-Ce inseamnă dizabilitate?
Într-o conversație am rostit cuvântul ,,dizabilitate” fără să mă gândesc că la doar opt ani s-ar putea să nu știe ce înseamnă acest cuvânt. Cum aș fi putut să-i spun că dizabilitatea este, conform DEX, ,,starea fizică, psihică sau mintală, care limitează o persoană în deplasare, activitate, receptare”?! I-am spus ca eu am o dizabilitate deoarece nu pot să alerg, să merg pe distanțe mari…
-Și eu am o dizabilitate! a concluzionat el zâmbind.
-Nicidecum!
-Ba da! Nici eu nu pot ridica piciorul la fel de sus ca alți copii. Înseamna că și eu am o dizabilitate ca și tine.
-Dacă vei exersa mai mult, vei ajunge la performantele altor copii… Eu însă nu voi alerga niciodată. Asta înseamna dizabilitate, să nu poți face anumite lucruri!
Nu mai fusesem niciodată în situația să explic unui copil ce înseamnă cuvantul dizabilitate și pâna atunci nu mă gandisem că nu e prea simplu.
Nu știu dacă micuțul din fața mea a înțeles prea bine ce înseamnă dizabilitatea, căci cu entuziasmul specific vârstei a trecut rapid la alte intrebări, dar eu am realizat că pentru copii toți oamenii sunt la fel. Copii sunt incapabili să discrimineze, să încadreze oamenii în categorii. Pentru ei toți oamenii sunt la fel de frumoși ca și ei. Iar la felul lor de a privi oamenii și lumea, contribuie atât inocența specifică vârstei cît și educația primită în familie, la școala…
Păcat, că mulți dintre noi nu reușim să ducem cu noi, acest mod de a privi oamenii și peste ani!
Recomandari
,,Care e visul tau?” sau despre vise purtate in inima de fiecare dintre noi
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.