Satu Mare, văzut de-o moldoveancă

Impresii din Satu Mare

Îmi doream demult să vad Satu Mare însă drumul mult prea lung mă cam descuraja…

În această toamnă însă, dacă tot trecuse vara fără vreo excursie, ne-am zis să îmbinăm utilul cu plăcutul și să facem un drum la Satu Mare, orașul despre care auzisem atât de multe.

Să străbați Bucovina și Maramureșul e un răsfăț al spiritului. Peisaje superbe, tradiții captivante, localități care mai de care mai impresionante prin așezarea și arhitectura locuințelor dar și a bisericilor.

Odată ajuns în Satu Mare, primul lucru care îți atrage atenția sunt plăcuțele bilingve (întâlnite, de altfel și în unele localități din Maramureș), drumurile pline de denivelări și traficul îngreunat, în special pe podul peste râul Someș.

Apoi rămâi impresionat de frumusețea, arhitectura și mărimea bisericilor de aici.

Indiferent cărui cult religios aparțin, ortodox, catolic sau reformat, nu am văzut nicăieri în țară biserici mai mari decât aici.

Biserică Satu Mare

Foto: Vasile Prunila

Dacă în restul orașului, pot fi văzute blocuri mai noi, cu fațade îngrijite, sau cenușii, din vremea regimului comunist, la fel ca în toate orașele din România, ajuns in centrul orașului realizezi că Satu Mare este un oraș ce își prețuiește istoria și reușește să și-o pună foarte bine în valoare.

Satu Mare, centrul vechi

Clădiri vechi, bine întreținute, îți subjugă privirea și te fac să îndrăgești orașul de pe Someș.

Obiective turistice. Muzeul de Artă Satu Mare

Ajunși în centrul vechi al orașului, prima noastră oprire a fost la Muzeul de Artă. Deși ușile erau închise, în absența vizitatorilor, cineva a venit și ne-a deschis.

Clădirea care găzduieşte astăzi secţia de artă a Muzeului Judeţean, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neogotic, fiind declarată monument de istorie şi arhitectură , cunoscută în oraş sub numele de „casa Vecsey”.

Pe acest teren se afla în secolul al XVIII-lea o clădire ce servea ca depozit al cetăţii Satu Mare. În această clădire a fost semnată în anul 1711 Pacea de la Satu Mare, în urma înfrăngerii răscoalei antihabsburgice  a lui Francisc Rakoczy al II-lea.

În 1798, baronul Vecsey cumpără clădirea realizată în stil baroc în formă de „L” având un coridor deschis cu arcade semicirculare. Astăzi se mai păstrează un corp din această construcţie, care este socotită cel mai vechi edificiu civil păstrat din oraş.

În această perioadă muzeul găzduiește a VII-a ediție a Salonul Semn ce are ca temă Fereastra pe care o mai puteți încă vizita până pe 22 noiembrie.

Muzeul de Arta Satu Mare

Peste 140 de artiști ai filialelor UAP din țară și diasporă expun aproximativ 180 de lucrări în tehnici diferite: pictură, tapiserie, grafică, fotografie artistică, obiecte , sculptură.
Artiști din Satu Mare, Baia Mare, București, Buzău sau alte orașe din România sau din diasporă își prezinta propria viziune asupra lumii văzută printr-o fereastră.

În Muzeul de Arta poate fi văzută și o expoziție permanentă ce găzduiește operele unor artiști de frunte sătmăreni cum ar fi: Aurel Popp, Litteczky Endre, Ziffer Sándor,  Nagy Oszkár, Alexandru Mohi, Goth Moricz, Ferenczy Károly.

Muzeul de Arta din Satu Mare poate fi vizitat zilnic între 10.00 și 18.00.

Persoanele cu dizabilități beneficiază de intrare gratuită.

Dacă ajungeți în Satu Mare vă recomand să nu ocoliți Muzeul de Artă! Nu veți regreta!

Pulsul străzii

La doar câtiva pași de muzeu am descoperit cu încântare, pe trotuar, o căruță transformată în anticariat. O tânară îndeamna trecătorii să-și oprească privirea asupra uneia dintre cele câteva sute de cărți în limba română sau maghiară.

În centrul vechi al orașului, copii sau adulți, merg agale, conversând, atât în limba româna cât și în maghiară, într-o armonie perfectă. În Satu Mare oamenii nu sunt scindați în funcție de etnie. Toți sunt sătmăreni! Și atât!

Palatul administrativ din Satu Mare

Tot în centru vechi poate fi văzut și Palatul Administrativ din Satu Mare ce s-a dorit, atunci când a fost construit, să fie replica “zgârie norilor” pe care Ceauşescu îi vedea în serialul Dallas. Mult timp a fost cea mai înaltă clădire din România. Momentan nu are rivali în Transilvania, fiind cu mult mai înaltă decat restul clădirilor din Ardeal iar în ţară este depășită doar de Casa Presei Libere și de Tower Center International.
Palatul Administrativ Satu Mare
Cu 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri, clădirea este una din beton masiv, într-un stil arhitectonic specific ţărilor comuniste,
A fost construit în perioada 1972-1984 după proiectul arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi, ajutat de către sătmăreanul Ludovic Gyure. Directivele PCR au fost trasate foarte clar proiectanţilor, în sensul ca Palatul Administrativ trebuia construit pe malul râului Someş, urmînd să fie sediul politic şi administrativ al judeţului.
Deși citisem că Palatul Administrativ ar fi una dintre atracțiile turistice ale orașului Satu Mare, eu nu am găsit nimic atrăgător la ea. E o clădire cenușie ca orice altă clădire din această țară, contruită în regimul comunist.

Delicii

Mi-a plăcut însă aleea pietonală ce duce spre acestă clădire pe care esti îmbiat la tot pasul cu castane coapte, langoși, kurtos kalacs sau preparate tradiționale din carne.
Dacă kurtos kalacs mai mâncasem și în Vrancea, nu m-am putut abține să mănînc castane coapte si langoș cu cașcaval, smântână și praf de usturoi.

 

Concluzii

Sunt convinsă că sunt multe alte locuri ce dau farmec orașului, pe care însă eu nu am reușit să le văd în scurta mea vizită.
Oriunde v-ar purta pașii vă recomand totuși să mergeți în centrul vechi, pentru a simți pulsul municipiului Satu Mare! Aici, la orice pas, veți întâlni mistere ce așteaptă să fie descoperite de turiști! Eu am îndrăgit acest oraș, imediat ce am ajuns în centrul vechi și i-am simțit inima!

 

Alte Recomandări

Mănăstirea Prislop din Maramureș

Turist in Slanic Moldova, jud. Bacau

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply