3 Decembrie, Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

Astazi, 3 decembrie in Romania ca si in intreaga lume este sarbatorita Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati.

Tema aleasa in 2017 pentru a marca aceasta zi este „Transformarea catre o societate durabila si rezistenta pentru toti”, conform site-ului ONU.

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea pentru o mai buna intelegere a problemelor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati si susținerea demnitatii, a drepturilor și a bunastarii acestora.

In Romania traiesc aproximativ 780 000 persoane cu dizabilitati dintre care aproximativ 36% au grad grav de handicap.

Din totalul persoanelor cu dizabilitati, aproximativ 98 %  se afla in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent (neinstitutionalizate) iar aproximativ 2%  se afla in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu dizabilitati (institutionalizate) aflate in subordinea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati.

Cele mai multe persoane cu dizabilitati neinstitutionalizate locuiesc si sunt ajutate de parinti.

Astazi de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati am ales sa abordez o tema despre care s-a vorbit mai putin si careia societatea romaneasca nu i-a gasit o rezolvare.

Ce se intampla cu persoanele cu dizabilitati aflate in grija familiei cand aceasta, parintii sau ceilalti membri ai familiei, nu mai exista sau nu le mai poate fi sprijin?

Vad in jurul meu parinti ce traiesc cu teama de a nu sti ce se va intampla cu copiilor lor lipsiti de autonomie, atunci cand ei nu vor mai fi, la fel cum vad persoane cu dizabilitati adulte ramase fara vreun sprijin dupa decesul parintilor.

Bineinteles ca aceste persoane ar putea beneficia de un asistent personal profesionist dar o asemenea persoana cu o dizabilitate grava are nevoie de sprijin nonstop si nu doar opt ore pe zi. In plus, fara banii din indemnizatia pentru insotitor, multe persoane cu dizabilitati nu ar reusi sa supravietuiasca.

Un Centru de Independenta

Abordand aceasta tema, zilele trecute Marius Girada, un tanar ce are 38 de ani, tetrapareza extrapiramidala aparuta dupa sechele de encefalopatie infantila, din Dorohoi, singurul blogger ce scrie cu nasul, mainile fiindu-i afectate de miscari involuntare, avand totodata si tulburari de limbaj mi-a povestit visul lui:

,, M-am gandit ca ar fi bine sa existe la nivel local un Centru de Independenta cu cadre specializate, in care persoana cu dizabilitati sa poată inca din timpul cat are familie sa experimenteze o alternativa la aceasta, chiar și pe timpul nopții ca sa nu aiba un soc daca o sa ramana singura intr-o buna zi. Sau in cazuri cand familia are o urgenta si n-are cu cine sa lase persoana cu dizabilitati, aceste centre sa fie o alternativă sigura. Ideal ar fi să fie camere separate pentru fiecare persoană cu baie și tot ce este necesar. Ar trebui o sala de mese, una de kinetoterapie și una de socializare, precum și un parc cu verdeață pentru perioada calda a anului unde sa iasa la aer curat.”

Marius  care intreaga viata a fost ingrijit de parinti, cauta cea mai buna solutie pentru el atunci cand acestia nu vor mai fi sau nu-l vor mai putea ajuta.

Bineinteles ca este dificil ca un asemenea centru sa devina realitate. In plus acesta ar rezolva doar problema persoanelor cu dizabilitati din orasul lui sau poate din judetul lui dar ce se va intampla cu celelalte persoane din intreaga tara?

Marius inca nu stie ce sursa de finantare va avea centrul dorit de el si nici cum isi va putea implini acest vis asa ca daca doriti sa-l ajutati cu sugestii, ideei, propuneri il puteti gasi pe grupul special format pentru acest proiect: ÎMI DORESC UN CENTRU MODERN

La multi ani si mai multa autonomie!

In tara in care cele mai multe persoane cu dizabilitati sunt condamnate la izolare in propria locuinta le doresc acestora vremuri mai bune cu cat mai putine bariere de mediu si cu multi oameni dragi in jurul lor! La multi ani!

 

 

 

Pe aceeasi tema va recoman sa cititi si

Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Scrisoare adresata societatii romanesti de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

,,Diferiti dar egali”

3 Comments

Leave a Reply