,,Vrem un Focsani fara bariere!” sau despre Focsani, vazut dintr-un scaun rulant

,,Vrem un Focsani fara bariere!”

Absenta accesibilizarii din comunitatile in care traim ne afecteaza zilnic pe cei ce avem o dizabilitate locomotorie. Absenta unor balustrade sau a rampelor, rampe impracticabile la intrarea institutiilor publice sau a spatiilor comerciale, trotuare cu denivelari si fara rampa la nivelul trecerilor de pietoni, masini parcate pe trotuare(in absenta unor parcari amenajate) ingradesc dreptul la autonomie al persoanelor cu mobilitate redusa.

Desi stiam ca Focsaniul nu este un oras ,,prietenos” cu persoanele cu dizabilitati locomotorii, nu-l mai vazusem de 11 ani dintr-un fotoliu rulant.

Cum a doua zi a evenimentului ,,Vrem un Focsani fara bariere!”, a fost destinata explorarii urbane, cu ajutorul unor tineri frumosi, voluntari ai asociatiei ,,Eu, tu si ei”, l-am explorat intr-un fotoliu rulant. Multumesc, Cristina si Robert!

Accesibilizare Focsani

Si nu a fost deloc simplu! Am fost nevoiti sa ne schimbam traseul din cauza bordurilor inalte de la trecerile pentru pietoni, sa mergem pe carosabil, printre autoturisme, deoarece trotuarele erau blocate de masini parcate, sa mergem pe portiuni pline de denivelari. E chiar periculos sa circuli prin Focsani daca esti in fotoliu rulant! Obstacole, denivelari, gropi poti intalni la tot pasul.

Activam Focsaniul- Vrem un Focsani fara bariere!

,,Povestim Focsaniul”

Plimbarea noastra prin Focsani nu a fost insa presarata doar cu surprize neplacute cauzate de absenta accesibilizarii ci si de povesti frumoase ce ne-au fost daruite de initiatorii proiectului ,,Povestim Focsaniul”, Silvia Vrinceani Nichita, fost redactor sef al Ziarului de Vrancea, presedinta Asociatiei ,,Eu, tu si ei”, si avocatul Dan Nichita ce ne-au prezentat istoria cladirilor monunent istoric intalnite in scurta noastra plimbare urbana.

Astfel am aflat istoria cladirii ce gazduieste ,,Muzeul Unirii”, a Teatrului Municipal ,,Gh Pastia”, a cladirii ce gazduieste Arhivele Nationale Vrancea, a fostului hotel ,,Vrancea” si a altor cladiri cu valoare istorica ce sunt insa in stare avansata de degradare. Sotii Nichita ne-au ajutat sa ne intoarcem in Focsaniul altor timpuri, printre oameni ce si-au pus amprenta asupra evolutiei acestui oras, si le multumim pentru asta!

Activam Focsaniul

,,Activam Focsaniul”

Persoane in fotoliu rulant, pe scutere electrice, triciclete sau ajutati de carje, tineri liceeni, voluntari ce doresc sa-si aduca contributia la evolutia acestui oras, intr-o zi nu tocmai calda de octombrie, adoptand motto-ul ,,Activam Focsaniul” au incercat sa atraga atentia asupra barierelor ce ingradesc dreptul la autonomie in spatiul public al persoanelor cu mobilitate redusa si nu numai.

,,Vrem un Focsani fara bariere!” inseamna prietenie, solidaritate si speranta! Speranta ca intr-o zi siguranta persoanelor cu dizabilitati in spatiu public va deveni o prioritate pentru decindeti!

Speranta ca intr-o zi, Focsaniul va deveni accesibil fiecaruia dintre noi!

Vrem un Focsani fara bariere!

Foto: Vasile Prunila

Recomandari

Va recomand sa citit si

Focsani, un oras inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Scrisoare adresata soferilor ce parcheaza pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati

Be the first to comment

Leave a Reply