Cum sa iti dai seama daca cineva minte sau nu

Atazi am citit in ziarul GANDUL un articol interesant si amuzant in acelasi timp pe care m-am hotarat sa vi-l supun atentiei in cele ce urmeaza:
,,Ce îi dă de gol pe mincinoşi?  Un studiu care te învaţă cum poţi să îţi dai seama dacă cineva minte analizându-i limbajul corpului şi felul în care vorbeşte a fost publicat în American Journal of Forensic Psychiatry, scrie NBC NEWS
Un profesor de psihologie de la Universitatea UCLA, Edward Geiselman, a studiat timp de câţiva ani metode prin care poţi să îţi dai seama dacă cineva minte sau nu. Geiselman a luat în calcul 60 de studii precedente despre cum să detectezi minciuna. El spune că există câteva indicii care îi dau de gol pe mincinoşi:

 

  • Îţi spun numai esenţialul dintr-o întâmplare. „Marea majoritate a oamenilor care mint preferă să nu dea prea multe detalii fiindcă există riscul să nu şi le amintească mai târziu”, spune Geiselman. Alţii se tem că, dacă spun o poveste mult prea elaborată, cei care îi ascultă nu or să-i creadă.
  • Îţi dau mici detalii irelevante despre puţinul pe care l-au povestit, cum ar fi: cu ce erau îmbrăcaţi, ce şi-au comandat de băut, ce maşină conduceau. Acest lucru este uneori suspect.
  • Răspund la întrebări cu o întrebare. Astfel, dacă îi întrebi: „Unde ai fost aseară?”, ei îţi răspund „Unde am fost aseară…?” Geiselman susţine că un lucru care îi dă de gol este să înceapă să îţi răspundă încet, cu dificultate, pentru că îşi fabrică povestea în minte în acel moment. Este suspect şi dacă ezită, vorbesc în propoziţii fragmentate, se opresc şi o iau de la capăt. „Ori sunt obosiţi ori mint”, crede Geiselman.
  • Îşi muşcă buzele şi se uită în altă parte. „Asta arată că ceva nu este în regulă. Înseamnă că trebuie să se gândească bine la un răspuns”, spune Geiselman. De asemenea, gesturile mincinoşilor sunt îndreptate spre persoana lor (se joacă cu hainele sau cu o şuviţă de păr).”

N-ar fi viata mult mai simpla daca am sti cand cineva ne minte? N-ar fi mult mai frumoasa daca n-am mai fi mintiti si n-am mai minti?

Be the first to comment

Leave a Reply