Zilele Bibliotecii Judetene Duiliu Zamfirescu Vrancea

Dezbatere despre serviciile si rolul bibliotecii judetene in comunitate

In perioada 29-31 octombrie printr-o serie de manifestari, Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu a marcat 106 ani de biblioteca publica in Vrancea.

In contextul acestui eveniment, ieri a avut loc o dezbatere despre serviciile oferite de Biblioteca Judeteana vrancenilor de toate varstele si despre rolul acesteia in comunitate.

La aceasta dezbatere au participat liceeni din Focsani, cadre didactice, prieteni ai bibliotecii, bibliotecari, jurnalista Silvia Vrinceanu, fosta redactor-sef al Ziarului de Vrancea, presedinta asociatiei Eu, Tu si Ei si promotoarea proiectului ,,Carte in sate” ce a reusit sa dezvaluie copiilor din satele izolate de la munte lumea magica ce se ascunde in paginile cartilor si noi, reprezentand grupul DizAbil.Eu-Vrancea.

Foto:Vasile Prunila

Biblioteca Judeteana ,,Duiliu Zamfirescu''

In ultimii ani Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu a suferit o transformare majora. Ea nu mai este doar locul unde se pot citi sau imprumuta carti ci desfasoara diverse proiecte pentru toate categoriile de varsta: conferinte, cursuri, seri muzicale sau de poezie, lansari de carte proiectii de filme etc

Astfel ieri reprezentatii bibliotecii si-au dorit sa afle de la reprezentatii comunitatii ce asteptari au de la biblioteca. Cu acest prilej, intr-o atmosfera amicala s-au puntat plusurile si minusurile acestei institutii.

Dezbaterea a fost moderata de Margareta Tatarus, directorul Bibliotecii Judeteane Duiliu Zamfirescu.

Biblioteca Judeteana ,,Duiliu Zamfirescu''

Pacat ca chemarea bibliotecii la dezbatere publica nu a fost auzita de mai multi reprezentanti ai comunitatii!

Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu si patronul ei spiritual

De asemenea, ieri Biblioteca Judeteana a marcat si 160 de ani de la nasterea patronului ei spiritual scriitorul Duiliu Zamfirescu. Cei ce indragesc opera scriitorului vrancean, pot gasi la biblioteca nu doar cartile scrise de acesta ci si fotografii si documente originale ce a apartinut familiei Zamfirescu.

Biblioteca si persoanele cu dizabilitati

Trebuie sa recunosc ca nu mai fusesem la biblioteca din liceu. Dupa o perioada in care citeam carti imprumutate de la prietene, in ultimii ani am trecut la cititul cartilor in format electronic, asa ca nu mai eram familiarizata cu atmosfera dintr-o biblioteca.

Desi sediul in care a avut loc dezbaterea purta pe umeri-i prea multi ani, gazduind in trecut sectia de neurologie a spitalului judetean, angajatii bibliotecii au reusit sa amenajeze un spatiu cald in care insetatii de cunoastere pot petrece clipe placute.

Sala de lectura

Ieri am aflat si ca biblioteca are numeroase carti scrise in alfabetul braille dar si audiobook-uri, venind astfel in intampinarea nevoilor persoanelor nevazatoare sau cu deficiente de vedere.

Speram ca pe viitor biblioteca judeteana sa devina si un vector important in dezvoltarea abilitatilor si in integrarea in comunitate a persoanelor cu dizabilitati.

Concluzii:

La multi ani, Bibliotecii Judetene Duiliu Zamfirescu Vrancea si felicitari, pentru eforturile depuse pentru pastrarea identitatii culturale a comunitatii din care face parte si pentru implicarea in modelarea viitorului tinerelor generatii!

Recomandari:

Conferinta Pr. Constantin Necula de la Focsani

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply