Lacul Sarat, impresii

Lacul Sarat, Braila

Scurta prezentare

Mai facusem o scurta vizita in statiunea Lacul Sarat in urma cu vreo 15 ani dar nu reusisem sa vad prea multe, asa ca duminica dimineata ne-am zis ca n-ar fi rau sa incercam sa o descoperim.

Statiunea Lacul Sarat s-a ridicat pe malul unui lac sarat situat in comuna Chiscani din judetul Braila. Inceputurile statiunii dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, primele stabilimente fiind descrise de scriitorul Alexandru Vlahuta in Romania Pitoreasca. La acel moment era “cea mai veche şi mai reputata” din Romania, iar proprietatile vindecatoare ale namolului de aici era cunoscut in intrega Europa.

Si astazi acest loc este apreciat pentru proprietatile curative ale namolul sapropelic si apa minerala hipertonica din Lacul Sarat.

Statiunea Lacul Sarat, cu bune si cu rele

Situata la doar cativa kilometri de orasul Braila, odata ce te apropii de lac te frapeaza starea proasta a drumurilor si mirosul specific acestuia.

Lacul Sarat

Apoi descoperi strada principala cu baze de tratament mai vechi, pensiuni cochete ceva mai noi si foarte multe masini parcate de o parte si de alta. Pana si trotuarul este ocupat de masini iar unde nu sunt masini, sigur exista riscul sa te impiedici de buruieni!

Lacul Sarat

 

Prima noastra oprire a fost in parc. Un parc dragut cu stejari, castani si braduti, in mijlocul caruia troneaza o batrana fantana arteziana. O oaza binevenita de racoare in care te poti refugia in zilele insorite de vara.

Lacul Sarat, parc

Desi accesul automobilelor este interzis pe aleile parcului o tanara si mai apoi un domn in varsta au trecut cu masinile la doar cativa centimetri de picioarelor turistilor adapostiti de razele stralucitoare ale soarele, pe banci, la umbra catorva stejari.

Manastirea Lacul Sarat

Si tot in parcul statiunii am descoperit o biserica din lemn de care m-am indragostit din prima clipa, biserica Manastirii Lacul Sarat.

Manastirea Lacul Sarat

Manastirea Lacu-Sarat, am aflat ca este cea mai noua manastire din judetul Braila, sfiintita in iulie 1999, avand protector pe Sfantul Mucenic si Doctor fara de arginti Pantelimon, ocrotitorul si vindecatorul bolnavilor.

Biserica manastirii este realizata din lemn, in stil maramuresean, cu o turla-clopotnita, care se ridica pana la inalltimea de 24 metri. In interior, biserica este decorată cu icoane pictate.

Odata ce patrunzi in biserica iti dai seama ca aceasta poate fi caracterizata de un singur cuvant: Armonie. Imediat ce i-ai trecut pragul, pacea ti se strecoara in suflet si parca n-ai mai vrea sa parasesti acel loc binecuvantat.

Manastirea Lacul Sarat

Si totusi…

O batrana urca treptele de la intrare cu mare dificultate, sustinuta de fiica si o nepoata. Ajunsa in biserica, pare destul de dezorientata si isi tot intreaba fiica ce trebuie sa faca si daca are voie sa intre in altar.

-Nu ai voie sa intri in altar. Te poti ruga oriunde in biserica, trebuia sa stai la usa ca deranjezi lumea. Daca te porti asa, o sa-i alungi pe cei ce te ingrijesc, ii reproseaza o monahie ce apare de dupa o usa.

-E treaba noastra cum se poarta cu noi, raspunde in soapta fiica batranei si ies din biserica in tacere.

Nu ma deranjase deloc batrana desi vorbea destul de tare si atragea atentia putinilor enoriasi prezenti in acea dupa-amiaza in biserica. Era bolnava si probabil venise sa caute mangaiere. In schimb, linistea ce ma patrunsese in acea bisericuta frumoasa mi-a fost rapita de atitudinea unei persoane ce nu a inteles ca nu in straiele pe care le purtam se vede credinta in Hristos ci in bunatatea si blandetea pe care le aratam celorlalti.

Lacul Sarat

Ne plimbasem prin parc, statusem cateva clipe in biserica Manastirii Lacul Sarat, asa ca nu mai puteam amana intalnirea cu insusi vedeta statiunii, Maria-Sa, Lacul Sarat.

Si nici n-a fost prea greu sa-l gasim. Statiunea e atat de mica incat toate strazile parca duc fie spre parc, fie in partea opusa spre lac.

Mai intai am descoperit plaja amenajata pe malul lacului… Zeci de turisti sau localnici de toate varstele stateau la plaja pe sezlonguri, pe prosope intinse pe pamantul din care se ivea ici colo cate un smoc de iarba sau in picioare asteptand ca noroiul intins pe tot corpul sa-si arate binefacerile. Vreo doi-trei jucau table la mesele prafuite ale teraselor de pe plaja iar vreo zece stateau in lac.

Lacul, cu salinitatea crescuta, este format pe un vechi curs al Dunarii, de care acum este complet izolat. Adancimea apei variaza intre 0,6 si 1,8 metri. Fundul lacului este acoperit pe intreaga suprafata de un namol sapropelic terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare si apa lacului are cea mai mare concentratie salina din tara.

O pancarta ii anunta pe cei ce ajung pe plaja ca aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, ginecologice, dermatologice, endocrine, afectiuni ale sistemului nervos periferic, stari post-traumatice, afectiuni respiratorii.

Intrarea pe plaja costa 9 lei pentru adulti.

Alaturi de plaja amenajata, tot pe malul lacului pe o pajiste, alti turisti, ceva mai putini, cei drept, stau de asemenea la plaja sau in apa lacului pentru a se bucura de proprietatile lui curative. Aici atmosfera e ceva mai linistita. Muzica de la terasele din departare se aude in surdina iar turistii vorbesc in soapta nedorind parca sa impiedice lacul sa-si spuna povestile.

Accesibilizare

Daca ai o dizabilitate locomotorie e cam dificil sa te deplasezi prin localitate avand in vedere ca peste tot, inclusiv pe trotuare sunt parcate foarte multe masini. In plus, daca vrei sa intri in lac este imposibil. Acesta este situat mai jos decat asa-zisa plaja si se ajunge greu la el, in plus noroiul de pe malul dar si de pe fundul lui face foarte dificila deplasarea chiar si pentru o persoana valida.

Concluzie

Lacul Sarat este un dar oferit oamenilor de divinitate, din pacate, acestia au uitat sa-i puna in valoare frumusetea. Desi lacul atrage foarte multi turisti de toate varstele, pentru tratament sau doar pentru plaja, autoritatile locale se pare ca nu fac prea mari eforturi pentru a readuce statiunii prestigiul de odinioara. Cu toate acestea, va recomand sa descoperiti Lacul Sarat, daca n-ati facut cunostinta inca!

 

 

 

Recomandari:

Slanic Moldova, dragoste la a patra vedere

Salina Targu Ocna

Cascada Putnei, Vrancea

 

Be the first to comment

Leave a Reply