Ce ,,sarbatorim” pe 5 mai?

5 Mai, Ziua Europeana pentru Viata Independenta

Desi scriu despre persoanele cu dizabilitati si problemele lor de peste sapte ani, pana in urma cu o luna nu stiam ca pe langa 3 decembrie, Ziua Internationala a Persoanelor cu dizabilitati, mai exista o zi in care se incearca atragerea atentia asupra acestei categorii sociale, mai exact ziua de 5 mai.

Dupa o cautare pe google am aflat din cateva jurnale ca pe 5 mai se marcheaza Ziua internationala de lupta impotriva discriminarii persoanelor cu dizabilitati iar de pe site-ul institutiei ce se ocupa de problemele persoanelor cu dizabilitati(sau ar trebui), Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, ca in aceasta zi se celebreaza Ziua Europeana pentru Viata Independenta.

Si largindu-mi orizontul cautarii am descoperit ca in Rusia si Bielarus pe 5 mai se sarbatoreste(stiu, pare cam impropriu zis) International day of protection of persons’ with disabilities rights, pe cand in tarile europene ca si le noi se marcheaza European Independent Living Day.

Reteaua Europeana pentru Viata Independenta (ENIL) a marcat aceasta zi petru a atrage atentia asupra importantei asigurarii unui cadru de viata independenta pentru toate persoanele cu dizabilitati, in conformitate cu principiile Conventiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.

Indiferent cum ar fi numita aceasta zi, e important ca se atrage atentia asupra persoanelor cu dizabilitati si a problemelor cu care se confrunta.

Daca in cele mai multe tari europene s-au gasit solutii pentru ca aceste persoane sa duca o viata cat mai autonoma, la noi situatia nu a evoluat prea mult in ultimii ani.

De aceea ar fi bine ca ziua de 5 mai sa aduca nu doar diferite evenimente al caror ecou va disparea chiar de a doua zi ci si un angajament ferm al autoritatilor atat centrale cat si locale ca respectarea legii 448 va deveni o prioritate.

Altfel marcarea acestei zile de catre ANPD sau diverse ONG-uri va fi in zadar…

 

 

PS. Ca fapt divers, nenea google mi-a zis si ca tot pe 5 mai se sarbatoreste si Ziua Barbatului. Iaca ca dupa o simpla cautare mi-am imbogatit vast cunostintele!

 

Recomandari:

Despre parintele copilului cu dizabilitati din Romania

Dizabilitate = inferioritate?

 

I

 

Be the first to comment

Leave a Reply