La plimbare prin Odobesti

VN Odobesti accesibilitate persoane cu dizabilitati 3

Iarasi in Odobesti, orasul dintre vii

Daca tot am venit sa-mi vizitez rudele am zis ca n-ar fi rau sa revad locul meu preferat din Odobesti, Parcul Civic. Cand l-am descoperit, in urma cu un an si jumatate imi placuse foarte mult.

Cobor cu dificultate bordura inalta, traversez straduta din fata mea si apoi trebuie sa urc iar o bordura pentru a-mi continua drumul pe trotuar.

Ajung la urmatoarea trecere de pietoni si uff, aici nu trebuie sa mai cobor vreo bordura. Este accesibilizata. Traversez strada si iarasi ma aflu in fata unei borduri inalte. Se pare ca n-au reusit sa acesibilizeze decat o parte a strazii.

Orasul Odobesti gazduieste cinci centre rezidentiale pentru persoane cu dizabilitati

Odobesti se afla pe primul loc in Vrancea in privinta numarului de centre in care sunt institutionalizate persoanele adulte cu handicap si cu toate acestea nu mi se pare prea prietenos cu persoanele ce au o mobiliatate redusa.

Aici functioneaza, in subordinea DGASPC  Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala, Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru persoane varstnice, Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu si locuintele minim protejate „Anca”, „Clara” si ”Luminita”.

In sfarsit am ajuns in parc si obosita ma asez pe cea mai apropiata banca. Uitasem ca bancile de aici nu au spatar. Si parca in amintirea mea acest loc din Odobesti era mult mai frumos. Se pare ca edilii n-au mai avut bani sa planteze flori. In fata mea se afla un rond golas ce are doar un copacel in mijloc.

VN Odobesti accesibilitate persoane cu dizabilitati 2

In spatele bancii pe care m-am asezat, printre plantele ce compun un gard viu, se vad pahare de plastic si sticle aruncate chiar in apropierea unui cos de gunoi.

VN Odobesti accesibilitate persoane cu dizabilitati 1

Un caine se culca la umbra la vreo doi metri de mine. Nu stiu daca sa ma alarmez sau nu. Cativa copii trec insa pe langa el fara sa-l observe si imi dau seama ca pentru ei facea parte din peisaj.

Privesc in jur dezolata si ma intreb, unde e frumosul parc din amintirea mea?

Dupa vreo 30 de minute ma ridic, plec si in drum spre masina intalnesc un barbat intr-un fotoliu rulat impins de un tanar. Imi dau seama ca i-ar fi foarte greu sa se descurce singur in acest orasel.

Un oras binecuvantat cu un peisaj incantator

 

Inainte sa parasesc Odobestiul, privesc dealurile ce se intrevad dincolo de oras si ma las impresionata de frumusetea lor. Un oras binecuvantat…

Odobestiul, dupa 20 de ani…

Iarasi, Odobesti!

Odobesti, orasul cu cei mai multi caini?

 

 

2 Comments

Leave a Reply