Petrica Rosu, focsaneanul campion national la biliard

Petrica Rosu, campion la biliard

Un focsanean, campion national la biliard

Stiati ca Focsaniul are un campion national la biliard? Eu nu stiam.

Pe Rosu Petrica l-am cunoscut in urma patru ani la prima intalnire Dizabil Eu. 

El si Ghita Andreica faceau parte din proiectul Tineri pe picioare prin intermediu caruia tineri cu amputatii din Romania erau ajutati sa ajunga in Italia pentru a primi o proteza performanta.

In urma cu peste o saptamana, la cea de-a doua intalnire Dizabil Eu, am aflat cu surprindere ca anul trecut Petrica Rosu a devenit campion national la biliard, titlu castigat la Campionatul National de Biliard pentru Persoane cu Dizabilitati, editia a-III-a, organizat de Asociatia Sportiva Mereu Impreuna pentru Oameni, sectiunea pentru persoane cu handicap locomotor care pot sta in picioare.

Petrica Rosu, campion national la biliard

Desi Petrica locuieste in Focsani, este legitimat la APH Sporting Club Galati, unde pe langa biliard mai practica tenis de masa, baschet in fotoliu rulant, aruncarea sulitei si tir cu arcul.

De ce este legitimat la un club din Galati si nu la unul din Focsani? Din simplu motiv ca in Focsani nu exista cluburi sportive pentru persoanele cu dizabilitati.

La fel cum in Focsani, Petrica nici nu are unde sa se antreneze. Avand in vedere ca este in cautarea unui loc de munca, nu isi permite sa-si cheltuie indemnizatia de handicap pentru a inchiria o masa de biliard intr-un club oarecare din Focsani, asa ca la campionatul national din acest an, ca si in anii trecuti  de altfel, el se va baza mai mult pe abilitatile lui innascute si mai putin pe antrenament, atat timp cat nimeni nu se ofera sa-i puna o masa de biliard la dispozitie, macar din cand in cand.

Nu e usor sa faci performanta cand ai o dizabilitate si nu primesti nici un fel de sustinere dar lui Petrica ii place ceea ce face! Dizabilitatea, pentru el, a devenit o provocare!

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply