Odihneste-te printre ingeri, suflet frumos!

Era o seara tarzie de vineri, ma instalasem precum o pisica in pat si ma pregateam sa-mi caut un film la tv iar soneria telefonului imi intrerupe acesta activitate.

-Alo? Iuliana? aud un glas necunoscut in receptor.

-Da, raspund incercand sa asociez un chip glasului pe care il auzeam.

-Acesta era telefonul Corneliei…, imi spune barbatul ce ma sunase si vorbele lui imi transmit un semnal de alarma ce-mi strabate violent tot corpul.

-Nu-mi dau seama cu cine vorbesc, ii spun cu jumatate de gura.

Era telefonul Corneliei! Cornelia a plecat…

Brusc glasul are si un chip iar ,,a plecat” realizez ca nu e o simpla plecare.

Pe Cornelia si Mihai i-am cunoscut in urma cu aproape 10 ani in sectia de ortopedia a unui spital bucurestean. Ea, pacienta ca si mine, de altfel. El, venit sa o ajute dupa interventia chirurgicala pe care o suferise. Aveau cu vreo 10 ani in plus fata de mine dar acolo varsta nu conta. Suferinta, umilinta si speranta creau legaturi sufletesti ce treceau peste diferentele de varsta sau zona din care veneam fiecare.

Ei veneau din Hunedoara. Ea, o ardeleanca inimoasa. El, un moldovean blajin.

Desi stateam in saloane diferite, timp de o luna am impartit aproape totul. De la durerea postoperatorie pana la covrigii pe care Mihai ii cumpara din oras.

Erau un cuplu atat de frumos… Timp de o luna el a stat zi si noapte pe un scaun la capataiul ei, pentru a-i fi alaturi si a o ajuta cu tot ce avea nevoie. Doar cine a trecut printr-o artroplastie intr-un spital romanesc stie cat de important e sprijinul familiei…

Dupa ce ne-am externat, ne sunam destul de des pentru a ne tine la curent cu progresele facute de fiecare dintre noi. Ea a mai suferit doua interventii dificile si la celalalt picior. Apoi fiecare a trecut in alta etapa a vietii si am inceput sa ne sunam mai rar.

De la Cornelia am aflat prima data de parintele Arsenie Boca si minunile pe care le face.

Ei se rugasera sa devina bunici iar Bunul Dumnezeu le implinise ruga.

In toamna trecuta m-a sunat sa-mi spuna ca are si o nepotica. Era atat de fericita!

Nu mai vorbisem de peste un an… Am vorbit peste vreo ora. Ne-a povestit, mie si mamei, despre nepotelul ce a inceput gradi si despre nepotica ce tocmai venise pe lume. Si bineinteles, despre Mihai care muncea atat de mult!

,,Cheia succesului unei casnicii este respectul, Iuliana. Noi intotdeauna ne-am respectat unul pe altul. Pai, tu cand vad acum pe strada tinerii cum le vorbesc partenerelor lor, imi vine sa ma opresc si sa ma iau de ei!”, imi spunea revoltata Cornelia.

Ce s-a intamplat? am reusit sa ingan in receptor.

A murit noaptea trecuta.

Timp de cateva secunde n-am fost capabila sa scot nici un sunet. ,,A murit? Cum sa moara? Cornelia e fericita. E bunica!” imi rasuna o voce in gand.

A cazut in octombrie. Proteza de sold i-a patruns in bazin si i-a sectionat vase de sange importante. Desi am dus-o la spital in Hunedoara, mai intai, apoi in Deva, medicii nu si-au dat seama ce are. Au operat-o in cele din urma la Timisoara dar a fost prea tarziu…

Ne-au zis ca n-o mai pot salva. Noaptea trecuta… Aveam telefonul ei si v-am gasit in el, continua Mihai in soapta.

Iar in mintea mea isi facuse loc un gand ce nu se lasa alungat: Cornelia stia ca va muri iar eu nici macar nu o sunasem de sarbatori…

Nimic nu va mai fi la fel, murmura in receptor barbatul ingenuncheat de soarta iar eu stiam ca orice i-as spune nu i-ar putea alina suferinta.

Nu mi-am inchipuit niciodata ca o cazatura poate provoca o asemenea tragedie. Grabit sau neatent, oricine poate cadea… insa cand ai o proteza… Orice denivelare poate cauza o tragedie…

Intotdeauna am vazut doar beneficiile acestor interventii chirurgicale. Pot aduce o imbunatatire majora a calitatii vietii si cu toate astea…

Odihneste-te printre ingeri, Cornelia si roaga-te Bunului Dumnezeu sa dea putere familiei tale sa mearga mai departe!

 

Proteza de sold, benefiii si riscuri

Daca vreti sa aflati mai multe despre artroplastia totala de sold(proteza de sold), beneficii si riscuri, va recomand sa cititi: Proteza totala de sold

1 Comment

Leave a Reply