Actualizare 2023
De cate ori ajungem in pasul Prislop, in drum spre Satu Mare, nu putem să mergem mai departe fără să ne oprim câteva clipe pentru a ne încarca spiritual la Mănăstirea Prislop.
Astfel, la sfârșitul acestei veri, am pășit pentru a treia oară in această frumoasă mănăstire.
Peisajul de aici te cucerește, de fiecare dată, de parca l-ai descoperi pentru prima oară.
Spre deosebire de vizitele anterioare, acum am găsit bisericuța din curtea lăcașului de cult deschisă, așa că nu am ezitat să-i trecem pragul.
Făcută în întregime din bârne de lemn, bisericuța este împodobită cu multe icoane de asemenea, sculptate în lemn, ce te îndeamnă la pioșenie.
În această bisericuța se află și racla in care au fost puse moaștele Sfintei Elena in Veneția.
Dacă ajungeți în pasul Prislop, nu ezitați să vizitați mănăstirea și bisericuța din curtea acesteia!
Așezarea geografică
Dăcă străbați mirificele meleaguri bucovinene și îți continui drumul pe DN 18 prin ținutul maramureșean, obosit fiind de urcusul șerpuitor, ești îmbiat să faci popas pe un platou, situat între orașul Borșa și satul Șesuri din comuna Cârlibaba, ce te face să te simți pe acoperișul lumii.
Pasul Prislop, situat la 1416 m, este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali ce face legătura dintre Depresiunea Maramureș și valea Bistriței Aurii din Moldova.
Aici, în pasul Prislop, situat între Munții Rodnei, aflați la sud și Munții Maramureșului aflați la nord, călătorul descoperă Mănăstirea Prislop, un loc ce face parcă legătura dintre cer si pământ.
Foto: Vasile Prunila
Scurtă prezentare
Ridicată în memoria soldaților căzuți pe câmpul de luptă în cele două Razboie Mondiale, piatra de temelie a mănăstirii Prislop a fost pusă în 1999 de către localnicii din Borșa.
Este unul dintre cele mai frumoase aşezăminte mănăstireşti din Maramureşul Istoric, așezat pe vechile tranșee din războaiele secolului trecut.
Mănăstirea Prislop este singura mănăstire din România ce are un cimitir militar ale cărui morminte adăpostesc corpurile neînsufleţite a 136 de militari căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale, ale unora din cei 4.000 de prizonieri de război ruşi, care au lucrat, în 1915 şi 1916, la construirea căii ferate Borşa-Iacobeni, ce trecea prin Pasul Prislop, pe lângă mănăstirea de azi, dar și ale unora din soldaţii care întreţineau linia ferată.
Impresii
Auzisem de Mănăstirea Prislop din Hunedoara dar nu bănuiam că mai există un lăcaș de cult cu acest nume și în Maramureș. Trecând prin zona, ne-am oprit și am descoperit acest colț de rai.
În acest loc te simți copleșit de frumusețea munților ce străjuiesc pasul Prislop și mănăstirea.
Pășind pe poarta mănăstirii Prislop descoperi o frumoasă biserică ce are două hramuri: „Schimbarea la Faţă” şi „Sfânta Treime”.
Coloanele din pridvorul bisericii sunt împodobite cu ștergare albe țesute cu diverse motive florale, aceleași ștergare ce pot fi descoperite, din loc în loc și în interiorul bisericii.
Un amestec de simplitate si măreție îți transpune sufletul într-o comuniune cu divinitatea și ai vrea parcă să zăbovești cât mai mult aici.
Câteva clipe petrecute în acest loc îți odihnesc atât sufletul cât și trupul, și pleci pregătit să descoperi mai departe frumusețile nebănuite ale ținuturilor maramureșene.
Accesibilizare
Din păcate, persoanele în fotoliu rulant nu pot intra în biserica mănăstirii Prislop din cauza treptelor de la intrare! Se pot însă încărca sufletește cu energia acestui loc!
Recomandări
Mănăstirea Lepșa, colțul de rai din Munții Vrancei
Mănăstirea Brazi
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.