Ziua Mondiala a Artritei (World Arthritis Day)

World Arthritis Day - Ziua Mondiala a Artritei

12 octombrie, Ziua Mondiala a Artritei (World Arthritis Day)

Pe 12 octombrie, în fiecare an, încă din 1996, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondiala a Artritei (World Arthritis Day).

În acest an, pacienții cu artrită, la fel ca toți ceilalți pacienți cu afecțiuni cronice, trebuie să lupte nu doar pentru a avea o conviețuire armonioasă cu propria afecțiune ci și pentru a face fața provocărilor pe care pandemia le-a adus în viața lor.

Astfel simptomelor fizice și problemelor emoționale venite odată cu artrita în viața noastră, li s-au alăturat anxietatea, nesiguranța zilei de mâine și accesul dificil la servicii medicale aduse de pandemia de Covid-19.

Mai mult ca oricând acum avem nevoie să fim informați, să învățăm unii din experințele celorlalți și să ne oferim suport emoțional.

Poliartrita reumatoidă fiind una dintre cele peste 100 de afecțiuni reumatice denumite generic artrită, în acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, am rugat câțiva pacienți cu poliartrită reumadoidă din Grupul Pacienților cu Poliartrită Reumatoidă să transmită un mesaj tuturor pacienților diagnosticați cu această afecțiune.


Mesaje de la pacienți de Ziua Mondiala a Artritei (World Arthritis Day)

Daca in urma cu 20 de ani informația însemna putere, acum, în era internetului, informația este liber accesibilă oricui, iar adevărata putere stă în întelepciune.

Subscriu cuvintelor medicului gastroenterolog Adrian Catinean, subliniind faptul că aceasta întelepciune în a tria informația se poate dobândi și prin experiență. Dezideratul meu cu ocazia Zilei Mondiale a Reumatismului (12 octombrie 2020) este de a putea tria informațiile aferente bolilor reumatice și cele aferente pandemiei Covid-19 astfel încât, la următoarea aniversare, să ne putem lauda cu un an plin cu sănătate și inimi împlinite„, ne-a transmis Codruța, persoană cu suferință reumatica, membră a Ligii Romane contra Reumatismului si a Grupul Pacienților cu Poliartrită Reumatoidă.


” Numele meu este Daniela, am 43 de ani și sufăr de PR de 32 de ani.

Urmez două tratamente ce nu sunt prea ușor de suportat dar gândul că datorită lor nu mai am dureri mari, mă face să trec peste stările respective și sa văd partea buna a lucrurilor.

Sunt o persoană pozitivă și lucrul ăsta m-a ajutat foarte mult în viața. Din cauza bolii am ajuns să am patru proteze, de genunchi și de sold, și din cauza asta nu pot sa stau prea mult în picioare. Nu cred că aș fi putut trece prin toate încercările și greutățile dacă nu aș fi gândit pozitiv.

Îmi place mult să gătesc, să fac prăjituri, iubesc florile și animalele, îmi place să citesc, să stau în natura și sa mă plimb atunci când vremea îmi permite dar și starea mea de sănătate.

Persoanelor ce suferă de artrită le doresc, în primul rând, sănătate, răbdare, încredere și gândire pozitiva. Să nu renunțe niciodată, să lupte pentru ceea ce-și doresc și sa aibă multa credința în Dumnezeu!

Zâmbește, Dumnezeu te iubește! Continuă sa zâmbești și în cele din urma vor zâmbi și cei din jurul tău!”


” Bună, sunt Gabriela, am 42 de ani și poliartrită reumatoidă de când aveam 12 ani. Asta nu m-a împiedicat să urmez o facultate și să lucrez cu normă întreagă în domeniul cercetarii medicale.

De-a lungul anilor am trecut prin multe tratamente, mi-am protezat șoldul, dar mi-am văzut de viața și am încercat să-mi păstrez optimismul și speranța.
Găsirea unui hobby m-a ajutat să privesc totul mai ușor, să-mi dezvolt partea creativă dar și cea științifică și să nu ma iau chiar in serios. Prepar săpunuri din uleiuri și unturi vegetale, uneori folosesc și untura curată, și în plus îmi fac în casa tot felul de crème, serumuri, tonere si ce mai am nevoie.

Mi-am dorit enorm să pot conduce mașina, așa că în urmă cu doi ani am reusit să iau permisul și mă bucur mult de independența pe care mi-o oferă.

Cu tratamentul adecvat, o alimentație care să vi se potrivească organismului, ceva mișcare și meditație, se poate ajunge la un echilibru și o împacare cu durerea, cu boala și în general cu viata.”


„Buna, tuturor! Eu sunt Nicoleta, am 44 ani și PR de peste 30 de ani, asadar de o viață. Am trecut prin toate schemele terapeutice de-a lungul anilor, am experimentat dureri de toate felurile, am pierdut lupta cu deformarile articulare, am luptat cu sistemul, cu boala, cu provocarile fiecarei zile.

Nu am renuntat însă niciodata și nu m-am lăsat învinsă de PR. Am învățat sa trăiesc cu ea, am studiat mult, ajungand să fiu pasionată de farmacie, de AINS , de medicină, în general.

