Despre Tina sau cum să ne purtăm cu un câine ghid

Fiecăruia dintre noi, cei ce avem o dizabilitate, ni s-a intâmplat macăr o dată să fim puși într-o situatie neplacută de persoane din jurul nostru. De cele mai multe ori ne intristam, găndindu-ne că suntem tratați astfel din cauza dizabilității noastre și mult prea rar ne dăm realizăm că aceștia nu ne cunosc nevoile, problemele și de aceea nu știu cum să se comporte cu noi iar pentru asta nu sunt vinovați doar ei ci si noi pentru că nu ni le facem cunoscute.

Cum să ne purtăm cu un caîne ghid

Desi stiam de existența unei asociații din Satu Mare ce pregatește câini ghid pentru persoanele nevăzătoare, nu întalnisem niciodata unul pana la atelierul de organizare comunitară ,,Vrem un Focșani fara bariere”.

Am făcut cunoștintă cu Larisa și din neatenție m-am împiedicat de labuța Tinei. Un labrador auriu ce ne-a fermecat pe toți cei prezenți, din prima clipa. Vrând parca să mă scuz cumva, am întrebat-o pe stăpâna Tinei dacă o pot mângâia?! Răspunsul a fost nu! Iar mai târziu am aflat de la Larisa urmatoarele:

1. Nu e bine sa mângai un câine ghid pentru că acesta își poate pierde concentrarea și nu-si va mai duce la îndeplinire sarcina de a-și atenționa stăpânul de obstacolele apărute.

2. Câinii ghid nu mușcă. Prin urmare nu trebuie să ne speriem de ei.

3. Dacă sunteți pe stradă cu un câine în lesa și vedeți un câine ghid încercați să treceți pe celălalt trotuar. Câinele vostru îi poate distrage atenția câinelui ghid și în acest fel puteți pune în pericol persoana ce are nevoie de ghidare.

4. Conform legii nr. 448/2006 republicată în 2008, legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, Art. 64, cânele ghid are voie să-și însoțească stăpanul în instituții publice, spații comerciale, mijloace de transport în comun, pentru ca el îl ajuta să fie autonom, așadar nu încercați sa împiedicați acest lucru.

câine ghid

Prin urmare, așa cum eu nu am știut cum să mă comport cu frumoasa Tina, probabil nici cei din jur nu știu întotdeauna cum să reacționeze în prezența noastră dacă noi nu ne facem cunoscute doleanțele.

Mai multe despre câinele ghid puteți afla la următorul link:

Generalități despre câinele ghid

Recomandari

,,Vrem un Focsani fara bariere!” sau despre Focsani, vazut dintr-un scaun rulant

Prima vizită a unui grup de persoane cu mobilitate redusă în Muzeul Unirii din Focșani

1 Comment

Leave a Reply