Vatra Dornei, Perla Bucovinei?

Vatra Dornei, scurtă prezentare

Stațiunea Vatra Dornei, supranumită și „Perla Bucovinei”, este situată la o altitudine de 802 m în Depresiunea Dornelor, la 112 km distanță de Suceava și 89km de Bistrița Năsăud, la confluența Bistriței Aurii cu Dorna.

Orașul-stațiune este înconjurat de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș.

Aici se practică alpinismul și sporturile de iarnă, iar localitatea este în același timp și o importantă stațiune balneară.

Vatra Dornei, scurt istoric

Bazinul Dornelor a devenit cunoscut încă de la jumătatea secolului XVIII-lea când apele minerale din această parte a Imperiului Habsburgic -Vatra Dornei, Cândreni, Şaru Dornei – au fost studiate de Hacquette de Nurnberg.

Izvoarele de aici au început să fie recunoscute oficial la începutul secolului al XIX-lea, după analizele realizate de medicul Ignatziu Plusch.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Vatra Dornei a trecut printr-o perioadă de regres, însă după anul 1945 începe o vastă campanie de refacere și modernizare a tuturor obiectivelor care constituiau averea stațiunii.

După 1950, stațiunea balneară Vatra Dornei intră în exploatare la întreaga capacitate și până în 1989 continuă să se dezvolte pe toate planurile: medical, de agrement, de odihnă, etc.

În anul 2000, orașul este ridicat declarat municipiu.

Impresii din Vatra Dornei

Deși mai trecusem prin Vatra Dornei și fusesem cuceriți de frumusețea zonei în care e amplasata stațiunea, în 2022 ne-am propus să poposim pentru a simți pulsul stațiunii.
Prima impresie nu a fost una grozavă: un orășel prăfuit cu străduțe încâlcite și localnici dornici de îmbogățire cu orice preț.
Cu o zi înainte să ajungem am făcut rezervare telefonică la o pensiune (Casa Bia).
Înainte să ajungem aici, am aflat că gazda dăduse camera pe care ne-o rezervase altcuiva și ne-a sugerat să căutăm cazare în altă parte.
Surprinsă și supărată de atitudinea doamnei, am amenințat-o cu reclamă negativă, așa că și-a reconsiderat atitudinea și ne-a găsit o camera la o pensiune învecinată.
A fost o experiență pe care n-am mai avut-o niciodată de când călătorim prin țară.
Nu am lăsat însă că această să ne strice timpul în Vatra Dornei, așa că am încercat să vedem și alte fețe ale stațiunii.
Astfel am descoperit că parcul este inima Vatrei Dornei.

Vatra Dornei, parc
Aici, la umbra copacilor seculari vin să-și petreacă timpul atât cei ce vin la tratament cât și cei ce vor să petreacă câteva zile la munte.

Vatra Dornei-parc
Dacă în Sovata se punea accent pe mâncarea specifica zonei, aici am descoperit că se pune accent pe produsele artizanale.
De la căsuțele special amenajate in parc sau in apropierea lui poți achiziționa fel de fel de produse de la îi, veste, coliere până la pălării și căciuli.

Vatra Dornei, pictor
Tot aici in parc am descoperit cu surprindere un pictor ce facea portrete celor interesați, izvoare de apa minerală, locuri de joacă pentru copii, și șnițele de pui, în crustă de fulgi de porumb, absolut delicioase.

șnițele

Vizita in parc poate fi un bun prilej să vizitezi și Catedrala Ortodoxă.
Nu am găsit aici veverițele despre care citisem pe net dar am descoperit că și în Vatra Dornei există un trenuleț cu care poți vizita stațiunea sau mănăstirile din zona.
Doritorii pot de asemenea, face și o plimbare cu telescaunul.

N-aș ști să spun însă, nici acum la câteva luni de la această vizită, dacă Vatra Dornei este sau nu Perla Bucovinei?!

Recomandări

Colibița, marea de la munte

Soveja, revedere după 30 de ani

Be the first to comment

Leave a Reply