Deși eram stadiul 4, mi-am luat permisul și încet, incet, mi-am depăsit toate limitele, demonstrandu-mi mie , în primul rând, că se poate.
Așadar încurajez toți pacienții diagnosticați cu PR, să nu uite să traiască, să viseze, să spere. Vor fi zile când se vor prăbuși, însă important este să se ridice, oricât ar dura.
Aș putea numara pe degete zilele când nu am avut dureri, însă am continuat să lupt, să mă bucur de viața și de cei dragi. Forța este in noi!
Toate experiențele m-au facut omul de astăzi, așadar privesc rezultatul, nu drumul dificil. Aș putea scrie romane despre cum e să trăiești 30 ani cu PR . Avantajul celor diagnosticați acum, este ca beneficiază de multă informație, de scheme terapeutice care includ tratamentul biologic, care face minuni. Asadar, niciodata să nu renunțați la luptă!

Viața e frumoasă și merită traită!”


Mă numesc Mihaela, am 54 de ani și poliartrita de la 13 ani.

Începutul bolii a fost dificil, cu dureri, tratament agresiv și gândul că nu mă voi mai vindeca…

Cu ajutorul mamei și al medicilor am reușit să-mi accept boala și să învăț să trăiesc „altfel” decât ceilalți copii. În timp, am început să caut lucruri care îmi plac. Muzica și confecționarea bijuteriilor handmade m-au ajutat să nu cad în depresie.

 Celorlalți pacienți le-aș recomanda: faceți ce vă place! Căutați acel ceva care vă reprezintă! Ascultați muzică! Căutați un medic bun în care să găsiți și un prieten!


„Mă numesc Renata, sunt pacientă cu poliatrită reumatoidă din toamna anului 2012.

A început foarte agresiv, în trei luni am ajuns să depind de o persoană în permanență. Nu reușeam să fac nici măcar lucrurile mici de una singura, de genu schimbatul hainelor, pieptănat sau ridicat de pe scaun.
Psihicul meu ajunsese la un nivel foarte scăzut, tratamentul nu era prielnic organismului meu iar la spital îmi spuneau să am răbdare.

Dar câtă răbdare sa am? Și așa au trecut alte șase luni până am reușit să mă ridic de pe scaun sau să ridic o cană, chiar dacă foloseam ambele mâini.
Incepeam sa fiu mai ok, să mă accept așa cum sunt și să îmi caut un sens în viața.
Mama mea a decedat. Din momentul acela am devenit foarte bună prietena cu un nou diagnostic DEPRESIA.
Dacă v-ați pus vreodată întrebarea care este mai dureroasa durerea fizica sau cea sufleteasca, ei bine cea sufleteasca nu are limită, este infinită!

Am început să caut asociații de pacienți specifice problemelor mele de sănătate.

Am urmat un curs de management al artritei care mi-a adus claritate în privința bolii. Am schimbat mai multe tratamente biologice și am dobândit mai multe boli autoimune, dar am reușit să mă stabilizez.

Artrita a venit și cu lecții în viața mea. În primul rând am învățat să spun NU, să i-au doar proiecte pe care pot să le finalizez, să mă odihnesc, să evit stresul, să am o alimentație cât mai sănătoasă și la ore fixe, să nu mă compar cu nimeni, doar cu mine însămi, cea de anul trecut, de acum cinci ani și atât, să văd partea pozitivă din orice întâmplare, să nu iau lucrurile personal, fiecare persoana are zile mai bune și mai puțin bune și cel mai important lucru că cea mai importantă persoană sunt eu.
Trebuie să ții minte un lucru: nu ești singur/ă pe lume! Există o comunitate cu oameni care impartășesc aceleași probleme ca tine. Sănătătate tuturor!”


„Mă numesc Gheorghe Marian, am 40 de ani de viață și 33 de cand sufăr de poliartrită reumatoida. Pe parcursul acestor ani am avut perioade bune dar și rele.

Sunt pasionat de colectionarea de tricouri sportive, magneti de frigider si machete auto și moto.

Chiar daca mă deplasez mai greu (doar cu ajutorul cârjelor), îmi place sa călătoresc, să fac drumeții…atât cât îmi permit durerile.

Astăzi, de Ziua Mondiala a Artritei (World Arthritis Day), urez multă sănătate, putere de a merge mai departe cu această boală și o viață cât mai aproape normalitate, tuturor colegilor de suferință!


În spatele fiecărui diagnostic de artrită se ascund emoții, efort pentru autogestionarea acesteia și multe lecții de viață.

Mulțumesc mult Codruței, Danielei, Gabrielei, Nicoletei, Mihaelei, Renatei și lui George pentru au împărtășit cu noi gânduri, experiențe și lecții de viața! Fiecare dintre ei, prin modul în care au reușit să transforme acest diagnostic într-o provocare, poate fi un model pentru ceilalți pacienți cu artrită și nu numai.

Nu e simplu dar având o relație bună cu medicul curant, filtrând cu atenție informațiile cu care suntem uneori bombardați, bazându-ne pe sprijinul celor dragi și susținîndu-ne unii pe alții, putem trece peste dificultățile apărute și în acest an în viața noastră!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei ne doresc multă sănatate și vremuri mai bune!

 

Recomandări

Vă recomand să citiți și

12 octombrie, Ziua Mondiala a Artritei

De Ziua Mondială a Artritei – Scrisoare pentru Poliartrita Reumatoida

Sfaturi pentru pacienții recent diagnosticați cu poliartrită reumatoidă (l)

Sfaturi pentru pacienții recent diagnosticați cu poliartrită reumatoidă (ll)

Be the first to comment

Leave a Reply