Amintiri legate de orasul Galati
Nu mai vazusem orasul Galati din copilarie…
Tatal meu isi petrecuse adolescenta si primii ani dupa majorat in acest oras strajuit de Dunare si astfel o data la cativa ani il insoteam intr-o calatorile parca ritualica pe urmele propriei tinereti. Iubea tot ce tinea de orasul Galati.
Stelist infocat, sustinea cu acelasi entuziasm si echipa de fotbal Otelul Galati. De asemenea avea o slabiciune pentru regretatul interpret galatean Alexandru Jula. Imi mai povestea si de alti interpreti galateni mai putin cunoscuti, ale caror nume din pacate le-am uitat…
Mie insa orasul Galati imi aminteste doar tatal meu si de povestile lui amuzante din perioada petrecuta acolo.
Duminica am revazut Galatiul dupa mai mult de 25 de ani…
N-am recunoscut nimic… Timpul lucrase asupra memoriei mele dar si asupra orasului.
Asa ca ghidati de internet, am incercat sa-l descoperim.
Si cum ar putea Galatiul sa-si atraga vizitatorii daca nu prin intermediul majestosului rau ce-l margineste.
Dunarea
Dunarea copleseste prin maretia-i. Galateni si vizitatori din alte zone ale tarii, deopotriva, se plimba pe faleza-i sau stau pur si simplu si o privesc in speranta ca ii vor descifra tainele purtate pe unde din alte locuri pe care le-a cunoscut in drumu-i spre Mare Neagra.
Al doilea cel mai lung fluviu din Europa, izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) sub forma a două rauri numite Brigach si Breg ce izvorasc de sub varful Kandel (1241m) si se unesc in orasul Donaueschingen (altitudine: 678 m). Numele german al fluviului este Donau.
Dunarea curge catre sud-est, pe o distanta de 2.858 km, pana la Marea Neagra.
Dunarea este un important drum fluvial internațional, trecand prin 10 tari (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) si are afluenti din alte sapte tari. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
In Galati urmandu-i periplul undelor pot fi zarite barci mici sau mari ce transporta oameni, automobile sau materii prime. Daca prezenta acestora face parte cotidianul galatenilor pentru cei ce nu locuiesc pe malul Dunarii, acest spectacol este fascinant.
Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta”
Si cu ce si-ar mai putea Galatiul ademeni vizitatorii daca nu cu Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta”format din Gradina Botanica, Acvariu, Planetariu, Gradina Zoologica si diverse expozitii.
Programul de vizitare: 10:00 – 18:00 (miercuri-vineri), 10:00 – 20:00 (sambata si duminica)
Tarife bilete: 6 lei – adultii, 1,5 lei – copiii peste 5 ani, elevii, studentii, gratuit: copiii sub 5 ani, persoanele cu dizabilitati.
Gradina Botanica a fost infiintata in 1990 si se intinde pe 18 ha. Noi am reusit sa vedem destul de putin din ea si nimic care sa ne impresioneze. Erau suprafete foarte mari in care nu exista nici o planta sau doar cateva plante ornamentale. In plus nu existau, atat ca am reusit eu sa merg, banci pe care sa te odihnesti daca ai probleme cu mobilitatea, asa cum vazusem in Gradina Botanica din Bucuresti.
In schimb Acvariul, situat la subsolul cladirii din mijlocul Gradinii Botanice, desi nu este foarte mare gazduieste specii spectaculoase de pesti si chiar se merita vizitat.
La etajul I al aceleiasi cladiri pot fi vazute cateva specii de pasari si animalute si o expozitie de fotografie ce ilustra Galatiul vazut de la inaltime.
Etajul II al al aceleiasi cladiri gazduieste Planetariu pe care noi insa nu l-am vizitat.
La parter, iubitorii de senzatii tari pot participa la proiectii 12 D. O experienta impresionanta pe care n-o regret dar pe care n-as mai repeta-o si nici n-as recomanda-o celor ce au probleme de sanatate.
Mai mult decat tot ce am vazut aici m-a impresionat faptul ca intreaga cladire era accesibilizata. Desi rampele de la intrare dar si din interior erau cam abrupte, acestea erau pavate cu un material antiaderent. In plus, exista un lift si chiar si toalete destinate persoanelor cu dizabilitati.
Tot in Gradina Botanica intr-o sera micuta cu arbusti exotici puteti descoperi o expozitie de fluturi. Vreo 10-15 fluturi zburau gratiosi printre plante si copii spre bucuria acestora din urma dar si a adultilor.
La capitolul aspecte pozitive, trebuie sa mentionez si amabilitatea personalului de aici. Atat la intrarea in Gradina Botanica cat si in cladirea Complexului Muzeal am intalnit angajate dornice sa ajute pe toti cei ce le trec pragul.
Fascinantul Galati cu bune si mai putin bune
Plecand de la Gradina Botanica ne-am indreptat spre Dunare in zona de plecare a bacurilor.
Pietoni si soferi stateau la coada ca sa se imbarce in bac sau deopotriva coborau dintr-unul ce tocmai ancorase la mal.
O lume pestrita, un du-te-vino continuu, Dunarea si multi spectatori ce urmareau tot acest spectacol.
Si obositi de alergat sau de privit, galateni sau calatori trebuie sa si manance ceva, nu?
Noi ne-am oprit la prima taverna pe care am intalnit-o pe malul Dunarii si nu mica ne-a fost mirarea cand mancarea ne-a fost adusa fara tacamuri, doar cu scobitor, la fel cum sucurile ne-au fost date fara pahare. Si pentru ca tabloul sa fie complet pe masa erau intinse la uscat cateva fire de par.
In rest… cladiri noi si vechi, ce te indemnau sa le admiri sau din contra sa treci cu privirea-ti mai departe, la fel ca in toate orasele Romaniei. N-as putea sa spun daca s-a schimbat in multii ani de cand nu l-am mai vazut…
Cu siguranta, orasul Galati nu poate fi descoperit intr-o zi, pot doar sa sper ca i-am surprins esenta…
Va recomand, daca nu-l cunoasteti, sa-l descoperiti si voi!
Mai multe fotografii din Galati puteti vedea aici.
Recomandari:
Slanic Moldova, dragoste la a patra vedere
Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati ? (I)
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.