zi, auzim sau citim știri despre români care vin din tări/zone cu multe infectări cu Covid-19 ce refuză să intre în carantină, riscând astfel să-și imbolnăvească familia dar și oameni cu care se intersectează întâmplător.
Oare când vom învăța să fim responsabili? Când vom realiza că sunt momente în care viața unor necunoscuți depinde și de atitudinea noastra?
Iar acum e un asemenea moment!
Dacă veniți din zone de risc și vi se cere să vă izolați, faceți-o, pentru că viața familiilor voastre dar și a noastra, a celor cu imunitate scazută depinde și de felul în care voi urmați recomandările autorităților.
Dacă aveți o funcție de conducere și puteți lua măsuri ce vă pot proteja angajații dar și clienții, nu stați pe gânduri, acum e momentul să faceți ce e bine!
Dacă vreți să-i ajutați pe cei din jur, fie doar și prin distribuirea unei informații în mediul virtual, verificați acea informație! Toți ne-am dori ca Covid-19 să se vindece cu vitamina C sau cu Polidin dar din păcate, acest lucru nu e posibil iar distribuind informații fără nici un fundament, despre conspirații mondiale, nu vom ajuta pe nimeni.
Surse de informare recomandate de experți
Dacă vă simțiți pierduți în noianul de informații despre noul coronavirus și nu mai știți ce poate fi real sau nu, vă recomand urmatoarele surse de informare:
Organizația Mondială a Sănătății
Dacă nu vă descurcați cu limba engleza și nici nu sunteți prieteni cu Google Traducere
vă recomand:
Iar până vom scăpa de Covid-19, protejați-vă pe voi dar și persoanele vulnerabile pe care le cunoșteți sau despre a căror existența nici măcar nu știți!
Multă sănătate și vremuri mai bune vă/ne doresc! Și … stați cât mai mult în casă!
Vă recomand să citiți și
Povești din spitale. De pe la noi și de la alții.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.