12 octombrie, Ziua Mondiala a Artritei

ziua mondiala a artritei, poliartrita reumatoida, reumatism, artrita

 

Ziua Mondiala a Artritei

Inca din 1996, in fiecare an, la 12 octombrie se marcheaza Ziua Mondiala a Artritei (World Arthritis Day).

Cuvantul „artrită“ are origini grecesti, inseamnand „articulaţii inflamate“ si desemneaza  peste 100 de afectiuni  reumatice. Aceste boli pot afecta insa nu doar articulatiile, ci şi muschii, oasele, tendoanele şi ligamentele care le susţin. Unele forme de artrita pot distruge pielea, organele interne şi chiar ochii.

Artrita poate avea un impact major asupra calitatii vietii celor ce primesc acest diagnostic. Apare la orice varsta si poate aduce cu ea atat suferinta fizica cat si psihica.

Pentru ca in lupta cu aceste afectiuni numite generic artrita, pacientii au nevoie constant de sprijinul medicului reumatolog, acum cand se marcheaza Ziua Mondiala a Artritei, doamnele dr.Boala, dr.Udrea si dr.Bobirca au avut amabilitatea sa transmita un mesaj persoanelor ce au primit acest diagnostic.

Dr. Gabriela Boala, medic primar reumatolog, Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria„]
Cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei doresc sa subliniez importanta constientizarii impactului pe care bolile reumatice il aduce in viata celor afectati de aceste boli, dar si asupra familiilor lor si a mediului social din care fac parte. Artrita este o denumire generica a unor afectiuni ce intereseaza si articulatiile dar si alte organe si functii ale organismului. Printre aceste afectiuni artrita reumatoida este cea mai frecvent intalnita. Din categoria artritelor mai fac parte: spondilita anchilozanta, lupusul eritematos sistemic, artrita psoriazica, guta, osteoartrita etc. Astazi in abordarea terapeutica a acestor afectiuni echipa pacient-medic reumatolog beneficiaza de terapii noi, asa cum sunt de exemplu in artrita reumatoida, terapiile biologice. Acestea sunt considerate terapii revolutionare care folosite la timp si adecvat pot incetini evolutia potential distructiva articulara. De aceea consider ca este importanta prezentarea la medic de la primele semne de durere si tumefiere articulara, astfel incat diagnosticul sa fie precoce stabilit iar tratamentul specific cat mai repede inceput. Nu in ultimul rand consider importanta constientizarea si discutarea nevoilor persoanelor afectate de artrita, nevoi psihologice, familiale, sociale. Scopul comun al acestor demersuri facute de catre medicul curant si pacient, alaturi de tratamentul medicamentos, este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de artrita.

 

Conf Dr Gabriela Udrea- Clinica de Medicina Interna si Reumatologie, Spitalul Clinic “ Dr I Cantacuzino, Bucuresti„]“ Este in mainile tale, actioneaza!”. Accepta-ti boala! Imprieteneste-te cu ea si apoi actioneaza! Acceptarea inseamna pur si simplu recunoasterea realitatii din acel moment. Da, sufar de artrita in acest moment, ceea ce nu inseamna ca nu putem schimba situatia din acest moment. Acceptarea nu inseamna ca boala va disparea, dar imi da speranta ca pot sa fac ceva pentru a ma simti mai bine. Ma ajuta sa-mi inteleg puterile dar si slabiciunile si imi da curajul si forta sa actionez, sa fac tot ce este mai bine pentru mine, pentru durerile din mainile mele si pentru viata mea. Pentru mine a actiona in sensul bolii inseamna a deveni un partener activ in relatia cu medicul. Un partener activ in relatia cu medicul presupune sa fii informat despre boala si sa-ti asumi impreuna cu medicul deciziile legate de boala si tratament. Sa fii activ, sa actionezi inseamna si sa-ti asculti, sa-ti ajuti corpul printr-o dieta sanatoasa, prin exercitii fizice, prin tehnici de relaxare, prin activitati recreative in afara casei si nu in ultimul rand a fi suportiv pentru cei asemenea tie. Acesta este mesajul meu pentru pacientii cu artrita pentru World Arthritis Day 2017.

 

Dr. Anca Bobircă, medic specialist reumatolog, Spitalul Clinic “ Dr I Cantacuzino, Bucuresti„]
Poliartrita reumatoida nu este cea mai neprietenoasa boala reumatica. Trebuie sa stii sa bati palma cu ea, atat ca medic cat si ca pacient. E o prietenie pe viata, ce nu trebuie neglijată, sau mai ales nesupravegheata! Toate cele bune!

 

Multumesc, doamnelor doctor! Multa sanatate si buna convietuire cu aceasta afectiune, pacientilor ce au o forma de artrita!

 

Pe aceeasi tema va recomand sa cititi si

De Ziua Mondială a Artritei – Scrisoare adresată Poliartritei Reumatoide

Ziua Internaţională de luptă împotriva reumatismului

Grupul pacientilor cu poliartrita reumatoida

Be the first to comment

Leave a Reply