Povestea “C@rte în sate” la Răstoaca
Caravana de lectură C@rte în sate, inițiată de jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita, fost redactor șef al Ziarului de Vrancea, prin Asociația Eu, tu și ei, este un proiect cultural ce a debutat în urma cu doi ani și care si-a propus să apropie copiii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă, de carte, și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere.
În cadrul acestui proiect au loc ateliere creative și recreative care au în centrul cartea și lectura. Atelierele de povesti includ jocuri, activități de lectura interpretative, încurajarea copiilor să vorbească în public, să se prezinte, să pună întrebări, să creeze povesti etc
Dacă în 2018 si 2019, povestașii lui Cărțilă, așa cum s-au autointitulat tinerii voluntari ai Asociației Eu, tu si ei, au vizitat sate mai mult sau mai putin izolate, în special din zona de munte a județului Vrancea, în acest an aceștia au poposit, mai aproape de Focșani, la Școala Gimnazială „Profesor Grozea Nicu”din Răstoaca.
Astfel vineri, 10 ianuarie, aproximativ 40 de mici răstoceni, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, au venit la școala din localitate pentru a afla cine este Cărțilă și pentru a-i cunoaște povestașii.
Echipa lui Cărțilă a adus la Răstoaca nu doar biblioteca mobilă, ce îi însoțește peste tot, ci a fost însoțită și de Mihai, elev în clasa a VIII-a, în Focșani, cel mai tânăr membru al Grupului Civic DizAbil.Eu – Vrancea și ambasador al campaniei “Vrem un Focșani fără bariere„.
Timp de peste trei ore copiii au călătorit, ghidați de poveștasi în lumea magică a cărților, au cântat, au dansat, au vorbit despre calitațile lor, despre ce vor să devină când vor fi mari și au aflat ce rol important au carțile în viața fiecaruia dintre ei. Cu ocazia acestui atelier, astfel am aflat că localitatea Răstoaca va avea în viitor forte mulți politiști (chiar și un criminalist), câțiva actori, învațatori, o farmacistă, un designer vestimentar, o cântareața și o superba balerină.
Gândurile copiilor ce au participat la atelierul de lectură “C@rte în sate” la Răstoaca
Pentru că m-am bucurat să fac și eu parte din povestea “C@rte în sate” la Răstoaca, am încercat să aflu ce impresie a lăsat acest atelier de lectura micilor răstoceni și am aflat următoarele:
,,A fost o activitate plăcută, un bun prilej de a învăța lucruri noi, de a ne face prieteni noi… Am cântat, am dansat, am citit și am fost implicați în diverse jocuri… M-am intors acasa cu zambetul pe buze!” – Madalina, eleva în clasa a V-a, la o scoala din Focsani
,,Apariția atelierului de lectura ,,Carte in sate’’mi-a schimbat perceptia asupra cărților. De asemenea, cu ocazia acestui atelier am învățat că trebuie să fii respectuos cu toți ca la rândul tău și tu să fii respectat. Persoanele prezente mi-au dat o stare foarte buna.” – Noemi, eleva în clasa a VII-a la școala din localitate.
,,A fost minunat, distractiv, educativ și plin de surprize pe care nimeni nu se aștepta sa le vadă. Si cred că a fost de ajutor pentru copii care credeau că sunt inutile cărțile. Am învățat despre Cărtila, despre drepturile noastre ca elevi, cuvinte noi despre care nici nu știam că există, despre importanța cititului și cum ne poate ajuta o carte. Sperăm să mai vina pe la noi și mi-aș dori mult să devin și eu povestaș în acest proiect!’’ – Costel, elev în clasa a VIII-a la scoala din localitate.
,,Mi s-a părut o experiență minunată pe care nu o voi uita niciodată! Am învățat că îți poți face foarte simplu prieteni noi și am mai învățat că cititul nu este deloc plictisitor.’’ – Valentin, elev în clasa a VIII-a la școala din localitate.
Autorii povestii “C@rte în sate” la Răstoaca
Paginile poveștii “C@rte în sate” la Răstoaca au fost scrise de jurnalista Silvia Vrinceanu, adolescenții voluntari ai Asociatiei Eu, tu și ei: Iulia, Maria, Diana, Ioana, Andrei și Robert, cu sprijinul directorului Școlii Gimnaziale „Profesor Grozea Nicu” din Rastoaca, dl Nicolae Dănila.
În loc de concluzie
Privind copiii prezenți la atelierul de lectura, am întrezarit speranța unui viitor frumos! Unii iși vor împlini visele chiar în localitatea în care au crescut, alții vor pleca pentru a descoperi lumea, însa și unii și altii merită să li se ofere oportunitați care să-i ajute să se dezvolte, să-și descopere abilitățile și să și le pună în valoare, iar pentru oferirea acestor oportunități suntem datori noi, toți adulții acestei localități!
Recomandari
Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne la Școala Gimnazială „Profesor Nicu Grozea” din Răstoaca