,,Ce fac astia cu noi?”

persoana cu dizabilitati, atentie la cerei de ajutor, profitori

Guvernul se tot chinuie sa incropesca un buget pentru anul in curs si se pare ca nu prea ii iese caci altfel cum ar fi venit cu ideea sa treaca plata salariilor asistentilor personali si a indemnizatiilor pentru insotitor in carca autoritatilor locale?!

O asemenea veste a cazut ca un traznet nu doar pe primari ci si pe persoanele cu dizabilitati si apartinatorii lor. Nu sunt intr-o situatie mai fericita nici persoanele cu handicap institutionalizate.

-Ce fac astia cu noi? ma intreaba un amic la telefon.

Este imobilizati intr-un scaun cu rotile din adolescenta si de vreo sapte ani locuieste singur intr-o comuna din judetul Arad. Nu mai are nici o ruda in viata care sa-l ajute iar de la primarie in afara de indemnizatia pentru insotitor, nu a primit niciodata nici un sprijin. Nu s-au interesat de el nici macar iarna cand nu putea iesi din casa.

Daca autoritatile locale la un moment dat decid ca nu mai au bani pentru plata acestei indemnizatii, nu va mai avea cu ce sa-si plateasca facturile si sa-si cumpere mancare.

Pe facebook o mamica din Vrancea ma intreaba:

-Iuliana, ce fac, ne mai dau banii? Eu am doi copii cu retard psihomotor grav si crize de epilepsie. Ii tin cu scutece. Ce ma fac daca primaria nu va avea bani si nu mai primesc salariul de asistent personal? Nu primim bani pentru concediu, nu primim salariu in functie de vechime iar acum…

Incerc s-o incurajez, spunandu-i ca deocamdata e doar un proiect si ca poate guvernatii se vor razgandi in ce priveste aceasta decizie dar …

Cum sa crezi in promisiunile unor politicieni pentru care interesul personal e mai presus de soarta unor oameni?! Cum sa crezi in vorbele unor politicieni ce se joaca cu de viitorul unei tari?!

Cat despre primari, oricata bunavointa ar avea, salariile lor si a angajatilor primariei vor fi intotdeauna prioritare si nu plata indemnizatiilor si a salariilor asistentilor personali. Asta ne-a demonstrat experienta multor ani in care acestea erau platite in decembrie, dupa ce 6-8 luni persoanele cu dizabilitati si apartinatorii traiau la limita subzistentei.

Se pare ca actualii guvernanti nu au auzit zicala :,,Daca nu poti face bine, macar nu face rau”! Nu avem accesibilizare, nici vreo campanie care sa ajute persoanele cu dizabilitati sa-si gaseasca un loc de munca sau macar sa se integreze in societate… Avem insa promisiuni, insolenta, nepasare de o parte si… dezamagire si disperare de cealalta.

,,Ce fac astia cu noi?

 

Recomandari:

Focsani, un oras inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Despre parintele copilului cu dizabilitati din Romania

 

 

 

2 Comments

  1. Dacă noi persoanele cu dizabilități, că suntem vreo 800.000 nu ieșim în stradă, nu e nevoie să mergem toți la București, să ieșim chiar și fiecare în localitatea lui, să fim uniți, ect. Până atunci va fi tot mai rău pentru noi. Multă sănătate

    • Asa ar trebui dar din pacate, multi nu pot din cauza problemelor de sanatate pe care le au, unii, putini ce-i drept, lucreaza si multi altii si-au pierdut speranta in vremuri mai bune. Multa sanatate si bafta in tot ce faci!

Leave a Reply