Mausoleul de la Marasesti, dupa 35 de ani

Mausoleul de la Marasesti

Dupa 35 de ani…

Daca esti din Vrancea sau din judetele limitrofe si intr-o duminica iti doresti de o mica plimbare educativa, trebuie sa vizitezi Mausoleul de la Marasesti!

Noi pe cand ne intorceam de la Manastirea Brazi, pe E85 ne-am oprit sa vizitam acest monument istoric pe care nu il mai vazusem de vreo 35 de ani si de care ma leaga multe amintiri.

Pe platoul din fata mausoleului in clasa a II-a, eu si colegii mei de clasa am fost facuti pionieri. Un moment important in viata copiilor dintr-un regim sumbru pe care incet, incet am inceput sa-l uitam. Acea excursie a marcat si prima mea plecare de acasa fara parinti.

Desi am mai trecut prin Marasesti, nu am mai vizitat mausoleul din copilarie, asa ca dupa aproape 35 de ani, am zis ca nu ar fi rau sa-l vad si prin ochii adultului. Pentru sotul meu era prima vizita.

Mausoleul de la Marasesti, scurta prezentare

Mausoleul de la Marasesti este un monument istoric dedicat eroilor Primului Razboi Mondial.

Mausoleul a fost ridicat pe locul in care, in vara anului 1917, s-au desfasurat luptele de la Marasesti, soldate cu victoria trupelor romane. In confruntarile de la Marasesti au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani. Mausoleul adapostește 5073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Monumentul a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel și Constantin Pomponiu intre anii 1923-1938 si a fost inaugurat pe 18 septembrie 1938.

Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” au fost realizate de catre Cornel Medrea și Ion Jalea si ilustreaza diverse momente ale luptelor de la Marasesti. Eduard Saulescu a executat pictura interioara.

La intrarea in perimetrul complexului se afla o curte pietruita, ingrijita cu doua alei strajuite de 10 statui ce reprezinta ofiteri cazuti pe campul de lupta.

curte mausoleu

La capatul celor doua alei se afla mausoleul, iar in partea stanga a monumentului este amplasat Muzeul luptelor de la Marasesti.

In centrul mausoleului se afla sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la data de 21 iulie 1919, fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare, decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul „Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana” al Tarului Rusiei.

Generalul Grigorescu

Pe „Culoarul Cavalerilor”, alaturi de maiorul Grigore Ignat si locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din comuna Haret care a ajutat armata romana transmitand dintr-un nuc aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor.

Accesibilizare

Persoanele cu dizabilitati pot vizita gratuit mausoleul si totusi daca ai o dizabilitate locomotorie grava este destul de dificil sa patrunzi in interior, avand in vedere ca sunt destul de multe trepte la intrare. Nu am vazut nici o rampa de acces.

Concluzie

vedere mausoleu

Oferiti-va sansa de a vizita Mausoleul de la Marasesti, un loc in care poti invata despre curaj, eroism, sacrifiu, dragoste de tara! Un loc in se respira Istorie.

 

Alte recomandari

Brasov, orasul pe strazile caruia poti intalni Istoria

Castelul Peles din Sinaia, o destinatie turistica ce ar trebui cunoscuta de orice roman

Be the first to comment

Leave a Reply