(continuare)
Kinetoterapia
Prea putine persoane cu poliartrită reumatoidă cunosc importanta kinetoterapiei.
Musculatura ne protejeaza articulațiile, astfel cu cât avem o masă musculară mai dezvoltată cu atât vom avea mobilitate mai bună iar articulațiile noastre vor fi mai protejate în cazul unor suprasolicitări. Durerile vor fi mai mici și nu vom mai obosi atât de repede, știut fiind că poliartrita reumatoidă poate aduce cu ea și o stare de oboseală.
Bineînțeles că trebuie să ne respectăm limitele și să nu forțăm articulațiile dureroase!
Eu, vreo zece ani, m-am internat în spital periodic iar la fiecare internare făceam kineto și masaj. Acele ore petrecute în sala de gimnastică m-au ajutat foarte mult.
În urmă cu doi ani însă mi-am schimbat medicul și spitalul, am renunțat la internarile lungi dar am acasă diferite accesorii (minge, scripete, bandă elastică) ce mă ajută să fac gimnastică medicală.
Astfel vă sfatuiesc să nu neglijați kinetoterapia!
Dieta
De-a lungul timpului, am experimentat și eu, ca mulți alții, diverse diete restrictive dar nici una nu mi-a adus nici un beneficiu, așa că acum mănânc orice dar fără să abuzez de prăjeli și alimente cu mulți aditivi alimentari.
Sunt multe persoane care susțin că excuderea glutenului, a zahărului, a laptelui sau chiar a cărnii le ajută. Eu însă n-am fost convinsă niciodată de aceste afirmații. Pe net sunt prea mulți ,,guru,, ai alimentelor care se îmbogățesc recomandând anumite diete.
Sfatul meu e să vă căutați propriul drum alimentar. Mâncați multe fructe și legume! Nu uitați nici de pește pentru conținutul de Omega 3!
Iar în momentele dificile, indiferent de dieta pe care o adoptați, permiteți-vă să vă răsfațați cu o prajitură sau cu un baton de ciocolată chiar dacă au aditivi și mult zahăr. Nu fiți prea rigizi cu voi înșivă! Viața poate fi oricum dificilă…
Atenție! Nu mâncați alimente sarate în timpul tratamentului cu corticosteroizi!
Suportul celor apropiați
În momentul în care primiți acest diagnostic porniți pe un drum lung, cu urcușuri și coborâșuri, pe care suportul afectiv al familiei și al prietenilor este vital.
De multe ori însă aceștia nu reușesc să înțeleagă prin ce trecem. Părinții, partenerii de viață, adesea, sunt și ei marcați de schimbările aduse în viața noastră de această afecțiune și nu reușesc să ne mai ofere sprijinul de care avem nevoie.
În acest caz, ideal ar fi să apelam la un psiholog dar, din pacate, nu ne permitem întotdeauna așa că soluția cea mai la îndemână e să vorbim cu persoane ce au trecut prin ce trecem noi acum.
Vă recomand astfel să intrați pe un grup de sprijin. Membrii acestor grupuri înțeleg mai bine decât oricine ce aduce cu ea poliatrita reumatoidă în viața unui pacient recent diagnosticat.
Dureri, imobilitate, insomnie, stări de oboseală, depresie, atacuri de panică… Eu peste toate am trecut cu sprijinul familiei si a două prietene ce au și ele poliatrită reumatoidă.
Informații despre această afecțiune
Pentru a ne gestiona cât mai bine boala este important să învățăm unde să cautăm informații și cum să le filtrăm.
În primul rând când vrem să aflăm ceva despre poliartrita noastră ar trebui să ne întrebăm medicul curant.
Dacă vreți să cautați informații generale va recomand urmatoarele site-uri:
Liga Romana contra Reumatismului
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune: APAA
Raportul de gardă – Comunicăm inovația în medicină …
Netul abundă în site-uri pseudomedicale. E bine să nu dați credibilitate oricărei informații găsite pe net.
Sfaturi pentru autogestionarea vieții cotidiene
Odată cu primirea diagnosticului de poliartrită reumatoidă, noi provocări apar în viața noastră.
Urmăm un tratament permanent, nu mai putem face la fel de mult efort, avem zile și nopți cu dureri, trebuie să mergem regulat la medic, să ne facem analize si alte investigatii, așa că nivelul de stres din viața noastră crește iar pentru a face față noii noastre vieți e necesar să învățam să conviețuim cu acestă afecțiune și deci să găsim modalități de a reduce stresul din viața noastră.
Pe mine religia, lectura, plimbările și prăjiturile mă ajută să trec mai ușor peste perioadele stresante.
Dar la fel de bine puteți medita, asculta muzică, practica un sport ce nu vă solicită prea mult articulațiile, mânca orice vă place.
Nu puneți o presiune prea mare pe voi, încercând să duceți exact viața pe care o aveați înainte de poliartrită.
În zilele în care vă simțiți rău, renunțați la unele sarcini cotidiene și permiteți-vă să vă odihniți mai mult.
Dacă vă doare o articulație și nu puteți face o anumită mișcare, apelați la ajutorul celor dragi sau dacă nu e nimeni care să vă ajute, folosiți diverse instrumente ajutătoare (încălțător de șosete, prelungitor de mână, deschizător de sticle sau borcane etc) ce vă pot fi forte utile.
De asemenea, evitați frigul și umezeala!
Eu mă simt bine când dorm mai mult și când este cald. Niciodată nu e prea cald pentru mine!
Concluzie
Sunt multe de zis despre această afecțiune… Sper că am reușit să surprind aspectele esențiale și că sfaturile mele v-au fost de folos!
Nu e simplu dar cu multă răbdare puteți conviețui cu poliartrita voastră! Eu o fac de 29 de ani. N-am fost în relații bune întotdeauna dar în timp, am învățat să facem pace.
Multă sănătate vă doresc!
Recomandări
Dacă vreți să fiți la curent cu noutățile de pe blog, vă recomand să vă abonați la newsletter! Dacă vă plac postările mele, puteți aprecia pagina Viata Altfel – Blogul Iulianei. Vă aștept și pe Grupul pacientilor cu poliartrita reumatoida!
Alte articole pe aceeași temă găsiți la urmatoarele link-uri:
Sfaturi pentru pacienții recent diagnosticați cu poliartrită reumatoidă (l)
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.