,,Take, Ianke si Cadar” la Teatrul Municipal ,,Maior Gheorghe Pastia” din Focsani

Zilele Focsaniului la Teatrul Municipal ,,Maior Gheorghe Pastia”

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 1

Cu ocazia implinirii celor 55 de ani de la unirea oraselor Focsani Moldoveni si Focsani Munteni, in orasul de pe Milcov, pe langa clasicele spectacole, tinute de diversi interpreti de muzica populara sau moderna, din Piata Unirii, vrancenii au fost asteptati si la Teatrul Municipal ,,Maior Gheorghe Pastia”.

Actorii  focsaneni au facut cadou spectatorilor piesa ,,Take, Ianke si Cadar”.

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 7

Scrisa de Victor Ion Popa in 1932, aceasta este o comedie devenită clasică ce aduce în atentia spectatorilor o temă inca de actualitate: relaţiile interetnice dintre un român, un evreu şi un turc. O piesă despre toleranţă, prietenie şi dragoste.

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 3

Pentru prima data la Teatrul Municipal ,,Maior Gheorghe Pastia” Focsani

Cum nu mai pasisem niciodata in aceasta institutie culturala si nici nu mai vazusem nici o alta piesa de teatru in Focsani, n-am putut rata aceasta ocazie de a face cunostinta cu teatrul focsanean.

Teatrul Municipal, construit intre anii 1909-1913 la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia care a donat 570.000 de lei, este un edificiu emblema pentru vranceni construit în stilul Art Nouveau, cu ornamentaţii ce preiau temele teatrului antic… O cladire ce impresioneaza atat din exterior cat si daca ii treci pragul.

Pasind cu emotie pentru prima data in interiorul teatrului pentru mine a aparut si prima provocare cand am descoperit ca sala de spectacole se afla la etaj.

Dupa ce am urcat acest etaj, patrunzand in sala, frumusetea acesteia a venit ca o rasplata pentru efortul depus.

Ma asteptam ca cei mai multi focsaneni sa se afle in Piata Unirii la concertele in aer liber dar am descoperit cu surprindere ca sala de spectacole era aproape plina. Trebuie sa mentionez ca intrarea a fost libera.

,,Take, Ianke si Cadar” in interpretarea actorilor vranceni

Fusesem de cateva ori la Teatru National din Bucuresti. Piesa lui Victor Ion Popa o urmarisem la televizor in interpretarea marilor actori Radu Beligan, Gheorghe Dinica si Marin Moraru. Acum eram curioasa sa vad cum e un spectacol prezentat pe scena teatrului vrancean.

Spectatori mai tineri sau mai in varsta asteptau cu nerabdare sa inceapa piesa ,,Take, Ianke si Cadar” iar actorii nu s-au lasat prea mult asteptati.

Piesa a inceput iar eu analizam detasata interpretarea actorilor. Apoi incet, incet, acestia prin intermediul personajelor pe care le interpretau au reusit sa ma capteze si sa ma faca sa traiesc cu sufletul la gura in povestea lor.

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 4

Timp de doua ore, spectatorii au fost prinsi si tinuti ca intr-un vartej de replicile pline de sarcasm dar si de umor ale lui Ianke, interpretat de actorul Adrian Damian sau au simtit dramatismul sentimentelor Anei interpretata de actrita Cristina Cristian.

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 5

O piesa scrisa in urma cu 85 de ani si totusi atat de actuala. Cate babe Safta nu traiesc si in zilele noaste?!

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 2

Sau cati Itic nu cauta o partida buna pentru fii lor?

,,Take, Ianke si Cadar'' la Teatrul Municipal ,,Maior Gh. Pastia'' din Focsani 6

Dramatism, umor si foarte multe aplauze intr-o seara frumoasa de duminica.

Multumiri, actorilor Sorin Francu, Adrian Damian, George Costin, Paula Grosu, Valentin Cotiga, Cristina Cristian si Adrian Radulescu pentru ca au daruit spectatorilor prezenti in Teatrul Municipal ,,Maior Gheorghe Pastia” putin din sufletul lor prin intermediul personajelor piesei ,,Take, Ianke si Cadar” cu ocazia Zilelor Focsaniului!

Recomandari

Va invit sa cititi si:

O seara la opera, clipe pline de emotie

O seara de neuitat – Simfonic Tango

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply