O „schimbă lume”
Pe Silvia am cunoscut-o în urma cu șase ani pe când era redactor-șef la Ziarul de Vrancea.
Nu știu cum îmi descoperise primul blog, îi plăcuse ce scriam, și mi-a propus să prezint cititorilor ziarului, Focșaniul văzut prin prizma unei persoane cu dizabilități.
M-a fascinat încă de atunci pasiunea ei de a pune în centru a tot ce face omul, indiferent de vârsta pe care o are, dând o atenție deosebită adolescenților pentru care înființase prin Asociația Eu, tu și ei, un Club de jurnalism și implicare civică.
După 20 de ani de jurnalism, a renunțat pentru a se dedica trup și suflet, copiilor defavorizați din punct de vedere cultural, din zonele izolate ale județului, și nu numai, punând bazele proiectului „C@rte în sate”.
Silvia este ea însăși, prin tot ce face pentru copii din județul Vrancea, așa cum îi place să-și alinte micii prieteni, o „schimbă lume”.
Caravana de lectură „C@rte în sate” la Vulturu
Primul atelier de lectură organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului „C@rte în sate” la care am participat eu a avut loc în luna ianuarie, când Silvia și voluntarii asociației, numiți Povestași, au poposit la Școala Gimnazială “Profesor Grozea Nicu”din Răstoaca.
Foto: Vasile Prunila
Vineri, 21 august, am avut ocazia să mă întâlnesc pentru a doua oară cu Povestașii și cu Cărțilă în comuna Vulturu.
Întâlnirea copiilor din Hângulești, Botârlău, Maluri, Vadu Roșca și Vulturu cu Cărțilă a avut loc în piața agro-alimentară din Vulturu, un loc curat și frumos amenajat, de a cărui existență nu știam până acum deși mai trecusem prin comună.
Timp de trei ore, zeci de copii și-au împărtășit visele, au dansat, au cântat, au citi povești, au căutat răspunsuri la ghicitori sau au învățat să caute cuvinte pe care nu le cunoșteau în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
La activitățile pregătite de Povestași pentru copii, au participat și câteva cadre didactice de la școlile din comună, cât și doamna bibliotecară.
Invitată specială a atelierului a fost vultureanca Zoița Mocănița, care la 92 de ani a recitat copiilor câteva poezii dar și cîteva rugăciuni, scrise chiar de dumneaei, arătând astfel că talentul nu are vârstă.
Voluntarii asociației au avut grijă nu doar ca micuții să se distreze și să descopere importanța lecturii ci să si respecte regulile de distanțare, să poarte măști și să se dezinfecteze înainte de a se înfrunta din bomboanele oferite de Povestași sau din pizza trimisă de edilul comunei Vulturu.
Piața agro-alimentară din comuna Vulturu, nu cred, că a mai cunoscut vreodata atâta voie bună!
Călatoria continuă
Cărțilă și Povestașii au plecat spre casă fericiți că au mai câștigat prietenia a zeci de copii, de această dată, din comuna Vulturu… Iar călătoria Caravanei de lectură „C@rte în sate” continuă…
Proiectul cultural „C@rte în sate”, ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, la aria culturală Promovarea culturii scrise și este implementat de Asociația „Eu, tu și ei” din Focșani.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.