Un orasel din Vrancea, cu bune si …

O plimbare intr-un orasel din Vrancea

Daca te plimbi prin centru, iti zici ca e chiar un loc placut. Doua parcuri dragute cu brazi, castani, tuia si alte plante ornamentale iti rasfata privirea. Ba inca vei gasi si ronduri ingrijite, cu flori si ici-colo asezate strategic cateva ghivece.

Cateva case impunatoare, construite in secolul trecut, blocuri mai noi dar si mai vechi ce nu par a fi atras atentia vreunui gospodar de mult timp strajuiesc de o parte si de alta strada principala. Castanii golasi ce si-au scuturat pleata aramie pe trotuar iti soptesc ca toamna e stapana neincoronata a acestor locuri.

Odobesti, Vrancea

Apoi pe o straduta laterala iti atrage atentia o bisericuta strajuita si ea de cativa copaci, de asemenea, aramii cu suvite verzui. Sufletu-ti pe nepregatite incepe sa cante o oda toamnei iar pasi-ti urmeaza stradutele laturalnice ce li se astern in fata.

Bisericuta, Odobesti

Mediu urban sau rural?!

Deodata vraja ce pusese stapanire pe tine se rupe brusc. Gramezi de lemne taiate asezate pe langa blocuri te trezesc din visare si afli cu surprindere ca multi dintre locuitorii acestui orasel din Vrancea sunt nevoiti in fiecare toamna sa se aprovizioneze cu lemne pentru iarna ce va urma, sa le depoziteze in magaziile de tabla din spatele blocurilor sau chiar stivuite in fata blocului si sa le urce cu sacosa in apartament pentru a face focul in soba. Desi exista retea de alimentare cu gaze in oras, cei mai multi locuitori ai acestui orasel din Vrancea nu-si permit sa plateasca cateva mii de lei bransarea de la blocurile invecinate si astfel sunt nevoiti sa se incalzeasca in sezonul rece cu lemne.

Si nu doar gramezile de lemne te duc cu gandul la localitatile din mediu rural, unde inca n-au ajuns gazele, ci si foisoarele sau incaperile din zid sau din termopane ce au aparut in prelungirea apartamentelor de la parterul blocurilor. Oamenii acestui orasel din Vrancea incearca sa se adapteze si sa-si faca caminul mai placut asa cum pot, atat timp cat autoritatile locale nu par sa faca prea multe eforturi pentru a-i ajuta sa aiba conditii de viata specifice oricarui oras din mileniul III.

Si totusi e frumoasa toamna in Odobesti…

 

Recomandari

Pe aceeasi tema puteti citi si

Odobestiul, dupa 20 de ani…

Iarasi, Odobesti!

La plimbare prin Odobesti

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply