O viata dedicata medicinei si oamenilor

Nu-l mai vazusem pe domnul doctor de vreo zece ani…

Timpul a trecut peste amandoi dar si peste cabinetul in care tocmai pasisem…

Il cunosc de cand ma stiu. M-a tratat de toate bolile copilariei desi din cate stiu nu fusesem un copil prea bolnavicios si a fost primul care mi-a pus diagnosticul de poliatrita reumatoida, doar privindu-mi mana inflamata, fara nici o investigatie.

Apoi m-a tratat de tot ce a mai adus cu ea poliatrita, mai intai la dispensar, apoi o vreme in cabinetul din casa dumnealui dar de cele mai multe ori venea sa ma vada acasa, fara sa accepte vreodata ceva mai mult decat recunostinta mea.

I-a tratat pe toti membrii familiei mele, pe vecinii mei si pe toti din localitate. Ba chiar si din localitatile invecinate… Generatii care au plecat, generatii care au ajuns acum la varsta senectutii sau pe cei ce au devenit adulti.

-In ce an ati venit in Rastoaca, domnul doctor?

-In 1960.

-Si cum ati ajuns aici?

-Prin repartitie. Am ales regiunea Galati iar Rastoaca mi s-a parut mai pajnica, raspunde iar un zambet larg ii lumineaza fata. Pana in 2001 la dispensarul din localitate iar de atunci in cabinetul asta.

-Parca ati lucrat si in Spitalul Judetean, nu?

-Faceam garzi.

-La urgente?

-La chirurgie. Pe atunci spitalul era organizat altfel. Acum…

-Probabil stiti istoria fiecarui rastocean…

-Ii stiu pe toti dupa numele din buletin. Daca imi ziceti o porecla, nu stiu despre cine e vorba. Si iarasi zambeste.

S-a mutat din Bucuresti in Rastoaca in urma cu 59 de ani si aici a ramas.

59 de ani dedicati oamenilor. 59 de ani dedicati rastocenilor. Ani in care domnul doctor Seban Dona a pus diagnostice, a recomandat tratamente, a ascultat oameni si a daruit fiecaruia un sfat, o incurajare, un zambet.

Sunt convinsa ca tinerii zilelor noastre ce doresc sa-si dedice viata medicinei ar avea multe de invatat de la un medic ce chiar si acum pune omul si suferinta lui mai presus de castigul material, un medic ce isi asculta pacientii fara sa-si arunce privirea pe ecranul smartphon-ului, fara sa-i trateze cu superioritate doar pentru ca acestia nu au la fel de multe studii sau relatii dar au prea multe probleme.

Traim vremuri in care cei ce au putere de decizie se recompenseaza cu pensii speciale din bani publici pentru greua activitate depusa pentru a ne convinge sa ii votam iar medicii si profesorii, oamenii ce au pus umarul prin activitatea lor la evolutia si sanatatea fizica si morala a comunitatilor sunt dati uitarii.

Localitatea mea a fost binecuvantata! A fost ,,aleasa” de medici si dascali de exceptie ce i-au daruit atasamentul, cunostintele si  de ce nu, afectiunea lor!

Eu nu pot decat sa le multumesc!

 

Recomandari

Profesori ce au modelat destine

Parcul Rastoaca sau despre cum nu stim sa apreciem ceea ce avem

Be the first to comment

Leave a Reply