De ce muncesc oamenii?

V-ati intrebat vreodata de ce muncesc oamenii?

V-ati pus vreodata intrebarea de ce muncesc oamenii? De ce munceste (atat cat poate si ce poate) fiecare dintre noi? Stiu ca oamenii au muncit dintotdeauna, pentru hrana(vanau, culegeau), pentru a avea un acoperis deasupra capului, si ca intrebarea nu prea pare a-si avea locul… si totusi…

Azi urmarind o discutie intre doua persoane despre ce fac sau ar trebui sa faca, mi-am pus aceasta intrebare, fiindu-mi evident mai apoi ca una dintre cele doua persoane muncea din pasiune.

Asa ca gandindu-ma la aceasta intrebare am ajuns la concluzia ca oamenii muncesc din diverse motive.

Categorii:

  1. Multi oamenii muncesc pentru ca le place ceea ce fac. Acasa, la serviciu, muncesc oriunde cu pasiune.
  2. Altii muncesc din obisnuinta. Asta au facut tot timpul si nu se pot opri sa tot faca cate ceva chiar si atunci cand sunt in concediu, s-au pensionat, au tot ce-si poate dori un om…
  3. De asemenea, sunt multi oameni muncesc din obligatie. Au facturi de platit, copii carora trebuie sa le asigure un viitor, apoi nepoti si astfel sunt nevoiti sa lucreze chiar si atunci cand nu le place ceea ce fac, chiar si atunci cand si-ar dori sa-si petreaca timpul altfel.
  4. Un procent mai mic de oameni o fac din ambitie pentru ca doresc sa progreseze pe scara sociala, sa aiba bani mai multi, un confort mai mare, o functie mai buna.
  5.  Pentru altii munca e un compromis. Muncesc pentru ca mai apoi cu rezultatele muncii sa-si faca diverse bucurii(sa calatoreasca, sa-si cumpere masini sau alte obiecte).
  6. Un numar mic de oameni muncesc pentru a-le aduce bucurie celor dragi sau pentru a obtine aprecierea acestora.
  7. Unii, un mic procent ce-i drept, o fac pentru ca isi doresc sa se simta utili sau pentru ca munca umple un gol din viata lor.
  8.  Un alt procent este reprezentat de cei ce nu doresc sa munceasca si gasesc tot felul de subterfugii ca sa dobandeasca venituri fara prea mult efort(ajutor social, indemnizatie de handicap chiar daca nu au o dizabilitate sau pur si simplu recurg la diverse smecherii care sa le asigure un venit). Acestora din urma ce desi pot, nu doresc sa munceasca le-as spune ca exista multe persoane ce si-ar dori sa munceasca dar nu pot din cauza problemelor de sanatate sau muncesc chiar si atunci cand au asemenea probleme.

Munca, indiferent ca e fizica sau intelectuala, ca o depunem acasa sau in cadrul unui job ne poate aduce satisfactii morale sau materiale dar poate reprezenta si o sursa de suprasolicitare fizica sau intelectuala, asa ca ideal e sa muncim cu moderatie, sa ne bucuram de ceea ce facem, traind fiecare zi la intensitate maxima.

 

Recomandari

Noi si mediul online

Aprecierea, liantul relatiilor noastre

Be the first to comment

Leave a Reply