Crangul Petresti, inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Crangul de la Petresti 2017 4 inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

S-a incheiat reabilitarea Crangului Petresti

In urma cu doi ani va prezentam pe blog un loc drag sufletului meu, pe care reusisem sa-l revad dupa vreo 30 de ani, Muzeul Satului Vrancean situat in Crangul Petresti, loc pe care mai apoi in decurs de doua luni am reusit sa-l mai vad de cateva ori.

La scurt timp dupa acele vizite a inceput reabilitarea crangului si desi am mai mers de cateva ori pana acolo n-am reusit sa mai intram in Muzeul Satului, lovindu-ne de barierele puse la intrare de firma ce se ocupa de realibitare.

In saptamana ce tocmai s-a incheiat toata presa locala a scris despre incheierea proiectului de reamenajare si inaugurarea crangului pe 29 iunie de insusi presedintele C.J. , Marian Oprisan.

N-am reusit sa mergem la inagurare dar sambata ne-am zis ca trebuie sa vedem cum arata crangul si bineinteles sa revedem Muzeul Satului Vrancean.

Zis si facut. Ne-am urcat in masina si am ajuns la intrarea in crang. Aici, surpriza!

Accesul autoturismelor interzis in Crangul Petresti

Crangul de la Petresti 2017 2 inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Nu se mai poate intra cu masina. Aceasta trebuie lasata in parcarea situata chiar la intrare. Lasam masina pe un loc destinat persoanelor cu dizabilitati(erau destul de multe si libere), ma indrept spre paznicul ce supraveghea intrarea si il intreb:

-Nu va suparati, imi puteti spune daca exista vreo cale de acces cu autoturismul pana la Muzeul Satului?

-Nu!, fu raspunsul primit.

Persoanele cu mobilitate redusa nu mai pot ajunge pana la Muzeul Satului

-Si persoanele cu mobilitate redusa cum pot ajunge pana acolo?, a fost urmatoarea mea intrebare ce a primit doar un ridicat din umeri.

Un domn ce trecea pe acolo si a auzit discutia noastra intervine:

-Domnule, exista lege! Esti obligat sa-i respecti drepturile! Ridica pilonii si lasa-i sa intre cu masina!

-Si domnul Orisan a lasat masina in parcare, fu raspunsul paznicului. La aceasta remarca n-am putut sa nu-l intreb:

-Dl Oprisan are cumva vreo dizabilitate locomotorie?

Bineinteles ca intrebarea mea n-a primit nici un raspuns.

Crangul de la Petresti 2017 1 inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Nu mai lungim discutia si o luam incet pe aleea pietonala incercand sa descoperim noutatile aduse de aceasta renovare: pista pentru biciclisti, alei prin padure, cateva observatoare, banci si cosuri de gunoi.

Crangul de la Petresti 2017 3 inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Foarte multi vranceni venisera pe inserat curiosi ca si noi sa descopere noul Crang Petresti. Si foarte multi copii. Pe role, biciclete, triciclete si scheibord-uri.

Eu n-am reusit sa ajung prea departe. Dupa vreo suta de metri glezna mea a inceput ,, sa se planga” asa ca am fost nevoita sa ma asez pe o banca unde am si ramas vreo ora, timp in care am fost nevoita sa ma razboiesc cu tantarii si furnicile. Am auzit multe alte persoane plangandu-se de insecte in timp ce se grabeau spre iesire.

In cele din urma am plecat fara ca macar sa vad mare lucru din rezultatul ,,marilor lucrari de renovare” pentru care vrancenii au platit 21 228 419,25 lei(conform presei locale) si fara sa vad locul pe care il iubesc din Crangul Petresti, Muzeul Satului Vrancean.

Un loc dragut dar cu multe neajunsuri

La plecare paznicul ne-a zis ca si-a intrebat seful de tura daca poate sa ne dea voie sa intram cu masina si i-a interzis. I-am multumit pentru incercare si am plecat dezamagita. De ce oare nu au pus la intrare un afis pe care sa scrie:,,Crangul Petresti este interzis persoanelor cu dizabilitati”? Se pare ca atunci cand s-au facut planurile pentru reabilitare la noi nu s-a gandit nimeni. Preferam vechiul Crang. Era mai prietenos cu persoanele cu dizabilitati.

Pana la urma noul Crangul Petresti este un loc dragut, ideal pentru cei ce doresc sa plimbe cu bicicleta sau pe role dar care are multe neajunsuri…

 

 

Va recomand sa cititi si

Padurea Dumbravita sau pe urmele copilariei

Plaja de la Doaga

1 Comment

Leave a Reply