Oare pana la ce varsta suntem capabili sa invatam?

Pana la ce varsta suntem capabili sa invatam?

Imi amintesc ca profesorul de matematica din gimnaziu ne zicea mereu ca creierul e precum musculatura, cu cat il ,,lucram” mai mult cu atat se dezvolta mai tare. Mi-a placut mult zicala asta, sustinuta de studii, am descoperit intre timp si am folosit-o si eu de nenumarate ori in anii in care ajutam copiii vecinilor la teme.

Intotdeauna am fost convinsa ca intr-un fel sau altul, procesul de invatare al fiecaruia dintre noi continua intreaga viata insa in ultimul timp am descoperit ca daca faci o pauza, e mai dificil apoi sa ai aceeasi capacitate de a acumula cunostinte. Sau fie oare de vina si anii stransi in bagajul vietii?!

Eu mereu am avut o capacitate destul de mare de memorare. Sau cel putin aveam in timpul scolii. Insa dupa o pauza de opt ani in care nu am mai avut tangente cu materiile scolare, am descoperit ca nu-mi mai amintesc multe dintre teoremele folosite la geometrie sau cum se rezolva anumite exercitii la algebra. Exercitii pe care le rezolvam cu usurinta in urma cu opt ani, au devenit un adevarat Everest al matematicii pentru mine.

In plus, anul trecut m-am apucat sa invat limba engleza (in scoala am facut limba franceza si cea rusa, asa ca am ,,prins-o” doar de la tv)  la modul serios cu timpurile verbelor, gradele de comparatie ale adjectivelor etc si am descoperit ca memoria mea nu mai e demna de aceeasi lauda ca in copilarie sau adolescenta. Astfel, dupa doar cateva luni concluzia a fost ca acum invat mai mult si stiu mai putin.

Parca nici nu-mi mai vine sa ma amuz pe seama Vioricai Dancila cand calca dintr-o strachina in alta. Poate nici de ea, saraca, nu vrea sa se prinda nimic, cum nu prea se mai prinde nici de mine.

Elevi la scoala vietii

Si totusi, nu putem sta in loc, orice varsta am avea. Viata ne obliga sa tinem pasul cu ea, cu vremurile, asa ca fie invatam o limba straina, psihologie, matematica sau doar lectii de viata, existenta noastra e un proces continuu de invatare!

 

Recomandari

De ce muncesc oamenii?

Noi si mediul online

Be the first to comment

Leave a Reply