Revederea cu Marea Neagră

Marea Neagră=Ziua Marinei

Marea Neagră, după 24 de ani

Ne-am cunoscut pe când aveam doar câțiva ani, apoi am continuat să ne vedem regulat atât în copilaria, cât și în adolescența mea.

A urmat mai apoi o pauză.

După 24 de ani însă, am regăsit-o la fel de superbă pe cât mi-o aminteam. După prima privire mi-a tăiat respirația. Era așa cum mi-o aminteam. Avea cel mai frumos albastru pe care îl văzusem vreodată.

Exploatată, adorată, vizitată, abandonată, hulită și iubită!

Pentru mine Marea Neagră va rămâne întotdeauna impresionantă și superbă.

M-am bucurat privind-o, precum un copil! M-am bucurat ca de întâlnirea cu o persoană dragă pe care nu o mai văzusem demult!

Constanța

Marea Neagră

Dacă în trecut vizitasem Marea Neagră la Mamaia, Costinești sau Mangalia, în acest an am mers la Constanța.

N-am fost însă la fel de impresionată de reîntâlnirea cu orașul Constanța. Părea un oraș sufocat, de îngrijirea căruia nu s-a mai ocupat demult nimeni.

Clădiri și parcuri neîngrijite, gunoaie aruncate la întâmplare, copaci netoaletați și ziduri mâzgălite.

Marea Neagră- plaja Modern

Am vizitat multe locuri în care se trăiește din turism însă Constanța mi s-a părut cea mai dezolantă.

Prețuri mari la cazare, la mâncare… Cei din industria turismului. se pare că sunt hotărâți să recupereze în două luni, tot ce au pierdut în timpul pandemiei.

Situație similară și în alte zone turistice din țară, din spusele prietenilor.

Poate că stațiunile din jurul Constanței arată mai bine. Poate că și Constanța are farmecul ei. Eu însă, în acest an, nu am reușit să-l descopăr.

Accesibilizare

Având în vedere că nu mă interesa statul la plaja sau balăceala, am mers să vedem Marea Neagră în zona plajei Modern. Am descoperit că sunt însă foarte multe trepte iar dacă ai mobilitate redusă e imposibil să ajungi în apropierea mării.

În timp ce admiram marea, navele de război și velierele ce alunecau grațios pe suprafața acesteia cu ocazia Zilei Marinei, pe strada trecea o persoană în fotoliu rulant.

Am urmărit cu interes să văd dacă poate travesta strada. A coborât bordura de la capatul trotuarului, a traversat strada și apoi nu a mai putut urca pe celălalt trotuar din cauza bordurii înalte și a pilonilor ce o străjuiau, așa că a luat-o pe marginea carosabilului sufocat de mașini conduse de șoferi grăbiți și nervoși.

Se pare că nici aici edilii nu sunt interesați să facă viața mai ușoară persoanelor cu dizabilitate locomotorie.

Ziua Marinei

Săraca țară bogată

Această vizită pe litoral, mi-a întărit convingerea că suntem o țară care nu știe să-și pună în valoare frumusețea.

Vrem să ne îmbogățim, uitând să fim onești cu noi și cu ceilalți. După ce am vizitat Constața, pentru prima dată,  i-am înțeles pe cei ce preferă să-și petreacă vacanțele în afara țării.

Recomandări

Turist in Slanic Moldova, jud. Bacau

Lacul Sarat, impresii

Be the first to comment

Leave a Reply