Muntii Vrancei
Cand mergi spre Brasov sau te intorci pe DN2D, odata ce ajungi in Muntii Vrancei ramai coplesit de frumusetea peisajelor ce ti se dezvaluie privirii.
Desi drumul este destul de dificil, cu multe serpentine, ai vrea parca sa nu se mai temine. Astfel pentru a lungi bucuria sufleteasca pe care ti-o daruiesc muntii prin maretia lor, te opresti in fiecare parcare, lasi aerul sa-ti invadeze plamanii si admiri minute in sir muntii cu frumoasa lor coama verde.
Daca vrei sa fugi de caldura oraselor sau a satelor de la ses, Muntii Vrancei e locul ideal in care sa-ti incarci bateriile.
Ce-i drept, aici nu gasesti atractiile turistice din statiunile de pe Valea Prahovei dar nici aglomeratia de acolo. In Muntii Vrancei te asteapta doar liniste si frumusete.
Iar daca vrei sa stai mai mult de cateva ceasuri, cu siguranta, vei gasi cazare si masa la una din frumoasele pensiuni din Gresu, Lepsa sau Tulnici.
Cascada Putnei
Si daca tot ai ajuns in Muntii Vrancei ar fi pacat sa nu vizitezi si Cascada Putnei, situata foarte aproape de DN2D.
Cascada Putnei (Saritoarea Putnei) este o arie protejata de interes național situata in judetul Vrancea, pe teritoriul administrativ al comunei Tulnici, in apropierea satului Lepsa.
Aceasta a fost declarata Monument al Naturii in anul 1973. Atunci au fost realizate si primele amenajari pentru vizitare. Are circa 80 de metri lungime, iar apa se strange intr-un lac cu adancimea de aproximativ 12 metri. In prezent Cascada Putnei este inclusa in Parcul Natural Putna Vrancea.
Parcul Natural Putna – Vrancea
Parcul Natural Putna – Vrancea a fost declarat arie protejata in 2004 si se întinde pe o suprafata de 30.204 ha. Acesta acopera bazinul hidrologic al raului Putna si masivele Mordanu si Goru si reprezinta o zona complexa de protectie si conservare a faunei (urs, lup, ras) si a florei (arborele de tisa, jneapanul, floarea-reginei, bulbucul de munte, papucul doamnei) intalnite pe aria rezervatiei.
Parcul natural include rezervațiile naturale: Cascada Putnei, Groapa cu Pini, Muntele Goru, Padurea Lepsa – Zboina, Stramtura – Coza si Valea Tisitei.
Importanța Cascadei Putnei consta in caracterul peisagistic și hidromorfologic datorat nu numai cascadei actuale, ci si a cascadei parasite, ramasa suspendata pe malul stang, deasupra Putnei, la cca 250 m in aval de actuala cascada, ca urmare a proceselor tectonice, cand o porțiune din patul vechii albii s-a prabusit, iar vechiul curs a fost deviat pe albia actuala.
Eu, desi mai fusesem de cateva ori aici in copilarie si imi aminteam destul de bine cascada, nu aveam nici o amintire legata de drumul de acces.
Accesibilizare
Daca ai o dizabilitate locomotorie e destul de dificil sa cobori sau sa urci treptele pana/de la cascada dar daca reusesti, privind cascada simti ca efortul ti-a fost rasplatit.
Eu am reusit sa le cobor, destul de usor, ajutata de sotul meu insa la plecare urcusul mi s-a parut foarte dificil. Cum insa Cel de Sus iti trimite ajutoare atunci cand nu te astepti, pe la jumatatea acestuia, un domn din Bucuresti a venit la noi pentru a ne ajuta.
Desi stiu ca nu va citi aceasta postare, simt nevoia sa-i mai multumesc inca o data pentru sprijinul pe care ni l-a oferit.
Concluzii
Daca inca mai cauti o destinatie de vacanta, nu ocoli Muntii Vrancei si Cascada Putnei! Nu vei regreta!
Recomandari
Brasov, orasul pe strazile caruia poti intalni Istoria
Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati? (I)
Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati? (II)
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.