Manastirea Vladimiresti, coltul de rai din Sudul Moldovei

Trecusera peste 25 de ani de cand nu mai vizitasem Manastirea Vladimiresti, situata la doar 50 de km de Focsani…
Daca ultima data o vizitasem alaturi de parintii mei si de bunica din partea tatalui, acum dupa atat de multi ani am hotarat s-o revad alaturi de sotul meu si de mama. Acelasi drum, oameni noi si vechi in viata mea, probleme si nazuinte mai noi sau mai vechi… Astfel am redescoperit-o intr-o frumoasa zi de vara, izolata in mijlocul unui lan cu cereale, parca mai mare si mai frumoasa decat mi-o aminteam. O oaza in mijocul acestei lumi zbuciumate… Un loc in care sufletul isi regaseste seninatatea… Si atat de multe flori… Gingasia te inconjoara si iti patrunde in suflet.

De pe site-ul crestinortodox.ro am aflat urmatoarele: ,,Situata la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, intre Galati si Tecuci, Manastirea Vladimiresti este un loc de pelerinaj si hrana sufleteasca pentru cei ce-i cunosc istoricul sau il afla cand ajung aici ca vizitatori. Manastire de maici cu sobor numeros (aproape 200), in prezent se situeaza pe locul trei in tara ca numar de personal dupa manastirile Agapia si Varatec, dar pe primul loc intre manastirile cu vietuire de obste. Biserica mare – construita pe locul primei aparitii Dumnezeiesti, in forma de cruce conform traditiei ortodoxe, are hramul Adormirea Maicii Domnului. La est de Biserica mare este situat Paraclisul (Biserica mica), iar la sud Micul Altar de vara. Poarta de la intrarea pe domeniul manastirii este tipic maramureseana si a fost lucrata in 1992. De aici porneste drumul spre livada, vie si iaz. Intrarea in incinta se face pe o alee strajuita de tei, trecand pe sub clopotnita. De o parte si de alta se afla staretia si caminul preotesc.
Muzeul detine 106 icoane vechi din secolele XVIII-XIX. Aici se pastreaza crucea de lemn sau “crucea din porumb” cu care s-a insemnat locul Sfantului Altar la aratarea semnului dumnezeiesc. Se mai afla o icoana cu Maica Domnului lasata maicii starete de mama sa pe patul de moarte. In staretia manastirii se pastreaza opt potire de argint masiv din cele 12 gasite in fata sfintei proscomidii in biserica mare (ascunse de o persoana necunoscuta, la inchiderea manastirii). Tot aici se gasesc icoane de valoare.
Manastirea Vladimiresti detine ateliere de pictura, sculptura de rame si mobilier bisericesc, de inramat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale si covoare. Gospodaria are 80 de hectare de pamant arabil, zestrea maicilor, vie, livada, pasari, animale, o brutarie proprie, o bolnita si o mica padure de salcami.
Constructia Manastirii Vladimiresti a inceput in anul 1938 in urma vedeniilor avute de sora Lica – Vasilica Barbu Gurau, care mai apoi a devenit maica Veronica, stareta si stavrofora acestei manastiri.
Intr-un lan de porumb ce apartinea familiei (mamei si unchiului Ionica Barbu din comuna Tudor Vladimirescu), ea a vazut o lumina coborand din cer. Mantuitorul prezent in acea lumina, insemnand locul cu o flacara ce a cazut pe pamant, i-a spus sa construiasca o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe locul primei vedenii dumnezeiesti a fost asezata o cruce de lemn (aflata astazi in muzeu).”

Si pleci de aici incercand sa pastrezi cat mai mult in suflet starea pe care ai dobandit-o ca pe un scump odor.

P.S. Pacat ca multi din cei ce ii trec pragul nu reusesc sa lase la poarta zbuciumul acestei lumi, aducandu-l odata cu ei… Vin doar in vizita, nereusind sa simta bogatia spirituala a acestui loc, dincolo de frumusetea materiala.

Be the first to comment

Leave a Reply