,,Pierdut pe Dumnezeu”, semnat, tanar al acestor timpuri

Pierdut pe Dumnezeu

Vremuri demult apuse

Imi amintesc ca in urma cu vreo zece ani, o persoana din judetul Arges imi povestea despre numarul mare de furturi ce aveau loc in satul in care traia iar cand eu i-am spus ca n-am auzit ca in localitatea mea sa fi fost vreun furt din locuinte, a ramas foarte mirata:

-Cum la voi nu exista hoti?, m-a intrebat.

– Nu exista, am raspuns eu, mandra de consatenii mei.

-Nu vreti sa va trimitem de la noi cativa? a glumit interlocutorul meu.

N-a fost nevoie sa ne trimita cineva…

Amintindu-mi acea discutie, as vrea sa mai fiu la fel de mandra si azi…

Alte timpuri, alti tineri

In ultimii 3-4 ani s-a mai vorbit prin localitate ca a fost sparta o locuinta sau alta dar parca niciodata furturile din locuinte n-au avut amploarea ultimelor sase luni. In luna august aceste furturi au atins o cota alarmanta.

Oameni ce au muncit o viata in afara tarii sau in tara pentru a avea tot ce e nevoie intr-o locuinta, s-au trezit intr-o dimineata fara obiecte electronice, bijuterii, bani sau chiar obiecte vestimentare. O intreaga comunitate a ajuns terorizata de aceste furturi.

Dupa mari eforturi politia i-a identificat pe cei responsabili. Un adolescent de 16 ani si complicele sau ce avea 20 de ani.

Toti locuitorii se intreaba cum de au fost capabili de asa ceva? Noaptea furau si a doua zi probabil isi salutau linistiti pe strada victimele. Oare parintii n-au stiut ce fac copii lor? Nu s-au intrebat de unde au bani sau diferite obiecte pe care in mod normal nu si le-ar fi permis?

Aseara un alt tanar a atacat cu un topor un politist ce fusese chemat pentru a aplana un conflict in familie iar politistul a fost nevoit dupa executarea unui foc de avertizare, sa-l impuste in picior.

,,Pierdut pe Dumnezeu”

Nu-i cunosc pe tinerii acestor vremuri, asa cum nu stiu nici daca parintii cunosc sau nu ce indeletniciri au copii lor ori daca sunt responsabili pentru acestea dar nu pot sa nu observ ca multi tineri se ghideaza in aceste zile dupa principii ce nu au nimic in comun cu moralitatea. Comportamentul lor pare a striga: ,,pierdut pe Dumnezeu”!

Nu mai exista respectul pentru parinti, bunici, profesori si in general pentru cei din jur. Biserica si religia in general, nu mai au loc in viata lor. Tot mai des sunt ironizati cei ce merg sa se inchine la moastele sfintilor si care obisnuiesc sa treaca pragul bisericilor…

Banul si bunurile materiale au fost ridicate la rang de zei iar cei ce reusesc sa le obtina fara prea mare efort devin idolii noilor generatii.

Nu vreau sa generalizez. Stiu ca sunt si multi tineri care stiu sa aleaga drumul cel bun in viata, chiar daca are si asperitati si cu toate acestea nu pot sa nu fiu trista pentru cei ce s-au ratacit…

Prea multi tineri l-au pierdut pe Dumnezeu si au ramas dezgoliti de valori morale sub vantul tentatiilor acestor timpuri.

A cui e vina? A lor? A parintilor? A intregii societati? Sau poate a acestor timpuri… Greu de spus!

 

Va recomand sa cititi si

Parcul Rastoaca sau despre cum nu stim sa apreciem ceea ce avem

Maneaua la putere

Profesori ce au modelat destine

1 Comment

Leave a Reply