De ce ,,Vrem un Focșani fără bariere!,,

O petiție

Dăcă locuiți în cartierul Sud al Focșaniului, este foarte posibil să vă fi întâlnit pe stradă cu un băiat într-un fotoliu rulant electric mergând la cumparături sau pur și simplu plimbându-se iar dacă nu locuiți în acest cartier poate l-ați văzut în Piața Unirii, întâlnindu-se cu prietenii. Dacă vă place handbalul și sunteți susținători ai sportul vrâncean, cu siguranță l-ați văzut, inainte de pandemie, în Sala Polivalentă susținând, la toate meciurile, echipa de handbal CSM Focșani. Dacă sunteți iubitori ai muzicii clasice, poate l-ați văzut la concertele Orchestrei de Cameră UNIREA desfășurate la Ateneul Popular Maior Gh. Pastia.

El este Răzvan Petru Alexa. Nu este vreun politician despre care să scrie presă în fiecare zi, nu este nici vreo vedeta sau măcar vreun influencer. Este o persoana cu o dizabilitate locomotorie gravă ce nu își dorește, în viață, vreo funcție importantă, vacanțe exotice sau vreo mașină de ultimă generație. El are un vis simplu și firesc. Un vis la care mulți dintre voi, nu v-ați fi gîndit niciodată!

Interviu cu Răzvan Petru Alexa

Într-o zi frumoasă de vară, când deja ne gândim la vacanță, Răzvan a fost de acord să ne vorbească despre el și despre năzuințele vrâncenilor cu dizabilități:

P.N.I: – Răzvan, te rog, să ne spui câteva cuvinte despre tine! Cu ce te ocupi? Ce pasiuni ai?

A.P.R : –  Nu sunt prea multe de spus despre mine! Am 44 de ani, locuiesc alături de familia mea în Focșani și am o dizabilitate locomotorie gravă. Pe când eram în ultimul an de liceu, mi s-a descoperit o tumoare în bulbul rahidian. Am fost operat iar în urma operației am rămas cu o hemipareză stânga, așa că la 20 de ani am fost nevoit să învăț să devin autonom cu ajutorul unui fotoliu rulant.

Din pacate, nu pot lucra iar din fericire, am multe pasiuni care îmi fac viața mai frumoasă.

Îmi place mult să citesc și cu acestă ocazie aș vrea să mulțumesc bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea ce mi-au adus cărți acasă în timpul stării de urgență! Îmi plac sportul, muzica clasică și filmele. Și mai mult decât orice altceva îmi place să socializez deși nu este întotdeauna simplu…

P.N.I: – Cum este Focșaniul pentru o persoană cu o dizabilitate locomotorie gravă, Răzvan? Ce îți place cel mai mult în aces oraș și ce îți place cel mai puțin?

P.N.I: – Să zicem că îmi plac oportunitățile de petrecere a timpului liber pe care mi le oferă Focșaniul…

 Ce nu îmi place? Că absența accesibilizării îmi limitează gradul de autonomie! Absența accesibilizării este marea problema a orașului Focșani! Din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilități locomotorii, bineînțeles!

Eu am un cărucior electric cu care mă deplasez pe afară, așa că zilnic realizez că orașul nu este atât de accesibil precum se crede. La început mi-a plăcut cănd am văzut multe treceri de pietoni cu bordurile putin mai coborate… Însă știti cum se zice „teoria e una însă practica te omoară”. Când ajungi lângă acele borduri observi că este o anumită distanță între trotuar și stradă (la cele mai multe treceri de pietoni), iar aceasta te împiedică să traversezi pe acolo. Deci dacă spunem că accesibilizăm trecerile pentru pietoni, hai s-o facem cum trebuie! Așa că unele treceri pentru pietoni sunt accesibilizate doar pe o parte a străzii iar altele nu sunt accesibilizate deloc iar acestă situație ne împiedică să ne deplasăm liber prin Focșani, fiind nevoiți ne limităm deplasările doar in zonele în care putem trece de pe o stradă pe alta. Pe lângă accesibilizarea inadecvată a trecerilor de pietoni, suntem nevoiți să facem slalom și printre mașinile parcate pe trotuare (în absența parcărilor) sau să renunțam la a mai intra în clădirile ce nu au rampe sau au rampe impracticabile.

P.N.I: – În situația dată, ce mesaj ai transmite autorităților locale? Dar focșanenilor?

A.P.R : – Le-aș propune celor ce au putere de decizie, în ce privește accesibilizarea orașului, să se așeze intr-un fotoliu rulant și să meargă să-și va cumpere o pâine, niste medicamennte sau alte bunuri de strictă necesitate. Apoi să ne spună cât de mulțumiți sunt de accesibilizarea orașului!

Focșanenilor și vrâncenilor, în general, le-as sugera să nu rămână indiferenți la nevoile celor de lângă ei.

Împreună cu prietenii mei din Grupul informal DizAbil.Eu – Vrancea am făcut o petiție online numită ,,Vrem un Focșani fără bariere!,, prin care dorim să cerem autorităților locale accesibilizarea orașului Focșani.

Îi rugăm pe focșăneni să ne susțină în demersul nostru, semnînd această petiție. Împreună putem aduce schimbări! Doar suntem în orașul Micii Uniri!

petiție

De ce ,,Vrem un Focșani fără bariere!,,

La fel că Răzvan, în Focșani locuiesc multe alte persoane cu dizabilități locomotorii, de toate vârstele, ce sunt nevoite să se deplaseze cu ajutorul unor fotolii rulante, electrice sau manuale, în cadru sau cu ajutorul cârjelor și care sunt nevoite să ducă o luptă continuă cu barierele pe care le întâlnesc la tot pasul. Lor li se adaugă și persoanele cu dizabilități ce locuiesc în mediul rural sau în celelalte orașe din Vrancea ce sunt nevoite sa vină în Focșani pentru a-și rezolva diverse probleme.

Trotuare neaccesibilizate sau accesibilizate necorespunzător, atât pe strazile recent reabilitate cât și pe cele ce nu au mai văzut demult vreo reabilitare, denivelari și gropi, mașini ce blochează accesul fotoliilor rulante pe trotuare, parcări destinate persoanelor cu dizabilități ocupate de șoferi ce nu au dreptul să parcheze acolo, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă persoanele dizabilități locomotorii grave dar și părinții cu copii mici în cărucioare.

Chiar dacă aceste probleme nu vă afectează în mod direct, vă rugăm să susțineți Grupul DizAbil.Eu – Vrancea în încercarea de a tranforma Focșaniul într-un oraș prietenos cu persoanele cu mobilitate redusă!

Această petiție face parte din campania ,,Vrem un Focșani fără bariere!,, demarată în octombrie 2019  de Grupul DizAbil.Eu – Vrancea împreună cu Asociația ,,Eu,Tu și Ei,,.

 

Recomandări

,,Vrem un Focsani fara bariere!” sau despre Focsani, vazut dintr-un scaun rulant

Campania ,,Vrem un Focșani fără bariere!,, continuă

Primarul Focșaniului și persoanele cu dizabilități

Be the first to comment

Leave a Reply